Dosarul vitaminelor. O consecinţă gravă a deficitului de vitamina D : Rahitismul

Una din cele mai grave consecinţe ale deficitului de vitamină D în organism este rahitismul la copii şi osteomalacie sau osteoporoză, la adulţi. De vreme ce prezenţa vitaminei D condiţionează şi fixarea calciului  adăugăm şi hipocalcemia, care nu e o afecţiune, dar determină o serie de afecţiuni cu consecinţe puternic manifestate.

Rahitismul şi problema deficitului de vitamina D

Rahitismul carenţial obişnuit constă în manifestarea clinică a carenţei de vitamina D în formă avansată. El se caracterizează prin  tulburarea de mineralizare a osului, mai ales în perioada de creştere. Dacă necesarul zilnic de vitamina D este de 400-800 U.I. pe zi, indiferent de vârsta,cantitatea necesară variază, totuşi, în functie de diverşi factori, cum sunt cresterea, prezenţa soarelui şi factori individuali.

Rahitismul îi afectează pe cei mici, din  cauza unei combinaţii de aport scăzut  de vitamina D, calciu si fosfaţi, ceea ce îngreunează şi chiar opresc  procesul de dezvoltare normală a sistemului osos. Rezistenţa naturală a oaselor este condiţionată de prezenţa acestei vitamine, precum şi a unor minerale esenţiale. În lipsa unei concentraţii optime a acestor factori în organism, oasele devin fragile şi fracturile apar cu uşurinţă, chiar cauzate de traumatisme aparent minore. Rahitismul determină modificări atât la nivel osos, cât şi la nivel hormonal. Alături de oasele curbate, atât ale picioarelor, cât şi ale cutiei toracice, specific este abdomenul supradimensionat…………………………………….

Continuarea pe siteul de noutati din medicina ZiarMedical.ro –

Dosarul vitaminelor. O consecinţă gravă a deficitului de vitamina D : Rahitismul

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii