glanda tiroida

Glanda tiroidă – o afecțiune cu implicații pentru întreg organismul

Din ce în ce mai mult, în ultimii ani, se poate constata o creștere a cazurilor de afecțiuni ce derivă din funcționarea defectuoasă a glandei tiroide. Glanda tiroidă este responsabilă cu producerea de hormoni, iar afecțiunile la nivelul acesteia reprezintă de fapt dezechilibre hormonale serioase, care uneori pot pune chiar viața în pericol.

Glanda tiroidă este situată la nivelul gâtului și face parte din sistemul endocrin, cel care practic are ramificații și implicații de-a lungul întregului organism. Hormonii tiroidieni au astfel implicații în majoritatea proceselor organismului, cum ar fi procesul de respirație, metabolismul, greutatea, iar în cazul femeilor există o legătură clară chiar și cu menstruația.

Afecțiunile glandei tiroide se referă așadar la producerea de hormoni tiroidieni, iar în acest caz putem vorbi despre hipertiroidism, atunci când producția de hormoni este prea ridicată și de hipotiroidism, în cazul în care producerea de hormoni este prea scăzută. Dezechilibrele vor afecta organismul uman, producând diferite afecțiuni, dereglări sau alte probleme specifice.

O problematică aparte o reprezintă și cancerul de tiroidă, deoarece această boală are un interval amplu în care poate apărea, indiferent dacă pacientul are sau nu în familie antecedente de acest fel.

Glanda tiroidă – factori de risc și problemele ce pot apărea

Dezechilibrele la nivelul glandei tiroide pot cauza probleme însemnate la nivelul organismului uman. În cazul femeilor lucrurile devin și mai complicate, deoarece tiroida are implicații majore și în ceea ce privește buna funcționare a aparatului reproducăror. Astfel, menstruația poate fi întârziată sau dereglată din cauza problemelor la nivelul tiroidei, iar unele femei ar putea duce o luptă nesfârșită în ideea de a rămâne însărcinate. Acest ultim aspect are relevanță deoarece glanda tiroidă nu este doar responsabilă de reglarea menstruației ci și de ovulație, iar ovulația reprezintă punctul cheie în ceea ce privește conceperea unui copil. De asemenea, problemele cauzate de glanda tiroidă pot influența și parcursul sarcinii, caz în care medicul care va urmări sarcina va trebui să știe de aceste inconveniente.

Glanda tiroidă poate determina și frecvența ritmului cardiac, pacienții cu hipotiroidism având un număr mai mic de bătăi pe minut, în timp ce în cazul hipertiroidismului vorbim despre un efort suplimentar, datorat creșterii numărului de bătăi de minut.

Persoanele care suferă din cauza acestei afecțiuni trebuie să își analizeze și să își redefinească cumva stilul de viața. Un regim alimentar variat, bogat în nutrienți și cât mai sanatos, stă la baza ameliorărilor simptomelor. Efectuarea unor exerciții fizice, recomandate de către medic în concordanță cu situația pacientului, pot deasemenea să crească calitatea vieții. Fumatul pe de altă parte este un factor nociv, care adâncește problemele cu tirouida, drept pentru care este recomandat ca pacienții să renunțe la acest viciu.

Tratament glanda tiroidă

Glanda tiroidă în general este ținută sub control, iar pacientul merge la controale periodice tocmai pentru a vedea care este stadiul afecțiunii. Metodele de tratament includ medicamente anti-tiroidiene sau intervenția chirurgicală, caz în care glanda tiroidă este îndepărtată. Firește, cea din urmă soluție reprezintă extrema, iar din acest motiv persoana care suferă această intervenție chirurgicală va trebui să ia tratament pentru toată viața.

Afecțiunile legate de glanda tiroidă sunt dificil de gestionat, însă nu și de tratat. Ele scad calitatea vieții dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp și de aceea o vizită la un medic specializat, chiar de la primele simptome, se impune ca măsură de prevenție.

Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL Cluj, chirurgie vasculară, chirurgie generală, ginecologie oncologica Cluj, laparoscopie  Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare