„Ghid de nutriţie pentru sportivii amatori şi profesionişti cu aplicaţii in jocul de rugby” – prima carte de nutriţie pentru sportivi

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Dr. Alin Popescu şi nutriţionistul Nicoleta Tupita au lansat a fost lansat miercuri, 28 iunie la Federatţia Română de Rugby prima carte de nutriţie pentru sportivi, aplicată jucătorilor de rugby.

Cele 16 capitole le dezvăluie sportivilor felul în care îşi pot modifica compozitia corporală,  strategiile nutritionale potrivite pentru ziua competiţională şi alimentaţia potrivită pentru deplasări. Nu este neglijată alimentaţia sportivilor atunci când sunt în vacanţă.

Evident, un punct important îl constituie alimentele obligatorii pentru cămara sportivilor, precum şi importanţa suplimentelor alimentare. Teoria e bună, dar exemplul practic este cel mai important şi de aceea dr. Alin Popescu nutriţionistul Nicoleta Tupita oferă câteva exemple de meniuri  posibile. Ele sunt structurate şi aplicabile celor câteva etape ale pregătirii sportivilor.

Nutriţie pentru sportivi profesionişti şi amatori

Sportivii de performanţă, dar şi cei amatori au posibilitatea să se inspire pentru alcătuirea unui program alimentar adecvat din meniurile gândite de cei doi autori, în funcţie de  tipul de antrenamente practicate. Astfel, sunt în carte meniuri pentru zilele cu antrenament moderat, pentru cele cu  competiţie, defalcate pe orele la care se desfăşoară concursul – prima parte a zilei, a doua parte a zilei sau nocturna. Cum alimentaţia trebuie adecvată efortului, aici sunt şi meniuri dedicate zilelor libere.

Deşi meniurile au ca ponct de pornire necesarul mediu de calorii şi nutrienti necesar unui jucator de rugby pentru a asigura un echilibru perfect între  macronutrienţii şi nutrienţii necesari, principiile prezentate în aceasta carte pot fi aplicate, în principiu, tuturor sporturilor.

Identificarea şi rezolvarea  problemelor de nutriţie sportivă

„Activitatea fizică nu este niciodată liniară, organismul fiind supus  unui grad de efort care poate să varieze de la un antrenament la altul.  Această lucrare vine în ajutorul acestor posibile situaţii ce necesită o  schimbare în alimentaţie, făcând procesul mai uşor de înţeles şi de  aplicat. Prin felul în care este structurată această lucrare, putem  afirma că serveşte într-o manieră facilă la identificarea şi rezolvarea  problemelor de nutriţie sportivă”, a declarat dr. Alin Popescu, manager general al FRR pe site-ul Federaţiei Române de Rugby( sursa: frr.ro)

„Am observat că nu există niciun fel de ghid practic adresat efectiv sportivilor, de aici ideea de a-l concepe noi. Este gândit pentru a ajuta o persoană fără pregatire de specialitate să îşi însuşeasca principiile de nutriţie sănătoasă, pe care apoi să le aplice la nivel individual. Este o carte care poate să te însoţească oriunde, ajutându-te să te adaptezi atât obiectivelor de performanţă, cât şi mijloacelor aflate la îndemână – ingrediente, timp pentru preparare, etc.” spune nutriţionistul Nicoleta Tupita.

„Scopul nostru a fost să oferim publicului ţintă informaţie condensată, coroborată cu repere practice, care să se muleze pe orice fel de circumstante. Ca urmare a lecturării sale, cartea ajută la asimilarea unor cunoştinţe de bază, oferind în acelaşi timp variante alimentare concrete. Se potriveşte practicanţilor de rugby în primul rând, însă are aplicabilitate şi în orice fel de alt sport de echipă, cât şi individual, schimbările care trebuie operate ţinând strict de conţinutul caloric al meniului ales. Este o primă carte ce îşi propune să vorbească sportivilor pe înţelesul lor, pentru a le asigura o independenţă nutriţională educată. Personal, o consider o achiziţie necesară în orice club sportiv, destinată preparatorilor fizici, staff-ului tehnic decident şi in primul rând practicanţilor” a precizat dr. Alin Popescu cu prilejul lansării acestei cărţi extrem de utile tuturor sportivilor.

 

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău