Ministrul Mediului vrea adoptarea cât mai rapidă a noului Cod Silvic care „promovează o legislaţie de temut pentru cei care sfidează legile pădurii”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, cere ca parlamentarii să nu mai întârzie cu adoptarea noului Cod Silvic, care ar presupeune măsuri și pedepse mai aspre pentru tăietorii ilegali de lemne, după cum se arată într-o postare de pe Facebook a dânsului.

„Lupta cu tăierile ilegale are nevoie de măsuri şi pedepse aspre. Sper că parlamentarii care se fac responsabili de amânarea votului final sunt conştienţi că întârzie promovarea legilor care ne apără pădurea şi favorizează o legislaţie mult prea permisivă pentru cei care comit ilegalităţi.

În urmă cu o săptămână am spus că noul Cod Silvic promovează o legislaţie de temut pentru cei care sfidează legile pădurii.

Se pare că primii care se tem deja de modificările aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor le susţine sunt chiar parlamentarii care astăzi deţin majoritatea în Parlament.

Îi solicit conducerii Camerei Deputaţilor să supună la vot în regim de urgenţă pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai este tolerant cu aceştia

Amânarea adoptării Codului Silvic în forma modificată ”îi face pe cei care întârzie acest proces să fie complici ai celor care taie ilegal din pădurile României

Amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor le susţine, fac referire la următoarele modificări:

  • furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu;
  • camioanele sau tirurile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor fi confiscate;
  • tăierile la ras vor fi interzise şi în rezervaţiile naturale;
  • avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru: rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn;
  • lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;
  • sumele destinate pazei suprafeţelor de pădure sub 30 de ha vor creşte cu peste 30%;
  • evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;
  • accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor şi din drumurile forestiere;
  • accesul cetăţenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta”, a scris Alexe pe pagina sa de Facebook.
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii