Sunteti aici:MedicalUn nou angiograf. Salvarea de vieţi omeneşti este o stare de normalitate

Un nou angiograf. Salvarea de vieţi omeneşti este o stare de normalitate

Publicat in data

La începutul lui noiembrie 2016, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a pus în funcţie noul angiograf, în cadrul Laboratorului de Angiografie și Cateterism  Cardiac. După ce timp de 15 ani, aici a fost utilizat cu succes un model care, în timp a fost depăşit atât moral, cât şi ca nivel tehnic, acest echipament medical de înaltă performanță salvează mai departe vieţi. Noul angiograf,  achiziţionat cu sprijinul financiar al Ministerului Sănătății a costat 2.916.000 lei și are garanție completă timp de 10 ani, cu piese de schimb incluse.

Pe coridoarele Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj atmosfera este aceeaşi, ca de fiecaere dată, ca în orice spital: pacienţi, aparţinători,medici şi asistente. Cum Bunul Dumnezeu m-a ferit de prea multe vizite prin spitale ca bolnav, mi-am dat seama că nu am nicio idee de cum ar trebui să arate noul echipament. Eram curioasă şi eu să văd maşina de salvat vieţi pe care echipa condusă de medici providenţiali o domesticesc cu blândeţe şi pricepere. Nu era niciun balaur, nimic miraculos nu se petrecea acolo şi totuşi, ceva era. Cât timp Conferențiar Dr. Dan Olinic, medic-șef al Secției Clinice Cardiologie II — Intervențională mai meşterea ceva la la arterele unui pacient care încerca să scape de o intervenţie pe cord deschis, l-am rugat pe doctorul Călin Homorodean, de la Secția Cardiologie II — Intervențională, specializat în Franţa, să ne spună, mai pe înţelesul nostru ce se întâmplă în secţia de cardiologie intervenţională.

Rep: Ce înseamnă, de fapt, infarctul miocardic acut, domnule doctor?

Dr.Călin Homorodean: Ca să funcţioneze, inima are nevoie de sânge, care vine prin două artere, iar una din ele se bifurcă în alte două. Dacă, la un moment dat, din anumite motive se astupă aceste artere, muşchiul inimii nu mai primeşte sânge şi ţesutul moare. Dacă avem asemenea cazuri de astupare acută a acestor artere, trebuie să intervenim în primele ore, pentru a elibera acea arteră.

În primul rând trebuie injectată o substanţă de contrast, chiar în arterele de la inimă, pentru a vedea exact care este cea care suferă. Această procedură se poate face numai cu angiograful, noi intrăm şi injectăm o substanţă până în arterele de la inimă, iar el emite raze X şi vede substanţa care circulă prin diverse părţi ale organismului. Pe monitor se vede precum un arbore, îl studiem şi vedem care ramură lipseşte. Aşa aflăm ce a provocat infarctul.

De aici încolo urmează terapia. Ce facem noi? Dezobstruăm acea arteră, cu un ghid introdus prin zona astupată şi cu un balonaş desfacem artera. La sfârşit implantăm un fel de arc mic, numit stent. Astfel, în urma acestei proceduri, dintr-o arteră ocluzată la începutul intervenţiei avem o arteră desfundată şi muşchiul inimii nu mai moare. Bineînţeles, pacientul nu mai are dureri şi toate procedurile duc la o scădere a mortalităţii”.

Garda de infarct 24 de ore din 24

Programul Naţional de Tratament Intervenţional a Bolnavului în Infarctul Miocardic Acut cu supradenivelare de segment ST se desfăşoară cu succes de câţiva ani şi la Cluj, ca parte componentă a zonei de Nord-Vest.

Rep.: Ce înseamnă, practic, acest program, cum vine el în sprijunul bolnavilor?

Dr. Călin Homorodean: „Prin programul naţional la care participăm se asigură accesul oricărui pacient dintr-o zonă arondată Clujului care suferă un infarct miocardic acut, adus în cel mai scurt timp în Cluj, prin identificarea arterei astupate şi apoi dezobstruarea ei. În Cluj sunt două centre unde se face asta, Institutul Inimii şi Spitalul Judeţean de Urgenţă: la noi se face marţea şi sâmbăta, iar la Institutul inimii în restul zilelor din săptămână.

Din luna februarie a acestui an, angiograful nostru a fost înlocuit şi abia acum, din luna noiembrie am început să lucrăm pe acest aparat, timp în care nu am participat la Programul Naţional de Infarct Miocardic Acut. În perioada în care angiograful nostru a fost înlocuit, tot volumul mare de muncă a căzut pe seama colegilor de la Institutul Inimii, care au fost sufocaţi aproape de numărul mare de intervenţii, iar acum aşteaptă să reluăm participarea la program şi să asigurăm alături de ei, garda permanentă pentru asemenea situaţii”.

Rep.: Am venit aici să aflu de ce este importantă reînceperea utilizării unui angiograf la Spitalul Judeţean.

Dr. Călin Homorodean: „Gradul mare de importanţă al acestui aparat este că în mod practic şi sistematic, cu el se salvează vieţi. În Spitalul Judeţean de Urgenţe salvăm tot timpul vieţi, dar în cazul infarctului miocardic acut, situaţia este cea mai vizibilă. Acolo artera este astupată, inima suferă, poate fi o astupare puternică, mare şi destupând-o, dând drumul la sânge, o parte din muşchiul inimii îşi revine şi uneori pacienţii nu mai au niciun fel de sechele. Aceasta este tehnica ce se foloseşte oriunde în lume şi tendinţa este să se constituie reţele de infarct, prin care pacienţii să fie deplasaţi din orice sătuc sau orăşel spre centrele care fac angiografie primară, adică dilatare în infarct pentru eliberarea arterei.

Noi am început programul acesta odată ce restul spitalelor de la nivel naţional şi ne dorim să reintrăm alături de colegii noştri, în lupta de zi cu zi pentru salvarea de vieţi omeneşti” a mai spus dr. Călin Homorodean.

Intervenţia multiplă şi complicată din sala angiografului s-a încheiat şi Conferențiarul Dr. Dan Olinic a mi-a vorbit despre noul echipament. Urmele ochilarilor de la rădăcina nasului trăda îndelunga atenţie acordată pacientului. Altfel, vorba sa blândă şi calmă îmi explica entuziasmul cu care tinerii rezidenţi şi medici îi stau în preajmă maestrului.

Rep.: Aveţi un angiograf nou, performant, cu care tocmai aţi încheiat o intervenţie care a costat, în afara materialelor utilizate în jur de 4000 de euro. Spuneţi-mi câte ceva despre el, vă rog!

Conferențiar Dr. Dan Olinic: Un angiograf, la fel cu un computer tomograf sau un echipament de rezonanţă magnetică nucleară este un aparat de înaltă performanţă. El are un rol strategic într-o instituţie medicală şi este indispensabil pentru derularea unor proceduri şi tratamente în situaţii de urgenţă.

În particular, angiograful serveşte pentru realizarea dilatărilor coronariene cu impantări de stent şi pot fi trataţi în felul acesta pacienţii cu boli coronariene severe, de tipul infarctului miocardic şi anginei pectorale instabile. Aceste proceduri sunt salvatoare de viaţă şi au scăzut mortalitatea la infarctul miocardic de la aproximativ 13-14% la aproximativ 6-7%, deci s-a înjumătăţit procentul de când se utilizează acest echipament în spitalul nostru.

Sunt trataţi aproximativ 1500 de pacienţi în fiecare an, între care jumătate beneficiază de diferite dilatări. Le-am menţionat pe cele coronariene, dar tratăm şi vase arteriale periferice. Pacienţii care au nevoie de asemenea intervenţii sunt extrem de suferinzi, în ischemie critică, ceea ce înseamnă că stenozele arteriale pun în pericol viabilitatea piciorului şi dacă tratamentul reuşeşte se evită, poate amputaţia.

Prin urmare, angiograful salvează vieţi, îmbunătăţeşte calitatea vieţii, scurtează foarte mult durata spitalizărilor. El asigură şi venituri importante pentru spital, pentru că aceste proceduri sunt bine rambursate de Casa de Asigurări de Sănătate. În anii precendenţi, atunci când angiograful vechi funcţiona, secţia noastră avea în permanenţă un excedent financiar semnificativ, ceea ce arată şi pe acest plan importanţa achiziţionării unor asemenea echipamente.

Formarea tinerilor.

În ceea ce priveşte formarea tinerilor trebuie să spun că ei sunt deosebit de atraşi de angiograf pentru că este o modalitate modernă de tratament, prelungirea în tratament a diagnosticului pe care ei îl învaţă. Tehnicile sunt minim invazive, mult mai confortabile pentru pacient decât marea chirurgie cardiacă, a cărei arie de aplicabilitate se reduce, rămânând, totuşi, o metodă esenţială de tratament.

Prin urmare, în jurul nostru tinerii s-au grupat în mod constant, atât în perioada rezidenţiatului, cât şi după terminarea lui, din postura de tineri medici specialişti, care se formează în cardiologie intervenţională. În permanenţă există 5-7 tineri care gravitează în jurul nostru şi se formează.

Cu toţii ne dorim costuri cât mai mici la procedurile vitale,  ca ele să fie suportate de Casa de Asigurări, dar contribuţiile nostre ne apasă financiar, deşi în ţări precum Franţa, cu un sistem de sigurări de sănătate excelent, şi valoarea contribuţiilor fiecărui angajat este semnificativă. Cât costă la noi intervenţiile cu acest echipament?

Conferențiar Dr. Dan Olinic: O angiografie diagnostică are un preţ în materiale în jurul a 700-800 lei, maxim 1000. O dilatare coronariană costă, în medie, 4000 de lei. Mai mult în infa rctul miocardic acut, mai puţin în afara infarctului. Trebuie ştiut însă, că există unii pacienţi deosebit de costisitori, care trebuie trataţi pe mai multe vase şi costul unei asemenea proceduri poate ajunge şi la 7000-8000, chiar 10.000 de lei.

O parte dintre materiale provin din programele naţionale, aceste alocă în medie 4000 de lei pentru un infarct miocardic acut şi abia 2600 de lei pentru un pacient cu dilatare coronariană în afara infarctului, în scădere faţă de 4000, cât era alocat înainte, pentru aceeaşi procedură.

Pe lângă aceşti bani, spitalul trebuie în permanenţă să contribuie cu materiale pentru compensarea diferenţei de preţ. În prezent, tehnologiile intervenţionale s-au dezvoltat mult, sunt foarte performante, căutate de către pacienţi, dar există o latenţă a programelor naţionale în a putea ţine pasul cu aceste creşteri de cheltuieli.

Sunt în fază de debut alte programe naţionale destinate dilatărilor arteriale periferice, dar atât costul pe procedură, cât şi numărul de pacienţi vor determina o creştere a nevoilor pentru anii viitori.

Dacă aceste eforturi grevează puternic Casa de Asigurări, cât îl costă pe pacient?

Pe pacient nu-l costă nimic, toate mterialele sunt achiziţionate de spital şi de către Casa de Asigurări. Dincolo de acest cost material, există un foarte mare efort managerial al spitalului ca să obţină echipamentele. De asemenea, un mare efort profesional, fizic, managerial, de investiţie şi pasiune din partea echipei de medici, asistente medicale. În cele din urmă, această activitate are, compensând costurile, beneficii extrem de mari, în termeni de câştig de vieţi. Din acest punct de vedere, putem discuta de costuri în ani de viaţă salvată, a calităţii vieţii, încât cardiologia intervenţională este mult mai rentabilă pentru sănătate, pentru societate, decât alte domenii, precum oncologia, dializa, care sunt infinit mai costisitoare în raport cu anii de viaţă pe care îi salvează. Şi acele tehnici sunt indispensabile, doar că, în acele domenii, între anii de viaţă salvaţi şi costurile per pacient, raportul este mult mai redus.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

La cafeneaua Două Boabe – Baciu ești mereu binevenit cu laptopul ca să lucrezi

Dacă te afli în căutarea unei locații confortabile cu vibe cool și oameni faini,...

Util: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Ultimele luni au adus o nouă creștere a chiriilor în România, iar motivele sunt...

Evenimente și Concerte tematice la care poți participa în Cluj-Napoca înainte de Crăciun

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar agenda publică este plină de...

VIDEO: Realizări de succes și planuri ambițioase pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Jucu

Jucu devine o comună care poartă tot mai vizibil amprenta modernității prin investițiile deja...

Alte articole

La cafeneaua Două Boabe – Baciu ești mereu binevenit cu laptopul ca să lucrezi

Dacă te afli în căutarea unei locații confortabile cu vibe cool și oameni faini,...

Util: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Ultimele luni au adus o nouă creștere a chiriilor în România, iar motivele sunt...

Evenimente și Concerte tematice la care poți participa în Cluj-Napoca înainte de Crăciun

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar agenda publică este plină de...