Sunteti aici:MedicalSănătate cu produsele stupului. Idei de la Casa Bio

Sănătate cu produsele stupului. Idei de la Casa Bio

Publicat in data

Pentru că toamna e destul de încăpăţânată şi ţine cu tot dinadinsul să ne vâre frigul în oase, Alina Varadi, tehnician nutriţionist, consumator şi producător apicol, un entuziast promotor al hranei sănătoase, mai ales cu  produsele apicole ne-a dezvăluit secretul sănătăţii şi energiei pe care toţi cei ce o cunosc, i-o admiră şi chiar o invidiază.

polen-crud-1

Polenul crud

Primul produs apicol despre care Alina Varadi vorbeşte mereu cu entuziasm, este polenul crud. „Faţă de beneficile pe care le aduc, produsele apicole nu pot fi puse în ecuaţia lui „Cât costă?”, iar sănătatea nu are preţ”, spune ea oricui doreşte să afle mai multe despre hrana curată şi cu adevărat nutritivă.

„România este cea mai mare producătoare de polen crud din lume. Mai ales în zona Transilvaniei sunt foarte mulţi apicultori care colectează polen crud. Aceste se adună cu uşurinţă, la urdiniş, de două ori pe zi, fără să afecteze producţia de miere. Odată ce este recoltat, se pune în pungi alimentare mai mici şi se introduce în congelator imediat. Se recomandă apicultorilor să aibă un congelator separat, special pentru polenul recoltat de la urdiniş, dar să nu se depăşească 10  kg. de polen depozitat în pungi suprapuse.

După aceea, polenul din fiecare pungă se curăţă separat de reziduri, cum ar fi, bucăţi de albină moartă, furnici, fragmente de plante, aduse de albine etc. Pentru această operaţiune este necesară o masă foarte curată şi o coală de hârtie albă,  de unde se alege cu grijă polenul curat, care se pune în alte pungi mici şi se depozitează din nou în congelator. Pungile mici asigură manevrarea unei cantităţi rezonabile polenul rămâne stfel crud şi nu-şi pierde proprietăţile.

Polenul crud curat se păstrează la temperatururi cuprinse între – 5şi -18 grade şi se mănunâncă direct din congelator, pentru că el conţine o cantitate foarte mică de apă şi permite consumul direct.

Cantitatea necesară unei zile mai poate fi pusă într-un recipient închis şi păstrată la frigider, de unde se consumă pe parcursul acesteia, dar depozitarea la frigider, în locul congelatorului, pentru o perioadă mai îndelungată nu este recomandată. După maximum 3 zile, polenul îşi pierde proprietăţile terapeutice şi de aceea congelatorul este ideal.

Transportul polenului crud este recomandat a se face în cutii sau pungi frigorifice, alături de o baterie congelată, ori un pet cu apă congelată”.

„Femeile de serviciu” ale organismului

„Dacă am observat, de la ora 4 dimineaţa până în jurul orei 11, organismul uman se curăţă. De aceea, aerul din dormitor are dimineaţa un anumit miros, în urma detoxifierii plămânilor, cavitatea bucală, de asemenea, se curăţă intestinele. După o anumită vârstă, mulţi oameni se plâng de faptul că se trezesc la ora 4 dimineaţa şi nu mai pot dormi, eliminarea toxinelor şi reziduurilor acumulate necesitând o adevărată muncă în echipă a componentelor organismului. Le vin în ajutor „femeile de serviciu” profesioniste, care sunt polenul crud şi păstura. Aşa cum ne ocupăm de curăţenia noastră exterioară, ar trebui să ne ocupăm şi de interior.

Oare cum arată tractul nostru digestiv dacă nu îl curăţăm periodic? Ne putem face o idee, imaginându-ne cum arată o farfurie pe care nu o spălăm şi din care mâncăm ani la rândul. Ne vin în ajutor polenul şi păstura, care captează şi elimină toxinele din corpul nostru”.

5

Un mic dejun de milioane

Am rugat-o pe Alina Varadi să ne dezvăluie un secret şi am primit o reţetă, pe  care o ofer cu drag celor ce vor să încerce să se hrănească cu adevărat, nu doar să mănânce.

„Dimineaţa începe pentru mine cu un proces de curăţare a limfei. Iau o gură de ulei de floarea soarelui, o plimb în cavitatea bucală şi o elimin după 10 minute, după care mă limpezesc cu apă culduţă cu sare. Toxinele adunate sunt acide, iar sarea va neutraliza şi ph-ul din gara noastră va reveni la norma obişnuită. Fac asta de zeci de ani, în fiecare dimineaţă. Apoi beau apă, cât mai multă. Suntem râu, dacă bem apă şi baltă dacă nu prea bem.

Apoi am câteva variante. Fac un shake, adică un amestec lichid de apă şi componente solide.

Pentru că am o structură neadipoasă, eu consum nuci, seminţe, alune, migdale, caju trezite, adică le pun în apă de seara până dimineaţa şi ele devin crude. Adaug fructe, dar un singur fel la aceeaşi masă, pentru că fiecare fruct are un timp diferit de digestie. Alături se seminţe şi un fruct, vine unul din produsele apicole, polenul crud, păstura şi lăptişorul de matcă.

Unii se tem de lăptişorul de matcă, dar nu eu îl consum de ani de zile şi mi-a adus numai beneficii. În plus, lăptişorul de matcă e ideal în sezonul rece, la primul semn de răceală. Consumat îndelung, lăptişorul de matcă asigură o bună reglare hormonală şi creşte imunitatea organismului, ca să nu mai spun de efectul benefic asupra celor cu tendinţe depresive.

În shakeul de dimineaţă alternez zilnic aceste produse apicole, astfel încât în prima zi pun polen, în următoarea păstură şi apoi lăptişor de matcă. Mai nou, am introdus un al patrulea produs, larva de matcă, care aduce un aport de 9% coenzima Q10 naturală. După părerea mea, larva de matcă este unul din cele mai importante produse comestibile posibile. Producătorii de lăptişor de matcă pot oferi doritorilor şi larve de matcă.

Aşadar seminţe, fructe, produs apicol, apă şi miere, la care adaug, pentru o aromă diferită, o picătură de ulei esenţial. Poate fi mentă, lămâie, citrus fresh, portocală, grapefruit. Le dau pe toate în blender ca să zdrobesc partea solidă şi toate acestea adună cam 1,5 litri, pe care îl beau pe parcursul dimineţii, până la ora 11. Simplul consum matinal de produse apicole aduce mari beneficii organismului.

Din inimă, de la Alina Varadi

„Sunt tehnician nutriţionist, consumator şi producător de produse apicole. Nu cred în nimic până nu practic. Consum, cercetez, mă informez, practic şi acesta e stilul meu de viaţă. Mă bucur din plin de o sănătate extraordinară pe  are o doresc tuturor cititorilor ClujManifest şi tuturor celor din jurul lor. Şi dacă mai adug că produsele apicole cresc cantitatea de serotonină din corp, vă doresc numai fericire şi bucurie!”

 

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...