carantina cluj

Legea carantinei, degeaba? Grupul de Comunicare Strategică nu a raportat, separat, cazurile noi și retestările, conform legii

Legea carantinei a intrat de marți în vigoare, aceasta schimbând, în anumite aspecte, modul în care autoritățile trebuie să gestioneze pandemia de coronavirus, în România, de acum înainte.

Printre multe alte modificări și obligații care au fost aduse odată cu intrarea în vigoare a Legii 136/2020, se numără și textul de la articolul 13, al cărui efect trebuia să fie resimțit încă de astăzi.

Conform articolului 13 din noua Lege nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, „Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pe toată perioada situației de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul național, are obligația de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate și numărul total de teste pentru cazurile noi și cazurile retestate, raportate separat, la nivel național și județean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.”.

În comunicatul transmis astăzi presei, Grupul de Comunicare Strategică, care primește date de INSP, nu a menționat toate aceste cifre, lipsind cu desăvârșire numărul cazurilor retestate, independent de cel al numărului de cazuri noi.

Buletinul de presă transmis instituțiilor media zilnic a fost astăzi neschimbat față de cel de ieri, evident doar numerele diferind. Nu știm dacă INSP a fost cea care nu a raportat conform legii sau GCS a ales să nu dea informațiile mai departe.

În spațiul public s-au vehiculat, de-a lungul pandemiei, mai multe ipoteze conform cărora cazurile noi transmise de autorități ar reprezenta, de fapt, numărul testelor pozitive din ultimele 24 de ore, cifră care i-ar include și pe pacienții retestați.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii