Doctorul Virgil Musta, despre tratamentul cu plasmă: „Trebuie să existe voința oamenilor care au trecut prin boală”

Tratamentul cu plasmă, care poate ameliora stuația pacienților aflați în stare gravă din cauza COVID-19, nu este accesibil tuturor, dat fiind faptul că resursa propriu-zisă de plasmă depinde de bunăvoința celor care au trecut prin boală, spune doctorul timișorean Virgil Musta, citat de Radio Europa Liberă România.

Plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de COVID-19 este unul din tratamentele folosite experimental, în întreaga lume, pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus. În studiile clinice, a dat rezultate bune, spun doctorii, însă dezvoltarea unui tratament aprobat nu este încă finalizată, pentru că oamenii de știință încă studiază cum funcționează virusul și cum poate fi combătut.

Tratamentul cu plasmă nu este însă pentru oricine. Din simplul motiv că există foarte puțină plasmă utilizabilă în această terapie. Tratamentul cu plasmă al celor infectați cu noul coronavirus depinde de plasma donată de oamenii care s-au vindecat deja de Covid-19 și au dezvoltat suficienți anticorpi la virusul Sars-Cov-2.

Cum funcționează mai exact, a explicat pentru Europa Liberă, pe înțelesul tuturor, doctorul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara:

  • o persoană care face boala Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus. Aceștia sunt stocați în plasmă.
  • din sângele persoanei respective se poate extrage plasma cu acești anticorpi. Plasma este acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienți, enzime sau pur și simplu apă, prin corp. Separată de sânge, ea are o culoare gălbuie.
  • ulterior, plasma cu anticorpi este folosită prin transfuzie la alți pacienți bolnavi de Covid-19, care beneficiază astfel de anticorpii produși deja de organismele altor pacienți.

Nu este însă chiar așa de simplu precum pare, explică doctorul Virgil Musta. În primul rând, nu toți bolnavii de Covid-19 pot produce plasmă utilizabilă: „Cantitatea de anticorpi a unei persoane trebuie să fie suficient de mare, pentru că altfel se poate ca persoana să fi trecut prin boală, dar să fi avut puțini anticorpi și atunci nu se recoltează plasmă”.

Condiția și mai importantă este însă alta: să existe suficiente persoane care donează plasma. „Trebuie să existe voința oamenilor care au trecut prin boală. Noi știm că în momentul când externăm, foarte multă lume spune că da, vreau să ajut și eu pe alții, sunt de acord să donez plasmă. Dar mai departe nu știu, acești oameni teoretic ar trebui să fie contactați să se prezinte la donat. Nu știu câți dintre aceștia se prezintă într-adevăr la centru pentru a dona”, spune acesta.

„Studiile clinice arată că este un tratament care este bun dacă este dat în timp util, nu în formele foarte avansate ale bolii. Se pare că evoluția pacienților în urma terapiei cu plasmă este favorabilă, ieșind din starea critică. Un factor de evoluție severă a bolii este numărul mare de viruși care întrețin inflamația. Prin acest mecanism, se neutralizează virușii și se pot ține sub control procesele patogenice date de inflamație”, a mai adăugat medicul.

Articolul integral, aici.

Sursa foto: Mediafax.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii