Spitalizarea pacienților asimptomatici se reduce la 10 zile, anunță Nelu Tătaru

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a semnat un decret prin care spitalizarea pacienților care au fost testați pozitiv cu coronavirus, dar sunt asimptomatici, se reduce la 10 zile. Externarea se va produce doar dacă aceștia au rezultat negativ la testul de control. Pe lângă asta, acești pacienți nu vor mai sta izolați.

Cei asimptomatici cu test pozitiv vor sta 4 zile izolați la domiciliu după externare, iar cei asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici cu forme ușoare vor ieși din spital tot după 10 zile cu condiția ca în ultimele 72 de ore să nu fi prezentat febră, iar în acest interval să se observe ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 de ore.

Decizia ministerului a apărut după ce mai multe spitale din țară care tratau pacienții suferinzi de COVID-19 au ajuns aproape de saturație. Astfel, prin această decizie, s-a stabilit un protocol de externare. Propunerea îi aparține Comisiei de management clinic și epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății.

Ce spune documentul oficial

„Pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi mentinuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.”

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău