furt-autoutilitara

Cand amenda devine închisoare

Urmare a numeroaselor sesizări din partea autorităţilor locale, care au arătat că amenzile şi obligaţiile de muncă în folosul comunităţii dispuse în instanţă nu se efectuează de către persoanee condamnate, legiuitorul a introdus în noul cod penal, în urmă cu doi ani, sancţiunea de transformare a amenzii penale în închisoare. Rezultatul a fost imediat, o parte dintre inculpaţi au plecat la închisoare, altă parte şi‐au plătit amenda, au efectuat munca în beneficiul comunităţii, sau au scăpat, prin prescrierea pedepsei.

Potrivit noului cod penal, în cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată în tot sau în parte din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimţământul acesteia, instanţa înlocuieşte obligaţia de plată a aunei amende neexecutate cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Unei zile-amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunităţii.

Dacă amenda astfel înlocuită a însoţit pedeapsa închisorii, obligaţia de muncă în folosul comunităţii se execută după executarea pedepsei închisorii.
Dacă la Judecătoria Dej niciuna dintre cele 3 solicitări de trimitere la închisoare nu a fost acceptată, la Gherla din cele 20 de dosare, câteva amenzi au fost transformate în închisoare şi au fost deja executate. Huedinul a înregistrat un număr de 16 dosare de transformare a amenzii în închisoare, toate respinse după achitarea amenzii. Turdenii se pot lăuda doar cu 11 dosare, cu mulţi rău platnici.

Pescari fruntaşi la braconaj în nordul judeţului

Gherleanul Florin Ritişan a primit o pedeapsă cu suspendare de 3 ani, la care judecătorul a adăugat şi amenda penală în valoare de 6.000 de lei. Judecătorul a dispus şi confiscarea bărcii cu care a pescuit cu nişte amici pe un lac al unei firme primvate, echipamentul şi ustensilele şi i-a interzis să mai pescuiască pe o perioadă de 3 ani.

Gherleanul Cupşa Forin Ioan a achitat doar 250 de lei din amenda penală de 700 lei, primită pentru loviri. Pentru restul de 450 de ei va executa un număr de 3 luni de închisoare.

Pentru gherleanul Ionaş Vasile, o amendă penală sosită din Germania, în valoare de 5370 lei i-a ridicat pedeapsa de 4 ani şi 10 luni, cu încă o lună. Ionaş acumulase anii de puşcărie pentru mai multe infracţiuni de furt calificat, conducerea unui autoturism cu număr fals de înmatriculare, comportament exhibiţionist, în Germania şi România.

Sigheteanul Imre Mircea a acumulat mai multe amenzi penale, de 2133 lei, 180 de zile şi 1.000 lei, care în final i-au adus la Judecătoria din Gherla un spor de pedeapsă de un an, rezutând prin recalculare o pedeapsă de 4 ani şi 2 lunide închisoare, strânşi din multiple infracţiuni de furt şi tâhării.

Torok Zoltan şi-a achitat amenda penală de 6.000 de lei, pentru accidentul produs pe raza comunei Bobâlna. Andrei Tasnadi a plătit amenda penală de 2.700 lei pentru lovire.

Lemnarii domină Judecătoria Huedin

Soicitările de trimitere a închisoare în cele 16 dosare din anul 2014 au fost toate respinse, după achitarea amenzii penale. Liana Giurgiu a scăpat de închisoare, după ce a achitat în ultimul moment amenda penală record de 20.000 de lei, pentru infracţiuni la legea cecului.

Alţi incupaţi din zona arondată au scăpat de închisoare, plătind amenda penală, sau prin prescrierea faptei, cum a fost cazul lui Sigismund Lazăr, 400 lei pentru distrugere, Marinel Lingurar din Aghireş, 400 lei, amendă pentru infracţiuni la regimul silvic. Petru Neag a plătit la timp amenda de 3.000 de lei pentru tăierea ilegală de arbori în Băişoara, fiindu-i confiscată şi drujba. Lorincz Csaba a achitat amenda penală de 400 de lei pentru prejudiciul din fondul silvic adus Composesoratului Saula. Dănilă Rostaş a plătit amenda de 1.000 de lei pentru infracţiuni silvice în Composesoratul Ciuleni. Vlaicu Banciu, 400 lei, pentru infracţiuni silvice cu prejudiciu de 1.211 lei, achitat Direcţiei Silvice Cluj. Marian Buni, a achitat 500 de lei infracţiuni silvice în Composesoratul Dumbrava. Gh Brad a achitat amenda de 500 de lei pentru prejudiciile produse Composesoratullui din Mărgău.

Şerban Rostaş, 1.800 lei amendă pentru lovire. Traian Costea, 1.000 de lei pentru lovire. Băcăuanul Gică Talaban a achitat suma de 800 de lei pentru lovire în Căpuş. Viorica Negrea, a achitat amenda de 500 lei, pentru distrugere. Ionuţ Golban achitat suma de 500 de lei amendă pentru lovire.

Turda abundă în agresiuni şi conducere sub influenţ alcoolului

Turdeanul Emil Bota a primit amenda penală de 10.000 de lei, pentru abandonul familiei, la solicitarea Corinei B. Pentru că nu şi-a plătit obligaţia, dar şi pentru faptul că nu a dat niciun semn că s-ar supune deciziei judecătoreşti, dinspre localitatea italiană Luca, unde a fost reperat, judecătorii au transformat în luna aprilie sancţiunea amenzii, în 200 de zile de închisoare.

Pentru recidivistul turdean Nagy Cătălin Marin suma de 2.000 de lei amendă penală, care i-a ridicat cu 100 de zile a câte 20 de lei ziua, pedeapsa de 5 ani şi jumătate pentru furt, tâlhărie, intrare în zona interzisă a infrastructurii şi distrugere din patrimoniul CFR Marfă este o mică bomboană. Nagy are şi alte afaceri penale pe rol, care i-au sporit condamnarea la 8 ani şi 2 luni de închisoare şi 2.400 lei amendă penală.

Turdeanca Maria Ioana Varga a mai primit 80 de zile la detenţia de 2 ani, (dispusă cu suspendare pentru complicitate la furt calificat), reprezentând amenda neplătită pentru branşarea ilegală la conducta cu gaz metan. Amenda transformată în închisoare îi revocă şi beneficiul suspendării pedepsei anterioare, astfe că va efectua 2 ani şi 80 de zile în penitenciar, dacă nu îşi va achita datoria până la judecarea contestaţiei.

Florin Stelian Ruja a ignorat din străinătate procesul de conducere sub infuenţa alcoolului, magistraţii schimbându-i amenda penală de 4.500 de lei în 180 de zile de detenţie.

Victor Călbăjos a scăpat cu 123 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriilor Turda sau Câmpia Turzii, pentru restul neachitat din amenda penală de 2.475 lei, pentru infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului.

Călin Porumbescu a scăpat de 125 de zile de închisoare, doar după ce a achitat amenda de 2.500 de lei, pentru violare de domiciliu.

Zidarul turdean Ioan Gelu Deac s-a trezit cu o condamnare de 3 zile de închisoare, după ce a ignorat plata unei amenzi penale de 170 de euro, dispusă de Judecătoria Amsterdam, transformată de Judecătoria Turda în obligaţia plăţii sumei de 725 lei.

Vizi Carol Mark a plătit în ultimul moment amenda penală de 4.000 de lei, pentru conducerea unui autoturism cu număr fals de înmatriculare.
Kontos Istvan Hunor a scăpat de amenda de 70 de lei pentru ameninţare şi lovire.

Traficul de droguri se lasă doar cu amenzi la Cluj

Platz Jozsef a primit o amendă penală de 10.000 de lei, reprezentând un număr de 200 de zile a câte 50 de lei, pentru trafic de droguri. Pentru că nu a achitat amenda, a plecat în penitenciar să execute efectiv condamnarea de 200 de zile.

Traficantul de droguri Szekely Andrei a scăpat recent de o nouă condamnare la închisoare, doar după ce a achitat suma de 15.400 lei. Incupatul primise anul trecut o sentinţă de 220 de zile-amendă, a câte 70 de lei, pentru operaţiuni cu produse psihoactive.

Fostul judecător maramureşean Pop Coman Liviu, în prezent avocat a primit pedeapsa de 3.000 de ei amendă penală, pentru lovirea unor rude femei, dar a scăpat de închisoare.

Clujeanul Smical Andrei a scăpat de închisoare după ce a plătit suma de 1.000 de lei pentru lovire. Bogdan Vasile Sălăjan a scăpat de închisoare doar după achitarea amenzii penale de 2.000 de lei.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii