Profilul de Facebook poate „spune” ce boli ai

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Profilul de Facebook poate fi o sursă importantă de informații pentru medici, care să îi ajute în diagnosticarea unor boli care, uneori, pot fi chiar foarte grave. Și nu e vorba despre postările în care „spunem” că suntem bolnavi, ci despre toate postările noastre zilnice. Starea noastră de spirit, ce mâncăm, cum sărbătorim, cum și cât muncim sau ne distrăm – asta împărtășim de obicei pe rețelele de socializare. Astfel de informații, analizate corect, pot să ajute medicul să pună un diagnostic corect (și, uneori, surprinzător).

Potrivit unui studiu realizat în comun de universitățile americane Penn Medicine și Stony Brook, profilul de Facebook dezvăluie și starea noastră de sănătate.

Pagina noastră Facebook poate dezvălui starea noastră de sănătate. Studiul efectuat de cercetatorii de la universitățile americane Penn Medicine și Stony Brook arată că analiza profilurilor noastre face posibilă diagnosticarea unor suferințe cum ar fi: diabetul, anxietatea, depresia, bolile cu transmitere sexuală (BTS) sau psihoza.

„Munca noastră este în fază incipientă, dar sperăm că informațiile colectate pot fi folosite pentru a informa mai bine pacienții și utilizatorii cu privire la sănătatea lor”, a declarat Raina Merchant, director al centrului de sănătate digitală al Universității Penn Medecine, citată de www.e-sante.fr. „Postările din social-media sunt adesea despre alegerile de viață ale persoanei și experiențele sau sentimentele pe care le trăiește, iar acestea ar putea oferi informații suplimentare despre gestionarea și manifestarea unei boli. ”

21 de boli testate, 21 de boli diagnosticate, doar analizând profilul de Facebook

Cercetătorii au analizat istoricul postărilor Facebook pentru aproape 1.000 de pacienți care au acceptat să dezvăluie profilul lor medicului curant. Ei au folosit trei modele de analiză: unul analizând doar vocabularul posturilor, altul uitându-se la informații personale, cum ar fi vârsta și sexul, în timp ce al treilea model a studiat cele două seturi de date.

Echipa științifică a trebuit apoi să determine dacă ar putea diagnostica 21 de afecțiuni medicale, de la sarcină până la boli ale pielii, de la alcoolism la diabet, prin prisma profilul Facebook al pacienților. Și… au reușit să o facă pentru toate tulburările studiate. În plus, 10 dintre aceste  afecțiuni medicale au fost mai bine detectate prin postările de FB decât din datele medicale obișnuite.

„Limbajul digital” și bolile

Această cercetare arată că limba reflectă anumite comportamente sau simptome caracteristice. De exemplu, statutusurile care menționează „băutura”, „beția” sau „sticla” mărturisesc abuzul de alcool. Cu toate acestea, câmpul lexical care reflectă o boală nu este întotdeauna atât de evident. Conform cercetării, persoanele care adesea menționează „Dumnezeu” sau „rugăciune” în posturile lor au de 15 ori mai multe șanse de a avea diabet decât altele.

„Limba noastră digitală captează aspecte puternice ale vieții noastre, care sunt probabil foarte diferite de ceea ce este vizibil prin datele medicale tradiționale”, a declarat Andrew Schwartz, profesor asistent la Universitatea Penn din Toronto.

„Multe studii au arătat deja o legătură între tiparele lingvistice și o anumită boală, cum ar fi limbajul predictiv al depresiei sau cel care determină dacă o persoană are cancer. Cu toate acestea, prin examinarea multor condiții medicale, vedem relația dintre ele. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de noi aplicații pentru inteligența artificială (AI) în medicină. „

Aplicații posibile în universul Inteligenței Artificiale

Anul trecut, o serie de cercetări realizate de aceeași echipă au arătat deja că analiza publicațiilor Facebook ar putea diagnostica depresia cu până la 3 luni înainte față de metodele clasice medicale. Noile cercetări sugerează că ar fi posibil să se dezvolte un sistem care să analizeze activitățile din profilul de Facebook al pacientului sau din alte rețele social media (cu acordul acestuia) pentru a oferi medicilor informații suplimentare.

Raina Merchant consideră că acest tip de dispozitiv ar putea fi „util” pentru pacienții care folosesc frecvent social media. Omul de știință spune:

„Dacă o persoană încearcă să piardă în greutate și are nevoie de ajutor în înțelegerea alegerii alimentelor, solicitându-i unui profesionist din domeniul sănătății să se uite la dosarul lor pe social media, ar putea să permită medicului să înțeleagă mai bine obiceiurile alimentare și de stil de viață, pentru a le îmbunătăți”

Cercetătorul intenționează să conducă în următoarele luni un nou studiu mai amplu, prin care va cere participanților să împărtășească direct conținutul profilulurilor din rețelele lor sociale cu medicul lor.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Ultimile articole

Articole populare