Plăceri dulci şi nevinovate în stil rawvegan. Prăjiturile Manuelei Dascălu

Nu mai e un secret pentru nimeni că cele mai multe probleme de sănătate de care suferă omul contemporan sunt cauzate de alimentaţie şi de plăcerile dulci. Felul în care mâncăm se schimbă o dată la câţiva ani. Buncii noştri mâncau bio fără să fie o modă, aşa cum este astăzi.

În gospodăriile de odinioară găseai în sezonul rece şuncă de porc marinată şi afumată, slănină fiartă sau marinată şi afumată. Mai erau carne şi cârmaţi conservaţi în untură, cârnaţi afumaţi şi uscaţi. Era pastramă din carne de oaie, de gâscă marinate, afumate şi uscate. Ce ziceţi de  peşte uscat,  brânză conservată în saramură, în coajă de brad, în burduf de oaie? Nu uităm ciupercile conservate în saramură sau uscate, fructele uscate, păstăile de fasole opărite şi uscate la soare.

Parcă lipseau cartofii şi zarzavaturile în pivniţe şi gropi cu nisip, fasolea uscată, făina de grâu şi porumb? Şi câte alte bunătăţi nu se găseau în borcane, compoturi, gemuri, dulceţuri sau siropuri, care închideau în vasele pântecoase verile fructate cu parfum şi aromă de neegalat!

Hrana procesată industrial a făcut să valorizăm, să reevaluăm şi să apreciem minunăţiile gastronomice de odinioară. Alături de miile de reţete din toate zările lumii, cu diverse procedee de preparare termică, în vase tot mai sofisticate şi maşini de gătit cu zeci de funcţii stau reţetele simple, nepreparate termic, pline de ingrediente naturale. Ce să alegi şi mai ales de ce sunt întrebările pe care ni le punem tot mai des.

Până găsim răspuns, oamenii dragi din jurul nostru au de luat decizii importante în legătură cu zilele speciale din viaţa lor. Iar dacă vrei ca toţi invitaţii să se bucure de aceeaşi atenţie, atunci e musai să ai alături de prăjiturile tradiţionale şi un candy bar rawvegan.

Am găsit aşa ceva la târgul de nunţi, unde cupole de ciocolată şi verighete crocante cu luciri aurii preparate clasic se potriveau foarte bine cu adorabile minitarte, prăjiturele în forme şi culori apetisante,  realizate în maniera rawvegan. Toate erau vegheate de un păun în întregime realizat din ingrediente naturale fără zahăr şi neprelucrate termic.

De la managerierea recuperării de creanţe la ImmaSweetFit

Manuelei Dascălu

Povestea prăjiturilor nu e tocmai veche pentru Manuela Dascălu, dar e foarte consistentă. După mulţi ani petrecuţi în domeniul financiar-bancar şi mass-media a intrat în lumea prăjiturilor acum doi ani, în urma unei diete. Se apropiau sărbătorile de iarnă şi căuta o formulă agreabilă care să înlocuiască prăjiturile clasice. Cum produsele  găsite atunci la Cluj, care să nu conţină făină, zahăr, lapte, ci doar ingrediente vegetale neprelucrate termic  era departe de a o mulţumi, a căutat să şi le facă singură. A studiat, s-a documentat şi a descoperit curentul rawvegan şi prăjiturile mult dorite.

Ingredientele folosite în aceste prăjituri sunt seminţe, nuci, alune, fructe, miere, fără preparare termică. Mierea poate fi înlocuită cu sirope de agave, de exemplu, sunt numeroase variante, dar Manuela preferă să utilizeze mierea.

Ştiu ce este, iar furnizorul de miere îşi verifică periodic produsele şi pune la dispoziţie certificatele care atestă calitatea mierii sale. Este vorba de o asociaţie de apicultori clujeni, extrem de pasionaţi şi de riguroşi cu ceea ce fac. În măsura posibilităţilor încerc să controlez tot ceea ce utilizez” a mărturisit Manuela Dascălu şi aşa s-a legat discuţia noastră.

Rep.: Cum au fost primele prăjituri rawvegane realizate de tine?

Manuela Dascălu: Primele încercări au fost nereuşite, pentru că e o tehnică diferită de realizare a acestor prăjituri, care necesită ustensile speciale. Mulţi vor spune că internetul ne pune la dispoziţie orice reţetă. E adevărat, dar la fel de adevărat este că lipsesc exact micile secrete care asigură marile reuşite.

A fost o muncă îndelungată, pentru că provocarea în cazul prăjiturilor rawvegane este ca ele să aibă ţinută. Trebuie să poată fi păstrate la temperatura camerei de-a lungul unui eveniment, nu doar la frigider sau congelator. Am reuşit să concep reţete care să răspundă exigenţelor mele şi să arate bine într-un candy bar de câteva ore, cât durează un eveniment.

O altă provocare destul de interesantă a fost faptul că aceste prăjituri sunt mai greu de ornat, ca să poată oferi şi ochiului bucuria pe care o oferă gustul lor. Este mai greu de lucrat la aspect, majoritatea au fructe, e frumos, dar la un moment dat poate deveni monoton.

prajituri rawvegan

Atunci mi-am dat seama că lipseşte vestita pastă de zahăr, din care se realizează diverse elemente de decor în patiseria tradiţională. Aceasta a fost o altă provocare, să creez reţeta unei paste fără zahăr, fără făină, fără lapte praf, fără foc, în aşa fel încât să lucrez şi la aspect. Păunul de la standul rawvegan este din această pastă de modelaj, stă bine, nu a avut nevoie de întăritori sau conservanţi. Am dovedit că se poate. Nu există încă o tradiţie, nu sunt reţete foarte bine definite, nici multe ingrediente, ci multă muncă atunci când vrei să aduci beneficiile alimentaţie rawvegane şi în partea dulce, iar la nivel estetic să fie la nivelul prăjiturilor din cofetăria clasică.

Rep.: Ce conţin prăjiturile tale?

Manuela Dascălu: Multe, începînd de la vestitele, clasicele şi ronţăitele seminţe de floarea-soarelui, extrem de sănătoase, cu condiţia să nu fie prăjite. De fapt, toate seminţele, nucile, alunele se folosesc înmuiate, pentru că prin înmuiere le este activat potenţialul lor de sănătate. De aceea se spune că sunt „trezite”, adică nuci cu „bună dimineaţa”. Astfel sunt folosite mai bine uleiurile din nuci, alune şi seminţe, ceea ce ajută la consistenţa şi legarea compoziţiilor.

De asemenea, folosesc fructe deshidratate, în special cele care cresc aici, la noi, pentru că sunt convinsă că organismul nostru răspunde cel mai bine la produsele locale. Ele sunt liant, aromatizant, colorant în cofetăria rawvegană. Unele ingrediente nu pot fi înlocuite cu altele care să vină din zona noastră, cum este vestitul caju, de exemplu sau curmalele. Dar folosesc caise, coacăze, afine, merişoare, prune uscate, aproape toată gama de fructe de la noi, care se pot deshidrata. Desigur, lămâile şi lime-ul şi portocalele nu pot fi înlocuite nici ele, sunt gustoase, aromate şi ar fi păcat să ne lipsim de principiile minunate pe care le aduc ele.

Rep.: Ce nu foloseşti din ceea ce are la dispoziţie dieta rawvegană?

Manuela Dascălu: Nu folosesc siropuri gata făcute, pentru că nu ştiu ce conţin, cum sunt preparate, cum sunt conservate şi cum ajung pe rafturile noastre. De fapt, principiile rawvegane ţin mult la cunoaşterea produselor şi la originea lor controlată, pe cât se poate. De fapt, produsele mele nu se adresează doar celor care îmbrăţişează această dietă, ci şi celor cu diabet, boală celiacă, adică intoleranţă la gluten sau celor cu intolenaţă la lactoză. Din păcate, cu rezerve pentru cei care suferă de alergii la alune, la nuci, pentru care e nevoie de şi mai multă atenţie şi cărora le propun cofetăria clasică.

Rep.: Am văzut că ai şi prăjituri clasice pe standul atât de colorat şi de atrăgător.

Manuela Dascălu: Da, dar şi aici am încercat să inovez, mai ales la design. Colega mea, Meda Caraveteanu se ocupă de exactitatea reţetelor, ea e maestra cântarului, iar eu vin cu creativitatea, cu designul, cu schimbarea. Aşa se face că prăjiturile noastre atrag atenţia atât la capitolul gust, cât şi la aspect.

Rep. : Am văzut câteva persoane importante revenind la standul vostru, semn că le-a plăcut ce au văzut.

Manuela Dascălu: Da, însă au venit şi multe perechi care îşi planifică nunta. De fapt, atunci când pregăteşti un eveniment, fie el nuntă, botez sau unul corporate, este de dorit să acorzi atenţia cuvenită tuturor invitaţilor, fie ei sănătoşi, fie cu alergii, diabet sau gusturi mai speciale. Sloganul nostru este „Reinventăm plăcerea”. Şi da, ne dorim să reinventăm plăcerea. Pentru că mai întâi mâncăm cu ochii, vrem să dăm satisfacţie şi vizualului, pe cât îi dăm gustului şi plăcerii mai mult sau mai puţin vinovate, cu sau fără zahăr.

Rep.: Cum au primit clienţii prăjiturile rawvegane?

Manuela Dascălu: Pentru acest gen de prăjituri există o clientelă specifică, este greu să te adresezi cu ele celor care consumă produsele din patiseria clasică. Colega mea a gustat la mine primele prăjituri rawvegan, dar de atunci face frecvent acasă câteva reţete.

Tinerii sunt receptivi, avem un adolescent care au cerut în mod special tortul nostru rawvegan pentru ziua de naştere fără să urmeze o asemenea dietă, ci pentru simplul fapt că i-a plăcut acel tort şi nu altul.

Nu toată lumea înţelege aceste prăjituri, nu toată lumea le iubeşte. Cei care ajungă să le mănânce de câteva ori adesea reuşesc să se şi îndrăgostească de ele. De fapt, sănătatea este întotdeauna în mâinile noastre şi ale cuiva de acolo, de sus, care ne iubeşte, dar nu ne şi umple sacul.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii