Acasă Istorie Se caută rămășițele pământești ale partizanilor anticomuniști din Apuseni

Se caută rămășițele pământești ale partizanilor anticomuniști din Apuseni

O operațiune de căutare, descoperire şi deshumare a rămăşiţelor pământeşti a cinci persoane ucise de Securitate în Munții Apuseni va avea loc pe teritoriul comunei Bistra, jud. Alba. Ea va începe la sfârșitul lunii și este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER și instituții muzeale din Transilvania (Cosmin Budeancă, Horațiu Groza, Marius Oprea, Gheorghe Petrov, Gabriel Rustoiu, Paul Scrobotă, Constantin Vasilescu).

Rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei. Cea mai mare densitate de formaţiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul fostelor judeţe Alba, Cluj şi Turda. Dintre acestea, cea mai importantă a fost organizaţia Frontul Apărării Naţionale – Corpul de Haiduci, creată şi condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fraţii Alexandru şi Traian Macavei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version