nelu tataru cluj

Tătaru anunță „întăriri” la DSP-uri: „Am detașat tot ce înseamnă medicină școlară; vor ajuta DSP-urile și în anchetele epidemiologice”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit la Digi24 despre măsurile care s-au luat în privința deficitului de personal de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din întreaga țară. Acesta a afirmat că s-au făcut detașări de persoanl, recurgându-se la medici și la asistenții de medicină școlară.

„În fiecare județ, pentru a suplini lipsa de personal de la Direcțiile de Sănătate Publică am detașat tot ce înseamnă medicină școlară – medici și asistenți de medicină școlară. Aceștia vor ajuta DSP-urile și în anchetele epidemiologice.

Dacă în aprilie, când aveam 500 de cazuri, gândiți-vă ce înseamnă anchete la 1.200 sau la 1.300 de cazuri noi în fiecare zi. Trebuie urmărit fiecare caz în parte. Avem un ordin de ministru care spune că odată depistat un caz pozitiv, în primele două ore directorul DSP trebuie să repartizeze unui lucrător ancheta epidemiologică. În maxim 12 ore trebuie acea anchetă să fie începută și în maxim 24 de ore acea anchetă să fie terminată”, a descris Tătaru munca celor de la DSP.

„Ele trebuie trecute într-o bază de date pe care noi să le putem urmări și creăm acele baze în care să putem vedea influența în focar, focarele în desfășurare, focarele în constituire, sau focarele care tind să se estompeze.

Neavând un număr de personal la DSP-uri, acest lucru se făcea mai greu. În acest moment avem acești oameni și doar coordonați bine de către conducerea DSP-urilor ar trebuie să vedem și rezultatele.

Sâmbătă seara am vorbit și cu șefa DSP București, explicând că acum au acei oameni, acel personal prin detașarea celor de la medicina școlară și pot acoperi o linie la care să poată suna să se informeze cetățenii. Sunt puțini, obosiți, au făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane.

După ce suplimentăm vom face anchete, verificări, care trebuie să ne redea faptul că s-a schimbat ceva”, a adăugat ministrul Sănătății, prezent într-o emisiune la Digi24.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii