O aplicație pe smartphone ar putea dezvălui modul în care spațiile urbane afectează sănătatea și bunăstarea locuitorilor

O nouă aplicație smartphone dezvoltată în Marea Britanie de oameni  cărora nu le este indiferentă calitatea vieţii permite locuitorilor  orașului  Sheffield să urmărească modul în care spaţiile urbane le afectează sănătatea și bunăstarea. (sursa: sheffield)

Cercetarea a încercat să dezvăluie tipurile de spații naturale și construite care se confruntă cu rezidenții urbani și în care dintre spații se beneficiază cel mai mult de de o nună  calitate a vieţii.

Rezultatele ar putea ajuta planificatorii urbani, designerii și organizațiile de sănătate publică să creeze spații urbane mai bune pentru oameni și fauna sălbatică afectată de extinderea haotică a zonelor urbane.

O nouă aplicație smartphone  oncepută pentru a arăta cum afectează mediul urban sănătatea și bunăstarea oamenilor a fost lansată în 14 iulie 2017.

Îmbunătățirea bunăstării prin natura urbană-proiect pentru spaţiile urbane

Aplicația, care face parte din proiectul Îmbunătățirea bunăstării prin natura urbană (IWUN) condusă de Universitatea din Sheffield, permite locuitorilor orașului să deseneze lucrurile bune pe care le întâlnesc în orașul lor. Scopul proiectului este de a ajuta planificatorii urbaniști, designerii și organizațiile de sănătate publică să creeze spații urbane mai bune pentru oameni și faunei sălbatice.

Lansată inițial pentru persoanele care trăiesc în Sheffield, aplicația, dezvoltată în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Derby  în colaborare cu cea din Sheffield și  cu Rotherham Wildlife Trust and Further Ltd, îi determină pe oameni să observe lucruri bune despre împrejurimile lor. De asemenea, înregistrează localizarea și activitatea utilizatorilor, ceea ce ar putea dezvălui noi perspective asupra tipurilor de spații pe care le întâlnesc în orașe și asupra modului în care diferite elemente afectează bunăstarea acestora.

 Când oamenilor le pasă

Dr. Anna Jorgensen, care conduce proiectul de la Departamentul de Arhitectură Peisagistică a Universității din Sheffield, a declarat:

 “Au fost numeroase studii care au analizat modul în care spațiile publice urbane afectează sănătatea și bunăstarea oamenilor, dar ceea ce este diferit față de proiectul nostru este că am creat o aplicație pentru smartphone care permite oamenilor să urmărească modul în care reacționează instantaneu la mediul înconjurător și ne permite să identificăm exact locurile din oraș și caracteristicile acelor locuri care fac o diferență pozitivă pentru sănătatea oamenilor, calitatea vieții. Aceste constatări sunt importante, deoarece ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți tipurile de spații create în orașe. “

 O lună de implicare

Aplicația smartphone – Shmapped – colectează datele de bunăstare de bază prin intermediul unor chestionare scurte și le solicită utilizatorilor să evidenţieze lucrurile bune din orașul lor și să evalueze fiecare element.

 Dr. Miles Richardson de la Colegiul de Viaţă şi Ştiinţe Naturale de la Universitatea Derby a declarat: “Shmapped se bazează pe cercetările anterioare pe care le-am desfaşurat, care arată importanţa observării lucrurilor bune din jurul vostru. Rularea studiului printr-o aplicație smartphone permite colectarea unor date incredibil de bogate cu participanții capabili să contureze, să noteze și să fotografieze lucrurile bune pe care le văd. Stilul conversației și accentul pe lucrurile bune creează o aplicație care este plăcută și antrenantă, ceea ce este cu siguranță un teren de studiu amplu și complx”.

Echipa de cercetare încearcă să determine locuitorii orașului să descarce aplicația și să ia parte la studiu pentru a arăta ce tip de spații construite preferă, care dintre ele contribuie cel mai mult la bunăstarea lor. Aplicația este gratuită și participanții trebuie să o folosească cel puțin o lună pentru a fi inclusă în studiu.

Aplicația îi stimulează pe oameni să ieasă în zona lor locală și să înregistreze lucrurile bune despre locul în care trăiesc într-un mod distractiv și angajat.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.