nelu tataru

Tătaru: România va primi 4% din dozele de vaccin contractate de UE. În prima tranșă, vin 1,29 milioane

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi la Digi24 că România va primi 4 la sută dintre vaccinurile anti-COVID pe care le va contracta Uniunea Europeană, în condițiile în care aceste vaccinuri sunt așteptate să apară pe piață la începutul anului viitor.

Uniunea Europeană a contractat 30 de milioane de doze, într-o primă tranşă, iar România, raportat la numărul de locuitori, are asigurat 4% dintre acestea, a explicat ministrul sănătății.

Ministrul a arătat că numărul total de doze de vaccin anti-COVID contractat de comunitatea europeană până în prezent se ridică la „300 de milioane de doze”, adăugând că există discuţii pentru un număr suplimentar.

„În fiecare lună, comunitatea europeană va primi din aceste contractări un număr de vaccinuri, din care noi beneficiem de acel 4%”, a spus Nelu Tătaru.

„După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III.

La nivelul comunităţii europene noi sunt angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie.

S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi24.

El a explicat că în situaţia primirii acestor doze de vaccin, într-o primă etapă vor fi vaccinate „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.

Ministrul Nelu Tătaru declara luna trecută că România a transmis Uniunii Europene o comandă prin care își rezervă 10 milioane de doze din viitorul vaccin anti-COVID.

VIDEO DIGI24:

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii