Sunteti aici:InterviuValentin Dorel Pojar. Viziune, strategie, proiecte și planuri de viitor.

Valentin Dorel Pojar. Viziune, strategie, proiecte și planuri de viitor.

Publicat in data

Într-un interviu acordat realizatorului emisiunii „Servus, Cluj!”, primarul comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar, trece în revistă o serie de proiecte care s-au realizat ori sunt în curs de realizare, la nivelul localității, ridicând pe tapet și o serie de strategii, proiecte și planuri de viitor. Mai ales că, după patru ani de mandat, se știe că va candida și la alegerile din 2020. Realegerea sa va fi posibilă doar în măsura în care activitatea sa de gospodar al comunei a fost una… convingătoare.

Prima preocupare, în primul mandat la Primărie: canalizarea comunei

Cu privire le infrastructură, am reținut următoarele idei: „Prima preocupare a mea, în 2016, când am venit la Primărie, a fost să vedem ce e de făcut pentru infrastructură. Infrastructura înseamnă drumuri, dar înseamnă și canalizare – care… lipsea cu desăvârșire. Doar un singur sat, Jucu de Mijloc, era așa-zis canalizat, dar practic, era doar conducta, care trecea prin mijlocul străzilor, fără să existe și posibilitatea de a se racorda gospodăriile. Și atunci, am demarat un proiect de extindere a rețelei de canalizare și am dus branșamentele până la limita de proprietate a gospodăriilor. Și am mai demarat și sunt acum în execuție încă patru proiecte ca să putem avea infrastructura de canalizare rezolvată pentru toată comuna”.

Vorbind despre proiectele de dezvoltare a comunei, primarul Valentin Dorel Pojar reamintește faptul că orice proiect se „lovește” de birocrație. „Timp de aproape doi ani, am reușit să fac doar câteva lucruri mărunte. După ce am fost ales primar, în 2016, a durat vreo doi ani de zile să pregătim proiectele, să obținem toate avizele, să organizăm licitația, dacă mai prinzi și o contestație, mai durează… Dar, pe final de 2018, început de 2019, am demarat multe proiecte, fie pe fonduri europene, fie din veniturile proprii ale comunei”.

De la idee, la execuție – traseul unui proiect are multe borne de depășit

Traseul unui proiect – de la idee, la scriere, avizare, licitații și până la punerea lui în practică – se dovedește a fi anevoios, pentru orice edil din țară. Tenacitatea este una dintre caracteristicile care nu trebuie să lipsească din „tolba” unui primar. „Pentru un proiect pe fonduri europene e nevoie să faci întâi un studiu de fezabilitate, din care va rezulta un preț estimat al lucrării” – spune primarul Valentin Dorel Pojar. „Îl depui la una dintre instituțiile care se ocupă de acel tip de lucrări/ proiecte și apoi aștepți până se aprobă (pentru că și această aprobare poate să vină repede, dar poate veni și după un an-doi). Am depus în 2018 trei proiecte la diferite instituții ale statului, și am avut surpriza ca abia anul acesta (2020 – n.n.) să mă cheme la semnat contracte. Este vorba despre un bloc de locuințe sociale, al cărui proiect l-am depus la Ministerul Dezvoltării. Pentru acest proiect, undeva la 80% vom primi banii de la Ministerul Dezvoltării, iar 20% va trebui să punem noi. Tot așa, am depus la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest, proiect pentru creșă și grădiniță cu program prelungit. Și în acest caz a durat 2 ani de zile până am primit finanțarea. Și să nu credeți că lucrurile se opresc aici. Nu! Trebuie să reiei procedura: avizare, obținerea autorizației de construire, organizarea licitației ș.a.m.d. De abia după aceea ajungi la execuție. Cu grădinița, am demarat proiectul tehnic, după care vom organiza licitația pentru execuție. Sper să începem lucrarea, efectiv, undeva în primăvara anului viitor și dacă până în toamna anului 2021 am finaliza-o ar fi extraordinar. O așteaptă mulți dintre tinerii comunei, care au copii mici și nu au unde să își ducă copiii și trebuie să îi ducă ba la Cluj, ba la Câmpenești”.

O perspectivă interesantă o dau aceste proiecte – creșa și grădinița cu program prelungit – pentru o analiză a mișcărilor demografice (în sensul creșterii sau descreșterii acesteia) pe raza comunei Jucu.

„Am propus aceste obiective încă din programul meu de dezvoltare a comunei din 2016, când am fost ales”, spune edilul din Jucu. „Și ne-am propus ca, dacă nu primim finanțare, atunci să le facem din fonduri proprii ale comunei. Bugetul comunei Jucu e «bunicel» față de cel al altor comune; în jur de 14-15 milioane de lei pe an. Dar și investițiile sunt multe”, spune acesta. „V-am spus că în primii doi ani nu am demarat proiecte magistrale și am mai economisit din banii aceia”. Banii economisiți, s-au putut folosi în a doua jumătate a mandatului său de primar (ales în 2016), dar, subliniază primarul: „în curând aceste economii se vor sfârși, vom rămâne doar în banii din bugetul anual, dacă nu vom atrage și alte fonduri. Numai proiectul de asfaltare, după canalizare, ar necesita undeva la 20 de milioane, iar noi avem un buget anual de 14-15 milioane”.

(Mai multe detalii puteți afla urmărind și interviul pe care îl atașăm în această pagină.)

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...