Dragoste cu năbădăi la ARC Parc Dej

Dragostea ţine 7 ani. (Chiriaşul suedez) Trelleborg şi (gazda) ARC Parc Industrial din Dej s-au luat la bătaie pe regulamentul de funcţionare

Înfiinţat în anul 2005, parcul industrial privat din Dej a primit botezul unei multinaţionale doi ani mai târziu. Suedezii de la Trelleborg au adus profitul familiei Cristea şi perspective de dezvoltare a zonei. Între proprietar şi chiriaş a survenit însă un litigiu major în 2014, când regulamentul de funcţionare a fost modificat din mers, în plin proces de extindere a investiţiei.

Proprietarii parcului industrial privat din Dej au demarat un proiect de realizare a unei centrale foto- voltaice şi au obligat chiriaşii prin noul regulament să se alimenteze cu utilităţi doar de la ei. Nu a fost singura prevedere din regulament care a produs iritaţie la vârful firmei suedeze Trelleborg Automotive. Pătrunderea inopinată, fără avertisment, a administratorului parcului pe proprietatea chiriaşilor şi modificarea discreţionară a contractului de administrare au dus la contestarea regulamentului, dar şi a Legii privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale.

Suedezii nemulţumiţi de puterea administratorului

Articolele care vor fi examinate de Curtea Constituţională din Legea nr 186 din 2013, prin decizia primei instanţe de judecată, pronunţată săptămâna trecută, care a examinat disputa părţilor, se referă la  prevederile din lege privind atribuţii, drepturi şi obligaţii ale administratorului parcului industrial, ale rezidenţilor, contractul de administrare şi prestări de servicii conexe şi regulamentele.

Administratorul ARC Parc Industrial din Dej are puteri uriaşe, prin noul regulament contestat de suedezi în instanţă.

„Dreptul exclusiv şi discretionar al administratorului de a alege furnizorul oricărei utilităţi necesare funcţionării parcului industrial. Încheierea unui contract de administrare şi contracte de prestări servicii conexe implică recunoaşterea competenţei exclusive şi discreţionare a administratorului parcului în ceea ce priveşte orice fel de decizie de natură juridică, tehnică sau economică în legatură cu funcţionarea parcului industrial şi implică un transfer al puterii de decizie cu privire la aceste aspecte în favoarea administratorului parcului industrial”, este una din prevederile noului regulament care i-a enervat pe suedezi.

Administratorul intră când doreşte pe proprietatea chiriaşului, iar dacă este împiedicat, îi poate întrerupe furnizarea utilităţilor.

„Administratorul parcului are drept de acces la orice elemente de infrastructură a parcului industrial, chiar situate pe proprietatea rezidenţilor parcului industrial, în vederea verificării respectării obligaţiilor rezidentului, stabilite contractual sau prin regulamente, şi a asigurării funcţionării optime a parcului industrial, cu notificarea prealabilă a rezidentului. Administratorul parcului industrial nu are obligaţia de a notifica accesul în ipoteza în care accesul este necesar efectuării unor reparaţii urgente, remedierii unor probleme tehnice, limitării unor pagube. Refuzul rezidentului de a permite accesul administratorului parcului industrial în oricare din condiţiile de mai sus dă dreptul administratorului de a suspenda de îndata şi fără preaviz prestarea serviciilor de furnizare/distribuţie energie electrică până la permiterea accesului”, se indică în noul regulament.

Administratorul poate modifica discreţionar, de unul singur, contractul cu firma rezidentă în parcul industrial, care devine astfel obligatoriu.

„Contractele de administrare şi contractele de prestări servicii conexe reprezintă legea părţilor şi sunt obligatorii pentru părţile semnatare. Regulamentele emise de către administratorul parcului modifică/completează de drept aceste contracte, de la data intrării lor în vigoare”.

Minuta judecătorilor

Decizia primei instanţe, care poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj s-a luat după doi ani de dezbateri, întârzierea soluţionării fiind datorată şi identificării instanţei competente să judece pricina, Tribunalul Cluj.

„Respinge ca tardivă acţiunea în contencios administrativ. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate formulată de reclamant cu privire art. 11,12,13,14 din Legea nr.186/2013. Obligă pe reclamant la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 5.502,50 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 15 iulie 2016”.

Expansiune în parcul industrial

Parcul industrial din Dej, pe 40 de hectare a fost realizat de societatea ARC Parc Industrial SRL,  cu asociaţii Adriana Cristea, 80 la sută şi fiul Ştefan Cristea, 20 la sută, cu capital social de 896.000 lei şi cu obiect principal de activitate  ”Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, activităţi economice, industriale, de producţie, artizanale, direcţionale, comerciale, activităţi de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, tehnologia informaţiilor, în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei”.

Fabrica de componente auto Trelleborg Automotive s-a instalat în parcul industrial din Dej în anul 2007, cu o investiţie de 10 milioane euro. În anul 2014, conducerea firmei a demarat o activitate de extindere, cu 16 milioane euro, beneficiind de ajutor de stat, ridicând numărul angajaţilor la peste 500 de persoane. Clienţii Trelleborg  sunt Volkswagen/ Skoda, BMW, Nissan, PSA, Dacia şi Renault. La Dej se produc componente pentru motoare şi sisteme de montare şasiuri, sisteme antivibraţie, componente ale sistemelor de frânare şi de evacuare şi elemente de caroserie. Trelleborg Automotive Dej este membră a grupului suedez Trelleborg Automotive AB, înfiinţat în anul 1905 de către omul de afaceri Henry Dunker, cu 15.000 de angajaţi în prezent, în 40 de ţări. Vânzările anuale ale grupului se cifrează la circa 2,4 miliarde de euro.

ARC Parc extins

Firma cu acţionariat japonez Fujikura, producător de cabluri electrice pentru industria auto este al doilea mare client al parcului industrial privat din Dej, care şi-a extins activitatea în anul 2012, după  fabrica inaugurată anterior la Cluj.

Societatea germană Sauter Turning Process a inaugurat în acest an o linie de producţie cu piese pentru industria auto, cu o investiţie de 10 milioane de euro.

IMM Hydro Est SRL, firmă ce face parte din grupul italian IMM Hydraulics, cu o investiţie de 10 milioane euro, va produce furtunuri din cauciuc de presiune, în ARC Parc Industrial.

70 de parcuri industriale în 15 ani

Un număr de peste 70 de parcuri industriale au fost înfiinţate în România, începând din anul 2002. În judeţul Cluj există parcuri industriale la Tetarom cu 4 locaţii, (Tăietura Turcului, lângă CUG, Jucu, Feleac) la Turda, Câmpia Turzii şi ARC Parc la Dej.

Parcul industrial reprezintă o zonă delimitată, în care se desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de producţie industrială şi servicii, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilităţi specifice, în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei.

Mihai Bacalu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii