Arafat: Cifra de 1.500 e îngrjorătoare pentru că un procent din ea înseamnă internare în terapie intensivă

By | Published | Niciun comentariu

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat la Digi24 bilanțul cazurilor de coronavirus din ultimele 24 de ore, în condițiile în care România a înegistrat un nou record negativ: 1.504 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore.

El spune că este necesară respectarea regulilor pentru că un număr mai mare de cazuri noi înseamnă și mai mulți pacienți care ajung la terapie intensivă.

„Situația încă nu este sub control, chiar dacă în ultimele zile a fost un trend ușor descrescător, iată că sunt momente în care este depășit recordul din raportările de la ora 13.00.

Asta arată că încă mai avem de lucrat împreună ca să menținem situația sub control, să menținem un platou sau o descreștere ușoară, cel puțin în următoarea perioadă. Asta înseamnă automat respectarrea regulilor care au fost recomadte sa impuse, de către noi toți, împreună”, a spus Raed Arafat.

El a explicat că scenariul cel mai grav ar fi să rămânem fără paturi disponibile de terapie intensivă, ceea ce ar însemna o capacitate limitată de internar a pacienților care au nevoie de oxigen.

Cifra de 1.500 pentru noi e îngrjorătoare pentru că fiecare cifră, un procent din ea, înseamnă internare îterapie intensivă. Lfiecare 1000 de cazuri, aproape 50 ajung la terapie intensivă. Încercam în acest moment să creștem numărul de locuri de terapie intensivă”, a spus el.

Arafat a adăugat că există echipamente pe stoc pentru dotarea acestor paturi, dar că problema cea mai serioasă e a resursei umane.

Chiar dacă faci sute de paturi, dacă nu ai resursa umana necesară, nu ai cum să le operezi. Noi încercăm să găsim soluțiile care, pe lângă creșterea numărului paturilor, să rezolvăm și partea de personal, folosind rezidenții de ani mari, detașând personal medical între unitățile sanitare, lucru pe care l-am făcut în ultima perioadă”, a spus Arafat.

Știrea completă, pe Digi24.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *