ce este Fototerapia

Fototerapia – Ce este și când este folosită?

Fototerapia este astăzi o metodă modernă de tratament, cu eficiență foarte bună, rezultatele ședințelor de fototerapie fiind vizibile rapid și având efect de durată. Fototerapia este cunoscută îndeosebi pentru cazul problemelor dermatologice, metoda folosind lumina în vederea tratării anumitor afecțiuni. Pentru că folosește lumina ca tratament, metoda mai este denumită sugestiv ”terapie cu lumină”, efectele sale fiind benefice asupra organismului uman ca metodă de tratament.

Dacă vorbim despre tratament cu lumină, ar trebui să discutăm puțin pe seama sursei de iluminare. Fototerapia presupune realizarea de ședințe repetitive, de o anumită durată, în care pacientul este expus luminii provenite de la o lampă florescentă, lumină care are însă intensitate scăzută.

Când se folosește fototerapia?

De fototerapie este nevoie majoritar în sezonul rece al anului, atunci când nu putem beneficia de razele soarelui. Deși pentru o persoană lipsită de afecțiuni absența razelor ultraviolete naturale nu constituie o problemă, pentru pacienții care suferă de afecțiuni dermatologice, precum psoriazisul, razele soarelui sunt foarte importante în procesul de vindecare. Astfel, se înlocuiește lumina solară cu o sursă artificială, neavând însă aceeași intensitate ca lumina solară, iar expunerea se face treptat, uneori gradual, până la ameliorarea simptomelor.

Principiul metodei de tratament prin fototerapie este oarecum simplu, folosindu-se lumina controlată în vederea limitării creșterii numărului de celule implicate în procesul de multiplicare, la nivelul pielii. Controlul sursei de lumină face referire la lungimea de undă a acesteia, fiind foarte important ca fototerapia să fie adecvată afecțiunilor și persoanelor pentru care este folosită. Din acest punct de vedere există anumite categorii de pacienți care nu pot beneficia de fototerapie, printre aceștia numărându-se femeile care alăptează sau sunt însărcinate, persoanele cu istoric de cancer de piele, copiii sau pacienții care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Fototerapia este folosită cu precădere în cazul unor afecțiuni precum psoriazisul, eczemele sau vitiligo, efectele fiind cu adevărat benefice, reducându-se prin fototerapie gradul de evoluție al bolii.

Fototerapia este o metodă de tratament cunoscută de foartă multă vreme, însă utilizată la scară largă cu precădere în ultimii ani, mai ales în contextul dezvoltării tehnologiilor de ultimă generație. Astfel, tratamentul se poate face în depline condiții de siguranță, fără ca pacientul să aibă de suferit. Firește însă, pentru a ajunge la fototerapie, pacientul trebuie examinat din punct de vedere medical, trebuie urmărit un istoric al afecțiunilor, astfel încât rezultatele obținute să îl poată ”califica” pentru fototerapie.

Este important de știut faptul că pacienții au astăzi metode moderne și sigure de tratament în ceea ce privește anumite afecțiuni ale pielii. Fototerapia reprezintă un avantaj, un plus de care pacienții se pot bucura, astfel încât problemele dermatologice sa dispară, fără a fi nevoie de medicamente puternice sau de alte compromisuri

Articol furnizat de catre clinica VenArt

Cu specialiști de înalt profesionalism, medici cu rezultate remarcabile în medicină, Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL Cluj, chirurgie vasculară, chirurgie generală, ginecologie Clujlaparoscopie  Cluj, oncologie, chirurgie plastică și estetică, ecografie. Clinica dispune de excelenta colaborare cu medicul francez, René Milleret, cu excepționale rezultate în tratamentul varicelor, prin metode inovative și minim invazive. Tratament varice cluj este deasemenea asigurat de Clinica VenArt prin colaborarea cu dr. Rene Milleret.

Alte articole: Tratamentul hemoroizilor Cluj. Tratamentul curativ al hemoroizilor fara complicatii

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare