Traumatismul cranian la copii și adolescenți poate crește riscul de comportament infracțional, în viitor. Un studiu arată că leziunile la cap ar putea crește riscul de crimă în rândul tinerilor.
Ar exista o legătură între modificările ce pot fi atribuite leziunilor la cap, în urma unui traumatism, și criminalitatea crescută? Cercetătorii americani de la Universitatea Nebraska din Omaha au analizat acest aspect și au stabilit că schimbările, la persoanele cu leziuni cerebrale traumatice, sunt asociate cu o creștere a numărului de infracțiuni auto-raportate, în special violență. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Justice Quarterly, o publicație a Academiei de Științe a Justiției Criminale.
„Aceste rezultate furnizează dovezi preliminare conform cărora deficiențele neuropsihologice dobândite în urma traumatismele craniene au ca rezultat mai direct perioade prelungite de comportament criminal”, sugerează Joseph A. Schwartz profesor de criminalistică și justiție penală la Universitatea din Nebraska din Omaha la EurekAlert! .
Infracțiuni mai grave și mai violente după traumatismul cranian
Studiul a fost realizat în rândul a 1.336 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani din Philadelphia și Phoenix din Statele Unite. Majoritatea erau de sex masculin. Au fost chestionați mai bine de șapte ani despre comportamentul lor criminal și legăturile lor cu sistemul de justiție penală. Aproape o cincime dintre ei au suferit una sau mai multe leziuni la nivelul capului în timpul studiului și aproape o treime au suferit traume ale capului înainte de primul interviu.
Conform rezultatelor, profesorul Schwartz a constatat că leziunile la cap sunt de cinci până la opt ori mai frecvente în rândul persoanelor din sistemul de justiție penală decât în rândul majorității populației. El a mai constatat că tinerii care au comis infracțiuni mai grave și violente ca urmare a traumatismului capului erau mai numeroși.
Cu toate acestea, profesorul subliniază că nu este posibilă descrierea asocierii dintre traumatismele capului și criminalitatea violentă ca fiind cauzală, dar subliniază că există dovezi puternice ale modificărilor semnificative ale modelelor criminalității după traumatisme la nivelul capului.
Asocierea dintre trauma capului și infracțiunea non-violentă este mai puțin clară, ceea ce indică faptul că traumatismul capului poate avea un impact diferit asupra unor forme particulare de persistență criminală.
Dezvoltarea creierului compromis
„Impactul traumatismului capului asupra comportamentului delincvent este probabil rezultatul deficitelor neuropsihologice care compromit dezvoltarea normativă a creierului”, sugerează Schwartz. „Avem nevoie de mai multe cercetări în această problemă critică, care ne-ar ajuta să înțelegem ce tipuri de tratament și intervenție ar fi eficiente pentru cei afectați de traumatismul capului și ar putea ajuta la reducerea criminalității în general”.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri