Congresul Național de Urologie – ROMURO 2018

Cluj-Napoca a găduit timp de trei zile un regal al urologiei europene. Asosciația Română de Urologie a organizat cuplat Congresul Național de Urologie și Congresul Central-European de Urologie. Aproximativ 450 de urologi români și 400 de urologi din țările europene s-au întâlnit la Cluj petru a dezbate cele mai recente descoperiri în domeniul urologiei.

”Este o manifestare maraton a Asociației Române de Urologie. Este Congresul Național în prelungirea căruia începe o sesiune mixtă de transmisii din blocurile operatorii. Acestea vor fi proiectate în sălile de congres pentru noi și pentru colegii din Europa centrală. A urmat apoi Congresul de Urologie central European, congres ajuns la ediția a-XVIII-a. Asociația Română de Urologie organizează această manifestare în anul Centenarului, în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca. Este acoperită toată patologia urologică, toate cele 13 supraspecialități pe care le are urologia”, a declarat președintele Asociației Române de Urologie Ioanel Sinescu .

Au trecut 40 de ani de la ultimul Congres de Urologie organizat la Cluj-Napoca, iar prezența record a urologilor este o recunoaștere pentru urologia clujeană.

”Pentru urologia clujeană este o mare onoare să organizăm această manifestare de o asemenea amploare. Sunt mai mult de 40 de ani de când nu s-a organizat un Congres de Urologie. Mă bucură faptul că sunt peste 400 de colegi din țară prezenți la această manifestare. Avem o delegație de 20 de colegi din Republica Moldova, în acest an al aniversării Centenarului Marii Uniri. Am încercat alături de Comitetul de organizare, alături de medicii primari specialiști să facem ca această ședere la Cluj să fie cât mai de folos pentru participanți. Încercăm să promovăm tot ceea ce este nou în practica noastră de fiecare zi. Avem prezenți la Congresul Național și alți invitați internaționali din Germania, Italia, Israel. Aceștia au prezentat dezbateri pe teme de mare actualitate din domeniul urologiei”, a declarat prof. dr. Ioan Coman, președintele Congresului Național de Urologie ROMURO 2018 .

Cea mai mare noutate a acestui Congres a fost prezentarea operațiilor minim-invazive, folosind laparoscopia. Medici români și străini au efectuat operații live care au fost proiectate în sălile de conferință. Medicii urologi prezenți au avut posibilitatea să pună întrebări chiar în timp ce erau efectuate operațiile.

”Colegii de peste hotare, dar și doi distinși elevi de ai mei, Bogdan Petruț și Nicolae Crișan, vor efectua operații laparoscopice în centrul din Spitalul Municipal Cluj Napoca. Vor fi transmise imagini din trei săli de operații succesiv, în sala de conferințe a acestui Congres. În timp ce ei vor opera vor primi întrebări de la auditoriu. Vor fi obligați să se concentreze și la operație și să răspundă participanților”, a explicat prof. dr. Ioan Coman .

Alte articole:

Doctor Patriciu Achimaş Cadariu – un cruciat modern pentru femeile de azi

Latest articles

Related articles