Dobândirea unui simț de răspundere cu ajutorul animalelor

Copilul care este îndeajuns de mare pentru a-și asuma responsabilitatea îngrijirii și a dresării animalului poate obține o serie de beneficii de pe urma acestei activități. Animalele sunt ființe foarte tolerante, în special câinii. Ele nu au orgolii, cum au părinții și primesc și dăruiesc afecțiune fără a pune niciun fel de condiții.

Animalul poate să accepte copilul așa cum este el, nu datorită potențialei imagini viitoare a acestuia.

Acceptarea completă pe care o dăruiește animalul poate să-i dea copilului o încredere în sine pe care, altminteri poate că nu reușește să o primească din mediul social în care trăiește. Responsabilitatea unui copil pentru îngrijirea animalului ar trebui sa fie o activitate pe care părinții să o introducă treptat. Părinții  trebuie să ințeleagă că există perioade, chiar și pentru copilul conștiincios, când îngrijirea animalului va fi o sarcină prea grea. Adolescenții care locuiesc în medii familiale normale împart frecvent sarcinile legate de îngrijirea animalului, ca adulții din casă și obțin plăcere din această sarcină. Îngrijirea adecvată a unui animal mult iubit îi întărește adolescentului sentimentul propriei valori și a faptului că cineva are nevoie de el.

În cazul în care copilul poate să-și învețe animalul să se poarte cum trebuie și chiar să facă giunbuslucuri, acesta va dobândi un sentiment al propriei competențe care îi va mări încrederea în sine. Acest lucru este mai ales adevarat atunci cand părinții sunt cei care recunosc reușita copilului. Astfel de succese nu fac decat să-i sporească copilului încrederea in sine, astfel încat acesta va ajunge să abordeze cu o atitudine pozitivă orice altă sarcină va primi, în funcție de stadiul său de dezvoltare.

Relațiile cu ceilalți copii nu au decât de câștigat atunci când un copil are în grijă un animal. Faptul că acel copil are un animal pe care îl poate învăța trucuri noi și care-și manifestă deschis afecțiunea și loialitatea, nu face decat să-i crească acestuia prestigiul în ochii colegilor lui și să-i determine pe aceștia să-și caute compania, iar în cazul în care copilul este timid îl poate ajuta să spargă “gheața” în relația cu ceilalți copii, mai ales daca abia s-a mutat în acea comunitate.

Legătura puternică pe care o formează cu animalul este un stadiu excelent de pregătire a legăturilor pe care copilul le va realiza cu alți oameni.

 

Csiki Petre

Instructor dresor, specialist dresaj și probleme de comportament canin.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii