Ministrul Sănătății la Cluj: Programul național de oncologie nu acoperă toate nevoile bolnavilor de cancer

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății a ținut să participe la conferința națională Politici de sănătate în Oncologie, organizată la Cluj de “Institutul Oncologic Cluj-Napoca” şi “Ziar Medical”.

Ministrul a venit să își țină promisiunea pe care i-a făcut profesorului Patriciu Achimaș Cadariu. Doamna Pintea a confirmat prezența la acest eveniment în perioada când încă era managerul Spitalului Județean Baia Mare.

”Vreau să vă spun că mă aflu aici pentru respectul pe care îl port Oncologiei, profesorului Achimaș, căruia îi mulțumesc foarte mult pentru invitație. Înainte de a fi investită ministru i-am spus profesorului Achimaș că voi veni la această întâlnire, având în vedere colaborarea dintre cele două spitale, Spitalul județean Baia Mare pe care l-am condu până duminică, și Institutul Oncologic. Îmi respect acea promisiune, dar am venit aici în calitate de ministru sperând să dau o greutate mai mare acestei conferințe pentru a conștientiza problemele grave cu care se confruntă oncologia”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a declarat că oncologia se află printre priorităție Ministerului, programul de oncologie urmează să fie extins, și de asemenea vor fi inaugurate șase centre de radioterapie în toată țara.

”Ministerul Sănătății va fi garantul că această patologie se bucură de un real interes. poete și pentru că mulți dintre voi au experiențe personale. Uneori este foarte ciudat atunci când trebuie să răspunzi pentru incompetența unora. Și este foarte ciudat când trebuie să spui că, cu toate că încerci să faci ceva dezinteresul este foarte mult. Aș vrea să nu se mai întâmple asta. Și faptul că sunteți atât de mulți aici, și faptul că lucrările au fost foarte interesante înseamnă că mai există speranță. Ministerul Sănătății împreună cu Banca Mondială a promovat inaugurarea unor noi centr de radioterapie care lipsesc atât de mult în acest moment. Spre fericirea mea unul dintre ele va deveni funcțional la Baia Mare. O să vorbesc mult despre Baia Mare pentru că după cum știți am fost managerul spitalului de acolo. Urmează să mai semnăm la Guvern predarea a altor cinci centre. Știu că nu este suficient, dar sper să poată rezolva o parte din problemele pacienților bolnavi de cancer. Vă asigur de buna mea credința și să fiți convinți că la Ministerul Sănătății veți avea mereu un partener.
Oncologia este una din patologiile foarte sensibile având în vedere adresabilitatea mare, din păcate creșterea exponențială a pacienților bolnavi de cancer. Programul național de oncologie este un program generos care acoperă zona de mdicamente, din păcate nu acoperă toate nevoile bolnavilor de cancer. Proiectul ministerului este de a extinde acest program pe mai multe paliere după discuții în prealabil cu partenerii implicați în această zonă. cu atât mai mult am venit pentru că avem planuri de extindere în această zonă, dar în acest moment este un program generos”, a declarat Sorina Pintea.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare