banner pnl banner pnl
consumul de băuturi energizante

Consumul de băuturi energizante, în rândul adolescenților – un pericol pentru sănătate

Consumul de băuturi energizante, în rândul adolescenților, are efecte nocive diverse, de la dificultăți de concentrare la bolile hepatice.

Un nou pericol, pentru adolescenți, îl constituie consumul – adeseori în exces – de băuturi energizante (iar aici intră întreaga gamă de băuturi cu cofeină și taurină, chiar dacă unele ne par… banale).

Adolescenții consumă aceste tipuri de băuturi într-o cantitate alarmantă, arată studii recente. Iar efectele negative specifice care au fost raportate, în rândul adolescenților, cuprind: nervozitate, amețeli, incapacitatea de concentrare, dificultate de concentrare, tulburări gastrointestinale, insomnie, precum și bolile ficatului.

Furnizorii de servicii medicale pentru adolescenți au raportat că au observat următoarele efecte, în urma consumului de băuturi energizante: deshidratare, ritm accelerat al inimii, anxietate, convulsii, manie acută, steatoză hepatică și accidente vasculare cerebrale.

Studiile indică necesitatea intervenției educaționale pentru a informa adolescenții despre consecințele consumării acestor băuturi populare. Asistentele medicale școlare se află într-o poziție unică de a-i învăța pe adolescenți cu privire la efectele secundare și la posibilele probleme de sănătate care pot apărea atunci când consumă băuturi energizante, precum și cu privire la necesitatea de a apela la un hepatoprotector din plante.

Consumul de băuturi energizante – un risc pentru sănătatea ficatului

Există numeroase mărci de băuturi energizante pe piața mondială, chiar dacă în România sunt disponibile doar câteva mărci. Aceste băuturi conțin adesea taurină, cafeină, vitaminele B și carbohidrați. Aceste băuturi variază foarte mult atât în ceea ce privește conținutul de cafeină (80 până la 141 mg la 250 ml), cât și în concentrația de cafeină.

Cu excepția cafeinei, efectele ingredientelor din băuturile energizante asupra performanțelor fizice și cognitive rămân controversate. Cercetătorii au identificat efectele pozitive moderate ale băuturilor energizante asupra performanțelor, dar și multe efecte adverse.

Efectele adverse ale băuturii energizante pot fi legate fie de toxicitatea ingredientelor – caz în care afectează funcția hepatică, pentru că ficatul are rol în filtrarea toxinelor și se supraîncarcă -, fie de situațiile specifice în care se folosesc băuturi energetice, cum ar fi ingerarea în combinație cu alcoolul.

Deși a fost abordată problema encefalopatiei toxice induse de taurină, este probabil ca riscul de intoxicare cu taurină, după consumul de băuturi energetice, să rămână scăzut. Cu toate acestea, riscul crește dacă se consumă pentru o perioadă îndelungată băuturi energizante care furnizează mai mult de 3 g taurină zilnic. S-a observat de asemenea diagnosticarea cu ficat gras a persoanelor care au consumat în exces produse cu taurină.

Consumul de băuturi energizante poate crește riscul de supradozaj și intoxicare cu cafeină, la copii și adolescenți. Practica de a consuma cantități mari de băuturi energizante cu alcool este considerată de mulți adolescenți și studenți o modalitate de a socializa și de a întâlni oameni. Consumul de băuturi energizante în această manieră explică riscul crescut de intoxicare cu cafeină și alcool la tineri. 25% până la 40% dintre tineri raportează consumul de băuturi energizante cu alcool în timpul petrecerilor.

Consumul de băuturi energizante cu alcool, în cantitate mare și în timp scurt, poate pune și altfel în pericol viața adolescentului și a tânărului. Apare pericolul de vătămări grave, de agresiune sexuală, de conducere sub influența alcoolului și de deces.

În plus, se creează și o dependență de acest stil de viață și persoanele care la vârsta școlară consumă alcool amestecat cu băuturi energizante pot avea episioade de alcoolism, mult mai grave, care pot conduce la ciroză (cancer la ficat). Iată de ce este necesară hepatoprotecția încă de la vârste mici, pentru a feri ficatul de intoxicații.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare