Sunteti aici:MedicalTratarea cicatricilor postacneice, posttraumatice și postchirurgicale este POSIBILĂ

Tratarea cicatricilor postacneice, posttraumatice și postchirurgicale este POSIBILĂ

Publicat in data

Tratarea cicatricilor postacneice, posttraumatice și postchirurgicale reprezintă un subiect deosebit de important și de mare interes pentru persoanele care suferă din cauza cicatricilor obținute în urma afecțiunilor dermatologice, în urma intervențiilor chirurgicale sau în urma unui traumatism / accident. Pielea este un organ deosebit de sensibil care, odată cu vindecarea unei leziuni și a regenerării pielii, formează un țesut cicatriceal. Acest țesut cicatriceal face parte din procesul de vindecare a pielii, numit cicatrizare.

Citește și: Diagnostic și tratament pentru acnee, sfaturi utile pentru vindecarea ta

Țesutul cicatriceal este un semn cu care omul este nevoit să trăiască pentru tot restul vieții sale. Unele cicatrici sunt mari și inestetice, altele sunt mai mici și mai discrete, în funcție de poziționarea lor pe corp, acestea pot afecta într-o măsură mai mare sau mai mică imaginea persoanei despre sine. Cu cât cicatricile sunt mai inestetice, mai vizibile și mai mari, cu atât omul în cauză tinde să fie mai rușinat și mai nemulțimit de propriul aspect. Care este soluția? Tatuarea lor pentru a fi ascunse sau vindecarea și estomparea lor în proporție de 90%?!

Cicatricile sunt imaginea suferinței! Cicatricile reprezintă semnele durerii!

Cicatricile se împart în mai multe categorii, însă 3 dintre ele sunt categoriile principale:

  • Cicatrici postchirurgicale;
  • Cicatrici posttraumatice;
  • Cicatrici postacneice;

Înainte de a stabili tratamentul pentru corectarea țesutului cicatriceal, medicii specialiști trebuie să țină cont de:

  • tipul de cicatrice;
  • tipul de ten;
  • istoricul medical al persoanei în cauză;
  • starea de sănătate a persoanei în cauză;
  • stilul de viață al persoanei în cauză.

Astfel se va putea stabili tratamentul personalizat corect. Multe tipuri de cicatrici sunt tratate printr-o abordare combinată a mai multor proceduri, astfel încât să se obțină cel mai bun rezultat estetic, în cel mai scurt timp.

Când putem corecta o cicatrice?

O cicatrice poate fi corectată atunci când țesutul cicatriceal devine matur, iar procesul de vindecare a pielii s-a încheiat. Când procesul de vindecare este finalizat, cicatricea nu se va mai modifica și va putea fi corectată.  În funcție de tipul de cicatrice, de dimensiunea ei și de tipul de piele, aceasta poată să ajungă la maturitate în aproximativ 1 – 18 luni.

Cicatricile pot fi corectate complet? Cicatricile pot fi eliminate complet?

Din păcate cicatricile nu pot fi corectate complet și nu vor dispărea niciodată, însă ținând cont de tipul de cicatrice, de dimensiunea acesteia, de cauza formării ei și de tipul de piele pe care o are pacientul, medicul chirurg estetician, împreună cu echipa sa medicală, va putea face cicatricea cât mai puțin vizibilă. Cicatricile NU dispar, însă pot deveni cât mai puțin sesizabile. Cicatricile abia sesizabile pot fi ulterior acoperite cu machiaj, de exemplu, dacă acestea sunt poziționate la vedere. Exemplu: pe față, gât, piept, mâini sau picioare.

Revizia cicatricilor se realizează prin intervenție chirurgicală? Corectarea cicatricilor necesită operație chirurgicală?

Exact cum ați intuit probabil, tipul de cicatrice, tipul de ten, dimensiunea acesteia și cauza formării ei stabilesc abordarea potrivită. Tratamentul poate fi unul chirurgical sau nechirurgical.

În ce constă operația de corectare a unei cicatrici? Cum se realizează excizia unei cicatrici? Cum se tratează chirurgical o cicatrice?

Pacientul este internat în spital. În aceeași zi cu internarea sau a doua zi are loc operația chirurgicală de corectare a cicatricii respective. Este necesară anestezia, de obicei locală, însă în cazul cicatricilor de mari dimensiuni sau în cazul copiilor, medicul anestezist poate recomanda anestezia generală, în care pacientul este adormit complet.

Cicatricea este excizată complet, apoi marginile sunt restaurate cu țesut normal, obținându-se astfel o modificare a formei, texturii și orientării plăgii.

Pacientul se poate externa la câteva ore de la intervenția chirurgicală, însă în cazuri mai complexe este posibilă internarea pentru mai multe zile.

Operația trebuie igienizată și protejată conform indicațiilor medicului estetician astfel încât vindecarea să se producă într-un timp cât mai scurt și cât mai frumos posibil.

Cicatricile de mari dimensiuni, cum sunt arsurile de exemplu, pot necesita mai multe intervenții chirurgicale!

Există riscuri în cazul tratamentului chirurgical de corectare a unei cicatrici?

Riscurile sunt minime, însă hematomul, infecția sau necrozarea părților moi fac parte din complicațiile unei operații de excizare a unei cicatrici. Cu toate acestea, complicațiile sunt rare și pot fi evitate cu succes dacă intervenția se realizează într-o clinică specializată, dotată cu aparaturi și instrumente de ultimă generație, de către un medic chirurg estetician cu o vastă experiență în domeniu.

Cum se tratează nechirurgical o cicatrice?

Tratamentul nechirurgical pentru corectarea unei cicatrici poate să combine următoarele terapii și tratamente:

  • tratament cu laser;
  • tratament cu steroizi;
  • tratament pe bază de lifting chimic;
  • tratament cu raze UV;
  • tratament cu raze X;
  • presoterapia;
  • mascarea cosmetică permanentă;
  • și altele.

Cum se tratează nechirurgical o cicatrice postchirurgicală sau posttraumatică?

Cicatricile hipertrofice sunt acele cicatrici care au apărut în urma unei intervenții chirurgicale sau în urma unui traumatism / accident. Acestea sunt foarte dure, ieșite în relief, până la 4 mm deasupra pielii nevătămate, și sunt de culoare roșie sau roz.

Pentru a trata o cicatrice hipertrofică medicii esteticieni recomandă combinarea a două tratamente:

  • injectarea cortizonului în leziune
  • tratament cu laser fracțional cu CO2

Laserul fracțional cu CO2 corectează cicatricile și tratează imperfecțiunile pielii cu ajutorului dioxidului de carbon care înlocuiește colegenul disfuncțional din cicatrice cu unul perfect funcțional, nou și sănătos. Astfel cicatricea este tratată și corectată fără a fi necesară intervenția chirurgicală.

Cum se tratează nechirurgical o cicatrice apărută în urma unui proces inflamator?

Cicatricile atrofice sunt acele cicatrici care au apărut în urma unui proces inflamator, cel mai probabil în urma unor afecțiuni dermatologice ale pielii. Cauza acestor cicatrici este reprezentată de distrugerea corizonului din straturile profunde ale pielii. Astfel de cicatrici au o formă clară și sunt de culoare albă sau roz.

Pentru a trata o cicatrice atrofică medicii esteticieni pot combina mai multe tipuri de tratamente, din cele de mai jos, pentru a asigura cel mai bun rezultat estetic, în cel mai scurt timp:

  • mezoterapia
  • injectarea de acid hialuronic
  • tratament cu laser fracțional cu CO2
  • tratament cu laser Pulsed Dye Lase
  • tratament cu laser V Beam Perfecta
  • tratament prin dermabraziune
  • tratament cu creme de gomaj profund
  • peeling chimic
  • tratament prin utilizarea radiofrecvenței
  • tratament de tip intraceuticals
  • tratament Jet Pee.

Aceste tratamente combinate estompează eficient cicatricile, unele dintre proceduri fiind chiar complet nedureroase. Acele tratament care sunt ușor dureroase se efectuează cu anestezic local. Ceea ce este surprinzător este faptul că o parte din aceste tratamente nu necesită timp de recuperare, pacientul putând să își reia imediat activitățile obișnuite. Pentru mai multe detalii discutați cu un medic specialist.

Mai multe detalii despre tratarea cicatricilor postacneice:

95% dintre persoanele care au suferit de acnee dezvoltă cicatrici postacneice. Cu cât tratamentul pentru acnee este mai întârziat, cu atât riscul apariției cicatricilor este mai mare, iar acestea devin mai dificil de estompat.

Cum apar cicatricile postacneice?

În glanda sebacee se acumulează sebum, iar acesta nu poate fi eliminat din piele căci orificiul foliculului pilos este închis anormal de o cheratinizare a acestuia. Atunci se formează chisturile în piele. Chisturile se măresc și, uneori, sunt infectate cu bacterii, fapt care conduce la vătămarea dermului atunci când chistul „erupe” din piele.

Deoarece aceste răni se produc adânc în piele, în urma vindecării lor rămân pete pigmentate și anumite defecte cutanate. În cazul în care aceste probleme persistă chiar și după un an de la vindecarea de acnee, atunci putem considera că suferim de cicatrici permanente postacneice.

Cicatricile postacneice pot fi prevenite?

Cicatricile pot fi prevenite prin tratarea corectă și în timp util a acneei. În funcție de tipul de acnee și de tipul de ten, medicul dermatolog poate să prescrie un tratament combinat din următoarele:

  • tratament medicamentos cu antibiotice, antibacteriene, contraceptive, spironolocatonă și/sau retinoizi (prin administrare orală sau locală, după caz);
  • cortizon injectabil;
  • tratament cu laser;
  • peeling chimic;

În cazul vindecării de acnee, este recomandat să nu rupem crustele rănilor și să utilizăm fotoprotecție. Îndepărtarea crustelor poate să conducă la răni mai adânci și la cicatrici mai greu de corectat.

De câte tipuri sunt cicatricile postacneice?

Cicatricile postacneice se împart în mai multe categorii:

  • pete hiperpigmentate roșii sau maron;
  • cicatrici atrofice de tip ice-pick (mici, dar adânci), boxcar (clar delimitate, în formă de unghi cu margini verticale) și rulate (mari, dar nu sunt adânci).
  • cicatrici hipertrofice care sunt ieșite în relif, iar acestea apar în special pe spate și umeri.

Pentru a trata nechirurgical aceste cicatrici postacneice, medicii specialiști combină, de obicei, mai multe tipuri de proceduri și tratamente pentru a obține în cel mai scurt timp, cel mai bun rezultat estetic.

La Clinica Medispa din Cluj-Napoca cicatricile postacneice sunt estompate nechirurgical prin combinarea următoarelor proceduri:

  • tratament inovator cu laser fracțional cu CO2
  • tratament inovator cu laser cu picosecunde Picoway
  • tratament inovator cu laser Erbium-Yag
  • tratament inovator cu laser Corbon Peel sau Hollywood Peel
  • mezoterapia
  • peeling-ul chimic.

Fiecare ședință de tratament durează între 30 de minute și o oră, iar în unele cazuri, în funcție de gravitatea cicatricilor, este necesară repeatarea ședințelor de tratament în decursul a mai multor săptămâni. Atenție, pentru unele proceduri nu este necesară recuperarea. Aici găsiți lista completă și detaliată a tratamentelor pentru estomparea cicatricilor postacneice pe care echipa Clinicii Medispa le efectuează cu succes de mulți ani!

Pentru fiecare cicatrice, tratamentul potrivit este stabilit de medicul specialist împreună cu pacientul, astfel încât cicatricile să fie estompate cât mai rapid și cât mai eficient posibil. Pentru a mări rata de succes a corectării cicatricilor, oamenii trebuie să aibă în vedere alegerea unei clinici specializate în tratarea acestor probleme medicale și estetice și colaborarea cu un medic dermatolog / estetician cu o experiență bogată în domeniu.

Tehnologia medicală a evoluat incredibil de mult, iar echipa medicală Medispa este mereu la curent cu noutățile în domeniu căci pune accent pe educația și cercetarea medicală continuă. Astfel, la Clinica Medispa sunt implementate cele mai noi tehnici pentru tratarea eficientă a cicatricilor persoanelor care suferă din cauza acestor semne inestetice.

Fiecare tratament este personalizat și efectuat cu promptitudine și profesionalism, astfel încât pacienții să obțină cele mai bune rezultate estetice, cu efect imediat.

Echipa medicală cadrul Clinicii Medispa asigură numeroase servicii medicale și estetice de succes, dintre care amintim: ștergere tatuaje Cluj, dermatologie cluj, tratament cicatrici postacnee, indepartare tatuaje cluj, epilare definitiva cluj.

Suferința nu este justificabilă, neplăcerile estetice pot fi vindecate, corectate sau estompate datorită tehnologiei de înaltă performanță pe care medicii noștri o utilizează cu pricepere și dvotament! Suferința nu este obligatorie în România anului 2020. Vrei să-ți recuperezi sănătatea și stima de sine? Programează-te la Clinica Medispa!

Pentru detalii și programări:

Clinica Medicală Medispa din Cluj-Napoca se află pe strada Republicii, la numărul 68, iar telefoanele pentru programări sunt: 0752 264 333 / 0731 347 137, adresa de e-mail: info@medispa.ro.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, în vârful clasamentului QS al sustenabilității 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se situează pe prima poziție în țară în clasamentul universităților...

Campanie națională de donare de sânge la Cluj-Napoca. Inițiativa „Donează sânge, fii erou!” va avea o campanie de donare în decembrie.

Echipa „Donează sânge, fii erou!” lansează o campanie națională de donare de sânge la...

Chiriile din Cluj-Napoca cresc încontinuu, depășind restul țării, mai puțin Sectorul 1 al Capitalei

Potrivit unui studiu, singura regiune din țară unde prețul chiriilor este mai mare decât...

Exproprierea pentru Magistrala I de metrou în Cluj – Proiect în etapa decizională

Ministerul Transporturilor se pregătește să trimită la Guvern un proiect de hotărâre pentru declanșarea...

Alte articole

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, în vârful clasamentului QS al sustenabilității 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se situează pe prima poziție în țară în clasamentul universităților...

Campanie națională de donare de sânge la Cluj-Napoca. Inițiativa „Donează sânge, fii erou!” va avea o campanie de donare în decembrie.

Echipa „Donează sânge, fii erou!” lansează o campanie națională de donare de sânge la...

Chiriile din Cluj-Napoca cresc încontinuu, depășind restul țării, mai puțin Sectorul 1 al Capitalei

Potrivit unui studiu, singura regiune din țară unde prețul chiriilor este mai mare decât...