CEDO

Naşa Andrea Chiș contra fina Adina Lupea la Curtea de Apel

În timp ce naşii şi finii din politică joacă în cuplu pentru prosperitatea familiei, vezi cazul de la Primărie şi Consiliul Judeţean, în justiţie se întâmplă pe dos. Naşa Andrea Chiş a snopit-o la concursul pentru CSM pe finuca Adina Daria Lupea. Surpriza nu a fost doar competiţia cu cele două judecătoare din familie, ci absenţa Danei Gârbovan, lider UNJR sau a fostului preşedinte Valentin Mitea.

Cele două candidate care s-au bătut pentru un vot din partea colegilor de la Curtea de Apel din Cluj au multe lucruri în comun. Sunt bătăioase, comunică pe reţelele de socializare, unde nu se jenează să-şi expună cu argumente opiniile, au o lungă experienţă în sala de judecată. În plus, au fost împreună şi la o nuntă, una importantă pentru ambele.

Roata morii

Dacă la alte alegeri, magistraţii Curţii de Apel din Cluj făceau corp comun pentru a sprijini un singur candidat cu şanse, de această dată a apărut un candidat surpriză, altul decât cel aşteptat, conform tradiţiei, fostul preşedinte. A apărut astfel competiţia dintre naşa Andrea Chiş, fostă Ţuluş şi fina Adina Daria Lupea. Ultima dată când Curtea de Apel Cluj a avut un candidat redutabil pentru CSM, care avea să devină şi preşedinte, Virgil Andreieş, Andrea Chiş a pierdut cu un scor apropiat candidatei de astăzi. Spirit tânăr şi libertin, Andrea a fost căsătorită cu un procuror din strutura centrală a DNA, Doru Ţuluş, iar Adina Lupea cu un magistrat de la Tribunal. Ambele mariaje au eşuat, iar de la statutul de rude prin alianţă, cele două colege s-au trezit în ipostaza de concurente.
Despre relaţia anterioară cele două candidate nu doresc să vorbească. Adina Lupea spune doar în glumă că Andrea nu prea era punctuală, fiind obligaţi să o aştepte minute bune şi la cununie. Depre relaţia lor actuală, aparent totul merge bine. Andrea Chiş spune doar că după aflarea rezultatului, s-au felicitat reciproc. „Nu a fost competiţie, au fost două propuneri. A fost totul lin. Ne-am îmbrăţişat la final”, ne-a declarat Andrea Chiş.

Campanie în vacanţă

Despre campanie, retrospectiv, Adina Daria Lupea recunoaşte că nu a fost una corespunzătoare, din cauza vacanţei judecătoreşti. „Nu am putut discut cu toţi colegii. Imediat după concediu au fost alegerile, am avut şi probleme în familie”, îşi scuză înfrângerea candidata penalistă. De cealaltă parte, Andrea Chiş pare că şi-a făcut bine treaba, graţie unor cursuri de comunicare. Nu este lipsit de omportanţă faptul că civilista, sigură pe ea, şi-a permis chiar şi o vacanţă exotică, în America de Sud, unde a combinat deplasarea motorizată cu pasiunea pentru alergare şi drumeţie. Colega ei este prea strânsă cu timpul pentru extravaganţe. „Nu-mi permit preocupări extraprofesionale, din cauza aglomerării cu dosare”, susţine Adina Lupea.

Civil contra penal

Viaţa penaliştilor pare una mai dură. „Îmi ocupa tot timpul liber dosarele. În penal se munceşte, sunt permanenţe, şedinţe de ore şi audieri. În civil ies cu câteva dosare într-o jumătate de oră”, spune Adina Lupea. Pentru că şi-a permis să ceară liber pentru a-şi depune candidatura la CSM, penalista s-a ales şi cu o sancţiune, pentru a cărei anulare se judecă cu conducerea Curţii. Nu vrea însă să o lege de un eventual sprijin al conducerii faţă de contracandidată. Deşi este o percepţie din afară, alimentată şi de competiţia de la vârful Curţii de Apel, că este un concurs între secţiile instanţei, echipa de penalişti Chitidean- Siserman fiind depăşită de cuplul Mitea- Băldean, cele două concurente nu confirmă o asemenea ipoteză. Chiar dacă votul a fost secret, Adina Daria Lupea pretinde că a primit voturi şi din afara secţiei penale, chiar jumătate din voturi. „Nu m-au votat colegii din penal, unde suntem 15 judecători”.
Revoluţie ratată

La proiecte candidatele au vrut o mică revoluţie. „Pentru noi ăştia 6 ani nu au făcut nimic decât scandaluri. Nimic nu s-a schimbat în bine. Din contră suntem cu mult mai aglomeraţi şi stăm cu nervii tot mai prost. Codurile nu au rezolvat aglomerarea. E balamuc”, spune penalista. Schimbările pe care le propunea erau substanţiale. „Eram pregatită să fac nişte propuneri inclusiv de modificare a Constituţiei. 6 ani mandat la CCR, 4 ani la CSM. Că e enorm 6 ani, timp în care se desprind total de instante”. Există viaţă şi după eşecul pentru CSM. „Partea bună e că m-am decis să reintru in Uniunea Naţională a Judecătorilor, cu Dana Gârbovan, să vedem ce facem pe partea asociativă”. Plecase din AMR, Asociaţia Magistraţilor, în urmă cu 9ani, unde lider era chiar naşa Andrea Chiş. „Era în AMR un exces de admiraţie pentru DNA. Parcă noi judecătorii nu aveam probleme”. Andrea Chiş este optimistă, crede în schimbarea în bine şi că va face revoluţie cu mănuşi. „Cred că poţi face primăvară cu o singură floare sau rândunică”, spune civilista. Din cei 49 de judecători din Curtea de Apel prezenți, 32 au votat cu Andrea Chiș, 10 cu Adina Daria Lupea, iar 7 voturi s-au anulat. 7 judecători au absentat.

Andrea Chiş

„Mulţumesc colegilor mei de la Curtea de Apel Cluj pentru votul de încredere! Voi face totul pentru a fi la înălţimea aşteptărilor”.

Adina Datia Lupea

„Dacă am rămas cu un gust amar din aceste alegeri, au fost cele 7 voturi anulate.

Au reprezentat Clujul în CSM

Alexandrina Nan (Rădulescu), Virgil Andrieş, Gheorghe Buta, Cristi Danileţ

Mihai Bacalu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii