7 semne că ai avut COVID-19 fără să îți dai seama

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Infecția cu SARS-CoV-2 a indus oamenilor pareri multiple care variază de la „nu există” până la „poate am avut și nu am știut”. Într-adevăr, un număr mare de pacienți asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară s-a înregistrat în România. Astfel, indiferent dacă ați avut o „răceală urâtă” sau o tuse care parcă nu mai „voia” să treacă, este firesc să vă întrebați dacă nu cumva a fost COVID-19 fără să vă daţi seama.

Mai întâi, trebuie să analizăm lista de simptome COVID-19:

 • febră sau frisoane
 • tuse
 • respirație scurtă sau dificultăți de respirație
 • oboseală
 • dureri musculare sau corporale
 • durere de cap
 • pierderea gustului sau a mirosului
 • durere în gât
 • congestie sau curgerea nasului
 • greață sau vărsături
 • diaree

1. Aţi avut o „răceală rea”

Poate fi greu să deosebeşti o răceală de o formă ușoară de COVID-19 fără un test, în funcție de simptomele pe care le experimentezi, dar răcelile nu cauzează în mod normal dificultăți de respirație, dureri de cap severe sau simptome gastro-intestinale, precum COVID-19.

2. V-aţi pierdut simțul mirosului sau gustul la un moment dat

Pierderea mirosului și a gustului este un semn distinctiv al COVID-19. Dar acest simptom nu apare la toată lumea.

Datele preliminare ale Academiei Americane de ORL (AAO-HNS) arată că, 27% dintre pacienții cu COVID-19 care și-au pierdut simțul mirosului, au avut „o oarecare îmbunătățire” în aproximativ șapte zile, în timp ce majoritatea au simţit îmbunătăţiri după 10 zile.

3. Aţi avut de-a face cu o cădere inexplicabilă a părului

Încă nu a fost studiat pe larg în contextul COVID-19, dar multe persoane care s-au recuperat după contractarea virusul SARS-CoV-2 au raportat probleme legate de căderea părului.

Explicaţia specialiştilor este că aceasta este cauzată de o afecțiuni cunoscută sub numele de efluviul telogen. Afecţiunea poate avea drept cauze şi sarcina, stresul extreme sau pierderea în greutate.

4. Rămâneţi fără suflare

Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul JAMA, persoanele cu COVID-19 pot avea ca efecte secundare ale infecţiei dificultăți de respirație. Nu există o durată specifică a acestor manifestări, dar de obicei sunt persistente. La fel, inflamația plămânilor din cauza COVID-19 este de durată.

Prezenţa acestui simptom este un semn (destul de clar) că ceea ce aţi experimentat înainte era COVID-19. Important! Dacă aveţi acest simptom, mergeţi să vă vadă un pneumolog.

5. Aveţi o tuse care nu trece

Tusea persistentă, în special tuse uscată (neproductivă), este un alt simptom pe care l-au raportat persoanele care au participat la studiul JAMA. Tusea este un simptom destul de frecvent. Potrivit datelor CDC, 43% dintre persoanele care au avut COVID-19 au continuat să tuşească 14-21 de zile după ce au fost testate pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2.

6. Sunteţi foarte, foarte obosit

Potrivit studiului JAMA, oboseala este unul dintre cele mai persistente efecte după COVID-19. 53% dintre pacienți au spus că se luptă cu oboseala la aproximativ 60 de zile de la apariţia primelor simptome COVID-19.

7. Aveți simptome neobișnuite, care par să nu mai treacă

Experții subliniază că SARS-CoV-2 este încă un virus nou, astfel încât medicii și oamenii de știință încă descoperă şi învață despre el. Cercetările privind efectele durabile ale virusului sunt în curs de desfășurare și este dificil pentru medici să spună în acest moment că anumite simptome ar putea însemna că ați avut o infecție COVID-19, în timp ce altele nu.

Citește mai mult pe farmaciata.ro

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău