Șulea și Vancea au primit motivarea sentinței: au primit câte trei ani de închisoare din cauza atribuirii ilegale a contractelor de salubrizare și deszăpezire

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Fostul și actualul primar din comuna Florești, Ioachim Vancea, respectiv Horia Petru Șulea, au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de abuz în serviciu. Hotărârea va fi atacată probabil în apel. În perioada 2010-2013 cei doi edili și-au îndeplinit defectuos îndatoririle, astfel au atribuit contracte de salubrizare și deszăpezire fără a ține cont de legislația în vigoare privind atribuirea serviciilor.

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca îl condamnă pe inculpatul Ioachim Vancea la 5 pedepse a câte 3 ani de închisoare, pentru săvârșirea a 5 infracțiuni de abuz în serviciu. Având în vedere că toate infracțiunile au fost comise în concurs real, se vor contopi cele 5 pedepse și fostul primar va primi pedeapsa cea mai mare, mai concret, 3 ani de închisoare cu suspendare.

Situația primarului Șulea este similară, acestuia i se vor contopi cele 3 pedepse și se va alege tot cu 3 ani de închisoare cu suspendare, bineînțeles.

Povestea „datează” de câțiva ani buni, domnii primari nu sunt la primul proces, inițial fiind condamnați la începutul anului 2018 tot pentru fapte de abuz în serviciu. Din fericire, la acel moment s-au produs câteva modificări în legislația noului cod penal, se discuta posibilitatea redefinirii infracțiunii de abuz în serviciu.

Procurorii consemnau la acea vreme următoarele: în calitatea sa de primar, Horia Şulea – ordonator principal de credite şi coordonator al serviciilor de salubrizare – şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de deszăpezire a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale, concretizate în semnarea plăţilor sau asumarea lor, în cuantum total de 123.516,4 lei. De asemenea, procurorii au reţinut că, în perioada iulie 2012 – noiembrie 2012, la diferite intervale de timp, a mai efectuat plăţi nelegale pentru serviciile de curăţenie stradală a localităţii în sumă de 54.126 lei. Şi în perioada februarie 2013 – decembrie 2013, Șulea e acuzat că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de curăţenie stradală a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale. A semnat plăţi în cuantum total de 98.883,7 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator pe unul dintre terenurile primarului Horia Şulea.

Anul 2018-fragmente din sentința penală

În temeiul art. 5 alin. 1 C.pen. recalifică juridic faptele reţinute în sarcina inculpaţilor după cum urmează: – în privinţa inculpatului V I, din 5 infracţiuni de abuz în serviciu asimilate infracţiunilor de corupţie prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 C.pen. cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi art. 5 C.pen. în 5 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilate infracţiunilor de corupţie prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen. 1968 şi art. 5 C.pen. – în privinţa inculpatului Ş H P, din 3 infracţiuni de abuz în serviciu asimilate infracţiunilor de corupţie prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 C.pen. cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi art. 5 C.pen. în 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilate infracţiunilor de corupţie prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 248 C.pen. 1968 cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen. 1968 şi art. 5 C.pen.

În temeiul art. 861 alin. 2 C.pen. 1968, dispune suspendarea executării pedepsei aplicate inculpatului sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani, stabilit potrivit dispoziţiilor art. 862 alin. 1 C.pen. 1968. Încredinţează supravegherea inculpatului Serviciului de Probaţiune Cluj. În temeiul art. 863 alin. 1 C.pen. 1968, pe durata termenului de încercare, obligă inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Cluj; – să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul art. 71 alin. 1 C.pen. 1968 interzice inculpatului Vancea Ioachim drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen. 1968 de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii aplicate prin aceasta, iar în temeiul art. 71 alin. 5 C.pen. 1968, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii suspendă şi executarea pedepselor accesorii.

Deși avea pe rol un proces de natură penală, domnul Horia Șulea nu s-a sfiit să angajeze în timpul pandemiei, aceeași firmă care s-a ocupat de problema deszăpezirilor pentru care a și fost acuzat. Firma cu pricina nu este autorizată nici în acest moment.

sursa: Facebook

 

Diana Stefana Maftei

 

 

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău