Diagnostic și tratament pentru acnee, sfaturi utile pentru vindecarea ta este articolul care îți va clarifica orice nedumerire în privința acestei afecțiuni dermatologice care afectează persoanele cuprinse între 10 și 40 de ani. Credeai că acneea afectează doar adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani?! Ei bine, nu este așa! Acneea este o afecțiune dermatologică, deosebit de neplăcută și jenantă, care afectează și adulții.
Ne place să recunoaștem sau nu, frumusețea exterioară este extrem de importantă pentru noi. Atunci când ne simțim bine în pielea noastră și ne înfățișăm lumii într-o variantă excelentă a noastră, suntem și mai încrezători, mai puternici și mai stăpâni pe propriile noastre emoții, gânduri și reacții. O persoană care se simte atrăgătoare este capabilă să îndeplinească orice își propune!
Trăim într-o societate în care înfățișarea primează și, într-o oarecare măsură, este absolut firesc să fie așa. Atunci când nu suntem atrași de aspectul unei persoane, nu manifestăm niciun interes pentru a-l cunoaște mai bine din punct de vedere comportamental, emoțional și psihic. Suntem programați genetic să fim atrași de frumusețea exterioară, iar acest lucru creează în noi nevoia de a fi frumoși la rândul nostru.
Când ochii văd, inima cere!
Deși pare greu de crezut, 25% din afecțiune semnalate medicului de familie sunt de ordin dermatologic. Așadar, în cabinetele medicilor de familie oamenii acuză afecțiunile dermatologice și solicită rețeta frumuseții și a tinereții veșnice.
Ce este dermatologia?
Dermatologia este acea ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pielii, părului și unghiilor. De afecțiuni dermatologice pot suferi oamenii de toate vârstele, atât nou-născuții, cât și oamenii aflați la a doua tinerețe. Netratate la timp, afecțiunile dermatologice pot cauza grave probleme de ordin psihic și emoțional, fiind marcate de o scădere a iubirii de sine, de o scădere a stimei de sine și de o scădere a calității vieții.
Problemele dermatologice pot, de asemenea, să fie și o consecință a altor afecțiuni.
Pot fi tratate afecțiunile dermatologice?
Anumite boli dermatologice pot fi tratate complet, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci pot fi ținute sub control prin diminuarea manifestărilor și împiedicarea agravării afecțiunii.
Cine tratează afecțiunile dermatologice?
Cauți diagnostic și tratament pentru acnee? Medicul dermatolog este specializat și calificat pentru a te diagnostica și pentru a-ți oferi cele mai bune remedii medicale.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dermatologice?
Cel mai adesea, oamenii suferă de următoarele afecțiuni dermatologice:
- acnee;
- cicatrici postacnee (iată aici cel mai eficient tratament cicatrici postacnee);
- pielea îmbătrânită;
- ridurile de expresie;
- cuperoza;
- alunițele (nervii pigmentari);
- dermatita;
- urticaria;
- psoriazisul;
- herpesul;
- hemangioamele;
- vitiligo;
- zosterul;
- transpirația excesivă.
Afecțiunile dermatologice sunt mult mai numeroase, însă vestea bună este că medicina a avansat foarte mult, iar industria frumuseții este capabilă acum să corecteze multe din aceste suferințe care ne împiedică să fim și să ne manifestăm așa cum ne-am dori.
Pentru diagnostic și tratament acnee este bine să cunoaștem foarte bine tipul de ten pe care îl avem. Sănătatea și frumusețea pielii sunt întotdeauna în strânsă legătură cu tipul de ten de care dispunem. Cunoașterea pielii umane conduce la o îngrijire adecvată, la utilizarea celor mai potrivite cosmetice și la urmarea celui mai bun tratament în tratarea afecțiunilor dermatologice.
Iată care sunt tipurile de piele cunoscute:
- Tenul normal este cel mai rar întâlnit tip de ten. Pielea este fină, curată și elastică, beneficiind de un echilibru ideal între secreția de sebum și nivelul de hidratare. Tenul normal este cel mai lipsit de imperfecțiuni: fără puncte negre, chisturi, pete pigmentare și așa mai departe. Acest tip de ten este specific copiilor.
- Tenul uscat este cel mai frecvent întâlnit la persoanele mature. Pielea este uscată, posibil ridată, deshidratată, rigidă și ușor aspră. Acest tip de piele se irită ușor, fiind incapabilă să rețină apa. Tenul uscat nu poate să producă o cantitate adecvată de sebum pentru menținerea unui nivel normal de hidratare. Tenul uscat are, de obicei, un aspect bătrânicios.
- Tenul gras este și el un tip de piele frecvent întâlnit în rândul oamenilor. Pielea este groasă, uleioasă și prezintă pori deschiși, puncte negre / albe și alte imperfecțiuni specifice acestui tip de piele. Tenul gras trebuie curățat cu atenție pentru a echilibra excesul de sebum, dar și pentru a menține un nivel adecvat de hidratare.
- Tenul mixt este cel mai întâlnit tip de piele la femei. Zona T a feței (frunte, nas și bărbie) este întotdeauna caracterizată de un ten gras, cu aspect lucios, însă obrajii sunt fini și catifelați. Și aici trebuie să acordăm o atenție sporită îngrijirii pentru a echilibra excesul de sebum de pe frunte, nas și bărbie.
- Tenul sensibil este frecvent întâlnit la femei și este caracterizat de o piele fragilă. Pielea sensibilă reacționează negativ la schimbările climatice și este predispusă să dezvolte alergii, iritații, mâncărimi, pete roșii și alte probleme cauzate de diverși factori externi. În cazul acestui tip de ten îngrijirea trebuie să fie sporită.
- Tenul matur are un aspect îmbătrânit, iar cauza acestei îmbătrâniri accelerate o reprezintă deficitul de componente nutriționale din piele. Pielea este subțire, lipsită de elasticitate și dezhidratată. Astfel apar pe față riduri accentuate și diverse pete, mai mult sau mai puțin pigmentate. Expunerea la radiațiile UV și fumatul contribuie mult la obținerea unui ten matur.
- Tenul deshidratat reprezintă o consecință a pierderii de apă din straturile pielii. Deshidratarea pielii produce o îmbătrânire prematură și o cojire a tenului deosebit de neplăcută. Tenul deshidratat este sensibil și poate fi chiar dureros. 98% din oameni suferă de această problemă a tenului, iar soluția este aceea de a hidrata pielea adecvat.
- Tenul cuperozic este întâlnit la persoanele care au o capilarele sanguine din piele deosebit de fragile, fapt care determină un aspect roșiatic al pielii. Pielea își accentuează caracterul roșiatic în funcție de severitatea vremii (prea frig sau prea cald), prin igienizarea cu apă prea fierbinte sau prea rece, prin expunerea la soare, prin consumul de alimente condimentate / fierbinți, prin consumul de alcool, dar și din cauza fumatului.
Odată identificat tipul de piele, se poate stabili un diagnostic și un tratament corect pentru acnee!
Ce este acneea?
Acneea este o afecțiune dermatologică cronică, cea mai frecventă dintre toate afecțiunile pielii. Acneea nu este o afecțiune contagioasă sau gravă, însă cauzează mari neplăceri de ordin emoțional și psihic.
Cum se manifestă acneea?
Acneea se manifestă prin inflamarea glandelor sebacee și a foliculilor piloși. Astfel, pe față, pe piept, umeri și/sau pe spate pot să apară coșuri, puncte negre, roșeață, chisturi și/sau noduli.
De ce ne îmbolnăvim de acnee? Care sunt cauzele acneei?
- vârsta;
- moștenirea genetică: copiii ai căror părinți au avut acnee sunt foarte predispuși să dezvolte și ei acnee;
- exces de sebum;
- înfundarea foliculilor piloși;
- bacteriile;
- probleme / modificările hormonale care influențează creșterea producției de sebum;
- stresul;
- stilul de viață și alimentația: lactatele și produsele cu un conținut ridicat din punct de vedere glicemic, mâncărurile de tip fast-food favorizează apariția acneei;
- igiena neadecvată;
- produsele cosmetice utilizate prea frecvent sau produsele cosmetice neadecvate tipului de ten;
- anumite medicamente și tratamente utilizate pentru alte afecțiuni care au ca efect secundar acneea;
- mediul de lucru poate să favorizeze apariția acneei, cum ar fi expunerea la produse nocive pentru piele.
De câte tipuri este acneea?
Acneea are mai multe forme: ușoară, moderată și gravă. Acneea, însă, este de mai multe tipuri. Medicii speciliști cunosc și tratează cu promptitudine și profesionalism afecțiunile acneice. Dintre acestea amintim doar câteva:
- acneea infantilă;
- acneea cheloidă;
- acneea rosacee;
- ancneea vulgaris;
- și altele;
De reținut este faptul că nu orice imperfecțiune a pielii este reprezentată de acnee. Acneea poate fi confundată și cu alte afecțiuni, de aceea recomandarea specialiștilor este aceea de a vă adresa unui medic dermatolog dacă suferiți din cauza coșurilor, petelor negre, punctelor de grăsime și așa mai departe. Doar medicul dermatolog poate să stabilească un diagnostic exact și tratamentul corect pentru acnee!
Acneea poate fi confundată cu următoarele afecțiuni:
- rozaceea;
- foliculita;
- pseudofoliculita;
- dermatita periorală;
- și altele.
Care este tratamentul pentru acnee?
Tratamentul pentru acnee este variat, în funcție de forma acneei: gravă sau moderată. În funcție de tipul de acnee, dermatologul poate să recomande:
- tratament cu mix de medicamente: antibiotice combinate cu antibacteriene;
- tratament cu retinoizi, aplicat direct pe piele sau cu administrare orală;
- tratament cu antibiotice administrate pe cale orală;
- tratament cu contraceptive:
- tratament cu spironolocatonă;
- tratament cu cortizon injectabil;
- tratament cu laser;
- tratament prin peeling chimic.
Lista completă a tratamentelor împotriva acneei este disponibilă pe site-ul Clinicii Medispa. La vindecarea de acnee contribuie și:
- un stil de viață sănătos;
- consumul de alimente sănătoase;
- hidratarea adecvată prin consumul optim de lichide zilnic;
- igiena adecvată a pielii;
- îngrijirea adecvată a pielii în funcție de tipul de ten;
- protecția împotriva razelor UV;
În cât timp este vindecabilă acneea?
Vindecarea de acnee nu se produce instant, ci în decursul a 6-8 luni. Este esențial ca tratamentul să fie respectat cu rigurozitate, altfel vindecarea se efectuează și mai lent. Pentru a împiedica recidiva, medicii dermatologi recomandă numeroase măsuri de prevenție pe care pacienții trebuie să le urmeze astfel încât să evite reapariția acneei!
La Clinica Medispa din Cluj-Napoca sunt tratate cu succes, de medici cu o vastă experiență, numeroase tipuri de acnee cu ajutorul a multiple tratamente inovatoare. Printre aceste tratamente eficiente se numără și tratamentele cu laser și peeling-ul chimic.
Tratamentele cu laser de la Clinica Medispa utilizează tehnici de excepție cu ajutorul cărora secreția de sebum este normalizată și inflamația este calmată, ameliorând astfel acneea și neplăcerile cauzate de ea. Tratamentul convențional pe bază de medicamente cu administrare orală sau locală este ajutat și îi este sporită eficiența prin tratamentul cu laser.
Peeling-ul chimic îndepărtează de pe ten straturile deteriorate, obținând astfel o piele mai fină și mai elastică. Peeling-urile chimice se realizează cu ajutorul unui acid potrivit în îndepărtarea țesuturilor deteriorate și în ameliorarea formelor moderate și grave de acnee. Ca și în cazul tratamentului cu laser, peeling-ul chimic este un adjuvant pentru tratamentul convențional pentru acnee.
În plus, Clinica Medispa oferă și alte servicii medicale și estetice, de o înaltă calitate, dintre care amintim: ștergere tatuaje Cluj, dermatologie Cluj, tratament cicatrici postacnee, indepartare tatuaje Cluj, epilare definitivă Cluj. Medicii specialiști de la Clinica Medispa, aparaturile de înaltă performanță și tehnicile inovatoare utilizate contribuie la vindecarea rapidă a numeroaselor afecțiuni medicale și estetice de care oamenii pot suferi!
Pentru că trăim într-o lume în care frumusețea exterioară este o manifestare a frumuseții interioare, oamenii trebuie să înțeleagă că medicina a evoluat, tratamentele sunt în prezent mai eficiente ca niciodată și pentru nimic în lume nu trebuie să sufere și să accepte un defect care le marchează în mod negativ respectul de sine și viața. Pentru orice problemă medicală și/sau estetică există cel puțin o soluție de vindecare!
Pentru detalii și programări:
Clinica Medicală Medispa din Cluj-Napoca se află pe strada Republicii, la numărul 68, iar telefoanele pentru programări sunt: 0752 264 333 / 0731 347 137, adresa de e-mail: info@medispa.ro.