transplant cardiac

Transplant cardiac reușit la Târgul Mureș. Donatorul, o tânără din Cluj-Napoca

Un transplant cardiac complicat a fost realizat de șapte medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Primitorul, un bărbat din Arad se afla într-o siturație clinică gravă. Operația a durat peste nouă ore.

Un bărbat de 38 de ani din Arad a primit inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflată în moarte cerebrală.

Dr. Horațiu Suciu, șeful Institutului, a declarat că pacientul suferise o oaltă intervenție chirurgicală anterior.

”Pacientul a fost operat acum trei ani într-un alt centru din România. Atunci s-a efectuat o intervenție chirurgicală cardiacă. Pacientul a dezvoltat în continuare o insuficiență cardiacă şi o cardiomiopatie dilatativă. Acesta a ajuns într-o situație clinică foarte gravă. Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă, pentru că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt”, a spus Horațiu Suciu, citat de MEDIAFAX.

Cosrul, prelevat duminică, a ajuns la Târgu-Mures cu un elicopter SMURD.

”Intervenția a decurs fără incidente deosebite. Ceea ce vreau să menționez e că întotdeauna pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenție, toate manevrele sunt mult mai dificile și toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenție”, a mai spus Horațiu Suciu.

30 de pacienți așteaptă un transplant cardiac

”A fost al patrulea transplant din acest an, ceea ce pentru o instituție, pentru clinică, e un număr relativ bun, dar pentru țară este total insuficient. Dacă vorbim, pe lista de așteptare a clinicii noastre sunt aproximativ 30 de pacienți care în acest moment trebuie transplantați, azi sau mâine. Dacă vorbim de țară sunt foarte mulți și, din păcate, mulți dintre ei nedepistați”, a afirmat dr. Suciu.

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş este singurul din România în care se realizează transplant de cord.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare