Armata salvează Justiţia clujeană de stres

Palatul de Justiţie din Cluj îşi toarce-n linişte ultimele ore de vacanţă judecătorească. Din septembrie cetăţenii nemulţumiţi vor invada din nou sălile de judecată, iar magistraţii, procurorii şi grefierii se vor călca din nou în picioare, ca să-i declare vinovaţi sau dimpotrivă. Soluţiile decongestionării clădirii există pe hârtie, dar încă nu pot fi aplicate.

De ani buni, miniştrii Justiţiei care se deranjează să viziteze Clujul sunt plimbaţi prin palat, unde gazdele le arată cât de înghesuiţi stau laolaltă judecători cu procurori, grefieri, deţinute şi justiţiabili. Diriguitorii dau din umeri şi pleacă animaţi cu dorinţa de a rezolva problema. Aglomeraţia nu doar că nu s-a rezolvat, dar apariţia noilor judecători tineri ridică şi mi mult concentraţia de personal pe metru pătrat.

Clădirea realizată în Imperiul Austro- Ungar era concepută pentru sistemul judiciar al vremii, de la începutul secolului XX, doar la nivel de tribunal, adăpostind iniţial atât magistraţii, procurorii, cât şi restul categoriilor profesionale conexe, grefieri, avocaţi şi notari. Ultimii au fost îndepărtaţi după revoluţie, iar Parchetul Militar, anticorupţia şi DIICOT-ul au fost rezolvate în chirie prin vecini, aceştia destul de convenabil.

Extinderea Judecătoriei pe încă un nivel, de anul trecut a rezolvat doar parţial problemele acute de spaţiu. Instanţele de judecată au fost redistribuite, câştigând fiecare câte un corp principal integral de cădire, săli de judecată şi birouri suplimentare. Plecarea preconizată a Tribunalului Comercial către clădirea sindicaliştior de pe Bdul Eroilor îi scoate şi pe aceştia din înghesuială. „Prin relocarea Tribunalului Comercial în noul imobil se urmăreşte fluidizarea activităţii din Palatul de Justiţie şi o mai bună distribuire a spaţiului existent pentru celelate instanţe”, ne-a declarat judecătorul Denisa Băldean, preşedintele Curţii de Apel Cluj.

Procurorii însă sunt nemulţumiţi, pentru că pentru ei nu s-a găsit încă nicio soluţie. Ar fi una, o clădire cedată de Ministerul Apărării, din incinta comandamentuui Diviziei 4 Infanterie Gemina. Toamna trecută, vicepremierul de atunci Gabriel Oprea a cedat presiunilor şefului de la Justiţie şi a semnat transferul unei clădiri pe 3 nivele, cu câteva zeci de birouri, neutilizată de câţiva ani: Din anul 2010, de când aceasta a fost expertizată şi a fost clasificată ca făcând parte dintre imobilele a căror structură trebuie consolidată antiseism. Încă nu au fost alocaţi bani pentru renovare, clădirea impozantă adăposteşte doar porumbei, iar pe gardul cu sârmă ghipată prin care s-a separat de restul comandamentului a crescut iedera.

Procurorul şef Florin Maghiar, de la Parchetul Curţii de Apel Cluj ne-a relatat faptul că anchetatorii sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea curentă în condiţii improprii. Mai multe persoane într-un birou perturbă activitatea profesională a procurorilor. „În timp ce un procuror audiază persoane, ceilaţi sunt deranjaţi, nu se poate lucra astfel”, susţine Maghiar.

Penitenciar feminin la Gherla

Au existat mai multe soluţii pentru descongestionarea clădirii. O variantă ar fi fost potrivit unor surse din palat, evacuarea penitenciarului de femei. Armata nu a consimţit să cedeze o clădire neutilizată, din zona unităţilor militare din Someşeni, pentru evacuarea penitenciarului din centrul oraşului. O altă variantă vehiculată a fost mutarea penitenciarului într-o clădire neutilizată a Jandarmeriei, din apropiere de Palatul de Justiţie. Clădirea ar fi vizată însă şi de arestul Poliţiei, aflat într-o zonă din care precum se ştie, evadarea nu este irealizabilă.

Comisarul şef Ioan Bătinaş, comandantul Penitenciarului Ghera ne-a declarat că a pus la dispoziţie câteva birouri din secţia exterioară a penitenciarului, pentru Curtea de Apel, conform unei înţelegeri.

„S-au pus la dispoziţia Curţii de Apel, spaţiile aflate la parterul corpului A1, cu suprafaţa desfăşurată de 250 mp, din patrimoniul secţiei Exterioare Cluj Napoca”, ne-a declarat Bătinaş.

Reprezentanţii Penitenciarului din Gherla susţin că nu au cunoştinţă de vreo mutare iminentă a secţiei exterioare de femei din incinta Palatului de Justiţie.

„Referitor la varianta privind mutarea secţiei exterioare în altă locaţie, vă informăm că nu avem cunoştinţă despre asemenea demrsuri”, ne-a mai transmis Bătinaş.

Surse judiciare ne-au dezvăluit însă, că la închisoarea din Gherla a fost amenajată cu fonduri europene o secţie modernă pentru femei, care ar urma să adăpostească, într-un viitor apropiat, deţinute din mai multe penitenciare din ţară.

Indiferent de soluţie, ocupanţii Palatului nu doresc să părăsească amplasamentul. Procurorii ar dori ca cei care vor părăsi clădirea să se numere doar personalul auxiliar, economic şi experţii judiciari.

„Vor părăsi Palatul doar procurorii Parchetului Judecătoriei şi personaul auxiliar de la Parchetul Tribunalului”, ne-a declarat Florin Maghiar.

 Mutarea procurorilor ar complica foarte multe transferul de dosare în instanţe, ceea ce se vede cu ochiul liber, când procurorii DNA şi DIICOT îşi aduc cu maşinile dosarele voluminoase.

Mihai Bacalu

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii