10 argumente pro și contra consumului de lapte

10 argumente pro și contra consumului de lapte. Dacă laptele matern este benefic pentru nou-născut și consumul de lapte animal (de vacă, bivoliță și chiar de oaie sau capră) e recomandat pentru copilul în creștere, iată că tot mai multe opinii contrare apar atunci când vine vorba să fie inclus laptele în meniul persoanelor adulte. Asta în contextul în care laptele se face vinovat de o serie de probleme de sănătate, precum alergiile la lactoză, unele deranjamente stomacale, dar și afte bucale etc.

10 argumente pro și contra consumului de lapte

Cand vine vorba despre consumul de lapte, exista o multime de argumente pro si contra. Medicii si nutritionistii se contrazic deseori, incat pana, la urma, decizia apartine consumatorului. Iata 10 argumente pro si contra aduse specialisti, in eterna controversa pe tema laptelui:

Argumente pro lapte

#1. “Laptele contine foarte multi nutrienti necesari pentru o dezvoltare armonioasa: grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale (mai putin fier). Este adevarat ca aceste elemente pot fi luate si din alte fructe si legume, insa – la copii mai ales – este mult mai probabil ca acestia sa bea lapte decat sa-i convingi sa manance o anumita leguma”, dr. Bill Sears, profesor asociat la

#2. “Barbatii care consuma mult lapte au un risc redus de a dezvolta probleme cu circulatia sangelui de la si spre inima, precum si un risc redus de a dezvolta boli cardiovasculare. Perceptia de astazi ca laptele nu este sanatos ar trebui schimbata”, spune dr. Peter Elwood, profesor de epidemiologie la Universitatea din Cardiff, autorul studiului “Consumul de lapte, infarctul si alte riscuri cardiace”, realizat pe barbati in varsta.

10 argumente pro și contra consumului de lapte

#3. “Studiile de specialitate releva faptul ca un nivel ridicat de vitamina D poate scadea riscul de a dezvolta cancer. Alegand alimentele imbunatatite cu vitamina D, asa cum este laptele, de exemplu, iti poti imbunatati nivelul de vitamina D din organism si astfel sa reduci riscul potential de cancer”, dr. Joan Lappe, directorul Centrului de studii clinice si pediatrice din cadrul Universitatii Creighton University.

#4. “Mai multe studii indica faptul ca un nivel ridicat de calciu in alimentatie – in special prin aportul produselor lactate – poate contribui la scaderea in greutate si la reducerea grasimii corpolare (in special a grasimii de pe abdomen). Mai mult, s-a constatat ca produsele lactate sunt mult mai eficiente la scaderea in greutate decat suplimentele alimentare cu calciu. Combinatia de proteine si calciu din produsele lactate imbunatateste rata metabolismului si capacitatea organismului de a arde grasimile, in special cele de pe abdomen”, Dairy Council of California.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.