Biserica Sfântul Mihail şi cele două legende ale ’’statuii fără cap’’

Monument emblematic al oraşului Cluj-Napoca, Biserica Sfântul Mihail este fără îndoială unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din Transilvania. Cu o istorie de  700 de ani (construcţia ei începând în anul 1316), biserica îi încântă deopotrivă pe clujeni şi pe numeroşii turişti din ţară şi străinătate care poposesc în preajma sau în interiorul ei

Se poate ca unii dintre voi să treceţi zi de zi pe lângă Biserica Sfântul Mihail şi să nu ştiţi încă, pentru că nimeni nu v-a atras atenţia până acum, că în exteriorul ei, pe primul contrafort al părţii dinspre Piața Unirii, există o statuie care ilustrează un corp decapitat. Posibil este şi să ştiţi de existenţa statuii dar să nu ştiţi că circulă două legende legate de prezenţa ei în acest loc şi sub această formă.

Ei bine, prima dintre ele pomeneşte un meşter care a lucrat pe şantier în timpul construcţiei bisericii. Se spune că statuia l-ar reprezenta pe fiul acestuia, care, jucându-se pe schele, a căzut şi s-a accidentat grav. Pentru a-l scuti de o agonie cumplită, copilului i s-ar fi tăiat capul care s-a rostogolit în fundaţia bisericii, nemaifiind găsit niciodată. Legenda, asemănătoare celei a Meşterului Manole, spune că biserica nu a putut fi ridicată decât după moartea copilului.

Cea de-a doua legendă spune că statuia îl reprezintă de fapt pe Sfântul Rohus, un sfânt care avea ca misiune protejarea oraşului de ciumă. Despre Sfântul Rochus se ştie că a trăit în Franța, într-o perioadă intens afectată de ciumă şi că s-a născut cu un petec roșu de piele în formă de cruce, în apropierea inimii, ceea ce a făcut să i se atribuie legături speciale cu Dumnezeu. Şi pentru că Sfântul Rochus a fost portretizat în mai multe statui protectoare de ciumă pe teritoriul continentului, este foarte posibil ca și cea de la Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca să fie tot o reprezentare a acestuia, rămasă nerestaurată după ce capul i-ar fi căzut în timpul unei furtuni.

Foto: webforcluj.ro

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii