Multă literatură, nicio despăgubire pentru ilegaliştii de pe Coastei

Cele peste 250 de persoane evacuate de fostul primar Sorin Apostu de pe strada Coastei, în anul 2010, au pierdut în ajunul sărbătorii de Paşte, imediat după Ziua Internaţională a Romilor, în mod irevocabil, procesul pentru obţinerea de despăgubiri morale, cu reprezentanţii municipalităţii clujene.

Cu câteva zile înainte de sărbătoarea Crăciunului din anul 2010, pe un ger cumplit, câteva zeci de poliţişti locali au început dis de dimineaţă, evacuarea paşnică a persoanelor, care locuiau fără forme legale pe strada Coastei, a mobilierului şi a obiectelor personale, din apropierea sediului Consiliului Judeţean din cartierul Mărăşti. Majoritatea celor care locuiau aici au fost transportaţi în locuinţe modulare noi, dar extrem de înguste, din zona gropii de gunoi a Clujului de la Pata Rât. În spaţiul eliberat a fost ulterior demarată construcţia unei grădiniţe şi a sediului Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Romii evacuaţi nu s-au obişnuit cu ideea strămutării din oraş şi au demarat o acţiune în instanţă, prin care au solicitat relocarea lor şi primirea de compensaţii financiare, pentru suferinţele pricinuite în timpul mutării de urgenţă.

De la Pata în Parlament

În paralel au avut loc ample manifestaţii de solidaritate ale unor organizaţii interne şi internaţionale, care au culminat cu un marş de la groapa de gunoi până în zona de unde au fot alungaţi, cu un amplu program cultural de cântece şi dansuri. Rampa de gunoi a Clujului, niciodată autorizată pentru activităţi de depozitare a deşeurilor a devenit, pe toată durata litigiului, loc de pelerinaj al artiştilor şi al activiştilor internaţionali, pentru drepturile minorităţilor. Adrian Dohotaru, activist de mediu şi pentru drepturile romilor de la gropa de gunoi a ajuns din Pata Rât, unde a activat timp de mai mulţi ani, direct în Parlametul României. Cu câteva luni înainte de campania electorală, la lansarea unei cărţi intitulată simplu „Pata”, la care Dohotaru a fost coautor, reprezentanţi ai comunităţii ne-au relatat că încă speră că vor reveni în oraş, cu tot cu despăgubiri.

Proces demarat cu dreptul

Litigiul a început favorabil pentru reclamanţi, aceştia obţinând după doi ani despăgubiri morale în valoare de câte 2.000 de euro fiecare. Primăria a fost obligată atunci să le asigure petenţilor şi locuinţe mai spaţioase. “Admite exceptia de nelegalitate a dispozitiei nr 6397/2010 emisa de Primarul Municipiului Cluj. Constată nelegalitatea Dispozitiei 6397/16.12.2010 a Primarului Muncipiului Cluj-Napoca. Admite in parte acţiunea in contencios adm. Obliga paratii sa acorde despăgubiri pentru prejudiciul moral creat reclamantilor prin evacuare si mutare in locuintele modulare din zona Pata-Rat si pentru conditiile de trai din aceste locuinte astfel: cate 2000 Euro pentru fiecare reclamant, suma se socoteste in lei la cursul BNR din ziua platii efective. Obliga paratii sa puna la dispozitia reclamantilor locuinte care sa respecte conditiile minimale stipulate in Anexa 1 a Legii nr.114/1996.

Pronunţată în şedinţa publică din 30.12.2013”. Curtea de Apel a năruit însă speranţele strămutaţilor, pentru că în septembrie 2014, dosarul a fost trimis la Judecătoria Cluj, cu casarea deciziei privind despăgubirile. “Admite recursul declarat de PM Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile nr. 16903 din 30.12.2013 pronunţată în dosarul Tribunalului Cluj, pe care o casează şi trimite cauza spre soluţionare Judecătoriei Cluj-Napoca. Decizia este irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică din 24.09.2014”.

Excepţia care a blocat procesul

Judecarea dosarului pentru acordarea de despăgubiri s-a întrerupt timp de doi ani, pentru examinarea excepţiei de nelegalitate a deciziei privind evacuarea, solicitată de reclamanţi, prevăzută de Legea administraţiei publice locale şi Legea Construcţiilor. “Sesizează Tribunalul Cluj, pentru soluţionarea excepţiei de nelegalitate a Dispoziţiei nr. 6397/16.12.2010 emisă de Primarul Municipiului Cluj-Napoca, invocată de reclamanţi. În temeiul art. 4 din Legea nr. 554/2004 suspendă cauza până la soluţionarea de către Tribunalul Cluj a excepţiei de nelegalitate a Dispoziţiei nr. 6397/16.12.2010 emisă de Primarul Municipiului Cluj-Napoca. Pronunţată în şedinţa publică din 17.02.2015”. Din nou reclamanţii au găsit înţelegere la Tribunal, unde într-o primă instanţă au obţinut câştig de cauză, în aprilie 2015, privind nelegalitatea deciziei de evacuare. “Admite excepţia de nelegalitate invocată de reclamanţi. Constată nelegalitatea Dispoziţiei nr. 6397/16.12.2010”.

Curtea de Apel intervine din nou şi respinge excepţia de nelegalitate a dispoziţiei privind evacuarea

“Admite recursul declarat de Primarul Mun. Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile nr. 1289 din 15.04.2015 pronunţată în dosarul  Tribunalului Cluj pe care o modifică în sensul că: Respinge excepţia de nelegalitate a dispoziţiei nr. 6397 din 16.12.2010 emisă de Primarul Mun. Cluj Napoca. Decizia este irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică din 11.11.2015”.

Dosarul a fost uitat peste un an

Revenit la Judecătorie, după ce s-a lămurit excepţia de nelegalitate a dispoziţiei privind evacuarea, dosarul se află în stare de perimare în ianuarie 2017. “Admite excepţia perimării cererii de chemare în judecată invocată de instanţă din oficiu, si in consecinta : Constată perimarea cererii de chemare în judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 de zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 17.01.2017”. Judecătorii au motivat şi de ce dosarul nu mai poate fi judecat, deoarece de la pronunţarea Curţii de Apel, a trecut mai mult de un an fără să se ceară repunerea pe rol a cauzei.

„Instanţa constată că excepţia de nelegalitate a Dispoziţiei nr. …./16.12.2010 emisă de P…. a făcut obiect dosarului civil nr. …. care a fost soluționat în mod irevocabil la data de 11.11.2015, prin Decizia nr. …./11.11.2015 a Curţii de Apel Cluj, prin care a fost respinsă excepţia de nelegalitate a dispoziţiei nr. …. din 16.12.2010 emisă de P….. De la această data și până în prezent cauză a rămas în nelucrare mai mult de un an, si nu s-a mai indeplinit nici un act de procedura în vederea judecării pricinii”.

Reclamanţi au avut altă poziţie, dar în zadar

 „Reclamanţii au invocat art. 245 C.pr.civ. care prevede cazurile în care judecata reîncepe prin cererea părţi, şi au susţinut că în celelalte cazuri judecata reîncepe din oficiu”. Magistraţii Tribunalului Cluj nu au putut decât să accepte situaţia de această dată şi să confirme starea de perimare a cauzei, chair în ajun de Paşte. “Respinge ca nefondat recursul declarat de către toţi reclamanţii împotriva sentinţei civile nr. 235 din 17.01.2017, pronunţată în dosarul Judecătoria Cluj-Napoca, pe care o menţine în totul. Fără cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este irevocabilă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din data de 12 aprilie 2017”.

 

Epoca gunoiului a ajuns la final

Comunitatea din zona Pata Rât a primit mai multe lovituri. Consiliul Judeţean Cluj a anunţat închiderea staţiilor de transfer ale depozitelor neconforme din judeţ, inclusiv de la Pata Rât, unde îşi duc veacul o mare parte din locatarii zonei. Comunitatea de la Pata Rât este una eterogenă, chiar dacă aparent are un singur numitor comun, groapa de gunoi. După ordinea de stabilire în zonă, aici a luat fiinţă în urmă cu câteva decenii cartierul Dalas, cu primii sosiţi din toată ţara. Ulterior, pentru a un alt grup de locuitori din barăci improvizate, în apropierea gropii de gunoi au început acţiuni de igienă şi evanghelizare, din partea unor organizaţii civice străine, aparent dezinteresate, cum a fost cazul unui pastor olandez.

Pelerinaj electoral la groapă

Politicienii clujeni şi-au adus aminte de puroiul de la groapa de gunoi, doar în perioada campaniilor electorale, când pentru un vot, locuitorii de aici erau răsfăţaţi cu bani, acte de identitate şi cu diverse cadouri. O parte din infractorii abonaţi la dosarele penale din Palatul clujean de justiţie provin din zona gropii de gunoi a Clujului. Este vorba de dosare privind acţiuni cu violenţă, trafic de droguri, trafic de persoane şi chiar de infracţiuni privind deplasarea acestora în grup organizat, pentru votul multiplu. Locatarii zonei sunt suspectaţi şi pentru incendiile periodice, prin care cantităţile uriaşe de deşeuri  depozitate peste limita aprobată prin lege se subţiază consistent, spre disperarea locuitorilor oraşului, neoviţi să respire substanţe extrem de toxice.

Groapa de gunoi a Clujului a atras numeroase ONG-uri

Copiii din barăcile improvizate au devenit ţinta vânătorilor de instantanee ale jurnaliştilor români şi occidentali, lucrând cot la cot cu adulţii la vânătoarea de materiale reciclabile, printre roţile camioanelor de la firmele de salubrizare. Roţi care au urme de sânge ale celor care nu s-au mişcat destul de rapid. Micuţii au sfârşit deseori sub roţile autocamioanelor, sau în incendiile provocate de sobele improvizate din barăci. Groapa de gunoi a Clujului a atras numeroase ONG-uri specializate în sprijinirea grupurilor defavorizate, dar deocamdată în afară de şcolarizarea copiilor nu sunt prea multe rezultate. Închiderea definitivă a groii de gunoi şi finalizarea noului centru de management a deşeurilor ar putea duce la o schimbare semnificativă a peisajului insalubru de astăzi.

Unul dintre cele mai mari ghetouri din țară

Deputatul clujean, Adrian Dohotaru solicită municipalitătii să ia măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme.“European Roma Rights Center (ERRC), care oferă asistență juridică pentru oamenii din Pata Rât, va merge mai departe în instanță pentru a apăra interesele zecilor de familii evacuate de autorități în preajma rampelor de gunoi. Până la CEDO, dacă e nevoie. Ca deputat și activist civic implicat în susținerea oamenilor din Pata Rât, care trăiesc și locuiesc în condiții toxice, cer autorităților să degehtoizeze unul dintre cele mai mari ghetouri din țară.

E nevoie de mai multe locuințe publice pentru că media RO de locuire publică este de 2% față de media UE de 30%. Apoi, trebuie formalizate locurile de muncă astfel încât oamenii care fac colectarea selectivă să lucreze în condiții mai demne. O altă miză e pe școlarizare, pe educație incluzivă în oraș, nu segregată, în preajma Pata Râtului. Dincolo de proces, administrația locală care a evacuat aproape jumătate din cei 1500 de oameni din Pata Rât trebuie să își asume politici coerente pentru desegregarea zonei”, afirmă Adrian Dohotaru

Mihai Bacalu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii