Un copilaș de 10 luni din Cluj, diagnosticat în moarte cerebrală, a fost donator și a salvat viața unui alt copil din Iași

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Agenția Națională de Transplant anunță cum părinții îndurerați ai unui copil de 10 luni din Cluj au transformat suferința lor în șansa la viață pentru un alt băiețel din Iași. Copilașul a devenit înger salvator, fiind donator pentru un transplant renal prin care i-a salvat viața unui alt copil.

„La Cluj, o tragedie a făcut ca un copilaş de numai 10 luni să devină înger salvator de vieţi la o vârstă atât de fragedă. A fost posibil, din păcate, doar cu preţul propriei sale vieţi. Suferinţa familiei lovită de o asemenea tragedie nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. Este o dramă care schimbă definitiv viaţa familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copilaş.

Cu toate acestea, părinţii au reuşit să găsească puterea de a transforma infinita lor durere în speranţă pentru un alt copil. Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă în faţa familiei acestui îngeraş şi îi mulţumim din suflet pentru puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferi altor semeni o şansa la viaţă”, se arată într-o postare a Agenției Naționale de Transplant, de pe o rețea de socializare.

Lanţul delicat de la donator la receptor a început la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca. Cu dăruire, maximă responsabilitate şi profesionalism, echipa ATI şi de coordonare, Dr. Remus Babici – coordonator transplant, Dr. Nicoleta Dărăban – kdp, a avut misiunea dificilă de a fi alături de familia îndurerată şi a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie pornite. Echipa chirurgicală a ICUTR Cluj, condusă de Dr. Dan Pop, a realizat intervenţia de prelevare a rinichilor, care au ajuns la Iaşi.”

Datorită acestui înger, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi , un alt copil de 14 ani, aflat în suferinţă, a primit şansa la viaţă prin transplant. Un caz dramatic, a cărui unică salvare era un transplant renal și pentru care medicii ieșeni au făcut o minune, fiindu-i transplantaţi ambii rinichi ai micuțului donator. Intervenţia de transplant a fost realizată de echipa de chirurgi coordonată de Dr. Cornel Moroşanu şi Dr. Adelina Miron.

Această intervenţie este o performanţă de excepţie, transplantul pediatric fiind o procedură destul de rară în România. Copilaşul este cel mai tânăr pacient, diagnosticat în moarte cerebrală, care a dat viaţă după propria moarte în România. Efortul echipelor medicale implicate a fost unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât şi de restricţiile impuse de pandemia COVID 19.

Pe această cale, Agenția Națională de Transplant transmite sincere condoleanţe familiei, sperând că aceștia vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngeraşul lor a salvat o altă viaţă. De asemenea, ANT mulţumește tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferinţă şi speranță.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău