Acasă Lifestyle Afinată, ca la Cluj. Rețeta lui Chef Nicolaie Tomescu

Afinată, ca la Cluj. Rețeta lui Chef Nicolaie Tomescu

Este sezonul afinelor, moment prielnic pentru a prepara o băutura alcoolica iubita de toți românii. Afinată! Obținută din doar 3 ingrediente, afinata se prepara ușor și cu ingrediente la îndemâna oricui.
Îmi aduc aminte de bunica mea, originara din județul Cluj, de la poalele munților Vlădeasa, cum in zilele de sărbătoare ale lunii August mergeam după afine.
Toți îmbarcați intr-o remorca a unui tractor pe niște bănci stăteam in 3-4 rânduri înșiruiți și înghesuiți. Dis de dimineața, încă de cu noaptea in cap plecam spre munte pana la poalele munților, după care o luam la pas spre vârful muntelui, cu o găleata pusă intr-o raniță(rucsac) și cu o olcică legată la brâu, tocmai pentru a putea culege cu ambele mâini.
Începeam de dimineața pana in jurul prânzului, când ne opream sa mâncam. Prânzul consta slănina friptă pe băț și cu untura picurată pe felii de pâine cu brânza de oaie, cu ceapa și roșii. Cam asta mânca toată lumea.
După vreo 2 ore o luam din nou pe alta parte a muntelui și după ce reușeam sa umplem gălețile, coboram spre tractor și plecam spre casa.
Din afine făceam dulceața de afine, sirop de afine, afinata sau le mâncam ca atare.

Ingredients
+3 kg de afine
+3 kg zahar
+2 l de alcool etilic de 65%
Mod de preparare pas cu pas

………….

Citește mai departe rețeta

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Exit mobile version