lucrul in tura de noapte

Somnul de calitate și dieta mediteraneană cresc starea de bine a vârstnicilor

Somnul de calitate – dar nu și durata somnului -, asociat cu dieta mediteraneană, reprezintă o condiție esențială pentru o viață sănătoasă, la vârsta a treia. Concluzia a fost trasă în urma unui studiu realizat de Geriatrics & Gerontology International pe un eșantion de 1639 de persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Ce este somnul de calitate?

Dacă somnul de calitate se regăsește în calitatea vieții bărbaților și femeilor care ajung la vârsta senectuții, întrebarea este ce anume poate condiționa… somnul de calitate? Iar răspunsul a fost simplu: dieta. Mai precis, dieta mediteraniană.

Realizatorii studiului remarcau și faptul că există o interdependență între somn și dietă. Persoanele care au un somn agitat – ori cele care dorm mai puțin sau mai mult decât cele 6-8 ore recomandate – sunt tentate să mănânce mai puțin sănătos; iar persoanele care mănâncă prost, nu ajung să experimenteze somnul de calitate.

Dieta mediteraneană, în acest context, este asociată ideal cu somnul de calitate.

„Termenul de dietă mediteraneană este utilizat pe scară largă pentru a descrie un model alimentar caracterizat prin abundența alimentelor vegetale: fructe, legume, cereale, legume, nuci și semințe, iar uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi. În dieta mediteraneană este permis consumul de produse lactate și, în cantități scăzute până la moderate, cel de pește și de carne de pasăre. Carnea roșie se va consuma în cantități mici, iar vinul va fi consumat modest”, este sfatul medicului Mary Yannakoulia, de la Universitatea Harokopio din Atena, Grecia, autorul principal al studiului. „Trebuie să explorăm în continuare mecanismele care corelează acest model sănătos cu obiceiurile de somn mai bune, promovând astfel calitatea vieții persoanelor în vârstă”.

Geriatrics & Gerontology International este jurnalul oficial al Societății de Geriatrie din Japonia, reflectând inițial importanța crescândă a subiectului în economiile dezvoltate și semnificația lor deosebită într-o țară ca Japonia, cu o populație în vârstă îmbătrânită. Geriatrics & Gerontology International este acum o publicație internațională cu contribuții din întreaga lume, publicată lunar.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare