Legea carantinei și izolării a trecut de Parlament

Legea carantinei și izolării a fost adoptată joi de către Senat. Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri, un vot majoritar după o săptămână de controverse politice pe această temă.

Textul legii a suferit câteva schimbări înainte ca aceasta să fie propusă la vot. Senatul a modificat câteva amendamente pentru o mai bună aplicabilitate și eficiență.

Carantina zonală

Unul dintre amendamente se referă la carantina zonală, asta înseamnă separarea fizică a persoanelor persoanelor şi activităţilor, inclusiv limitarea circulaţiei, dintr-un perimetru afectat de o boala infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecţiei sau contaminării în afara acestui perimetru;

În ceea ce privește cheltuieile de carantină în spațiile special destinate, acestea se suporta din bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat cu această destinaţie.

Textul legii care prevedea carantinarea bunurilor, a fost eliminat.

De asemenea, personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.

Izolarea în spital sau la domiciliu

“„Izolarea persoanelor se instituie într-o unitate sanitară pentru cel mult 48 de ore exclusiv în vederea efectuării examenelor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară medicul recomandă prelungirea măsurii izolării persoanelor (…) în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la altă locaţie declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă nu există riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase. Izolarea la domiciliu sau la altă locaţie declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii