Procurori din Franța și Germania vor ancheta mafia din România cot la cot cu DNA

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Procurorii europeni conduși de Laura Codruța Kovesi care vor investiga infracțiunile comise de mafia politică și economică din România ar urma să primească sprijin direct de la un departament special înființat în cadrul DNA, prevede un proiect de lege al Ministerului Justiției.

Structura Direcției Naționale Anticorupție va colabora cu procurori din Franța, Germania și Bulgaria, care vor lucra pentru Parchetul European (EPPO – European Public Prosecutor’s Office) și vor acționa în România, conform unui interviu acordat săptămâna trecută de procurorul-șef european, Codruța Kovesi.

Procurorii din Franța, Germania și Bulgaria vor fi sprijiniți de o structură specială a DNA. Li se vor pune la dispoziție polițiști, specialiști și logistica necesară
Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de lege prin care ar urma să se înființeze, în cadrul DNA, o Structură de Sprijin a procurorilor europeni delegați în România. Textul proiectului poate fi accesat aici.

Este vorba de implementarea Regulamentului Consiliului European din 2017, care prevede o cooperare strânsă între Parchetul European și procuratura anticorupție din țările membre UE.

Cât a fost la putere coaliția PSD-ALDE, prevederile UE din 12 octombrie 2017, privind înființarea acestei secții în cadrul DNA, au fost ignorate. Acum, proiectul de lege a fost scos în dezbatere publică, dar în final va trebui votat tot de Parlament, unde PSD-ALDE continuă să controleze lucrurile.

Legea nu poate fi blocată însă la nesfârșit, pentru că e vorba de o acțiune concertată la nivel european.

Conform documentului, structura de sprijin a procurorilor francezi, germani și bulgari din EPPO arondați României va avea, la DNA, 10 posturi, urmând să asigure personal de suport pentru anchetatorii europeni.

Conform proiectului de lege, toate Parchetele din România vor fi obligate să le asigure procurorilor europeni ofițeri de poliție judiciară, specialiști și logistica necesară descoperii, anchetării și obținerii de probe în actele de corupție comise.

Parchetul European începe treaba în noiembrie și va investiga fraudele cu banii UE, cu TVA, corupția și spălarea de bani – motiv de insomnii pentru oligarhii de la București

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău