Din 1 ianuarie 2014, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România este nevoită să-si deschidă piata terenurilor agricole pentru persoanele fizice straine. Acestea vor putea fi cumpărate atât de cetăteni români, cât si de cetăteni străini din state membre UE.
În România există o singură entitate care-și propune să atragă resurse financiare de la investitorii locali și să le plaseze în terenuri agricole, în directa competiție cu fondurile straine.
“ Proagro Capital este primul fond agricol românesc, un fond care investește doar în terenuri agricole. Este o alternativă necesară la fondurile de investitii străine, care au intrat puternic pe piata din Romania, fiind creat pentru a oferi investitorilor români oportunitatea de a-și plasa lichiditățile într-un activ sigur și profitabil ”, afirmă Doru Boloș, președinte Pro Agro Capital.
Proagro Capital se adresează persoanelor care caută randamente mai bune decât dobânzile bancare precum și investitorilor experimentați care doresc să-și diversifice portofoliul. Pentru a putea obține cele mai bune rezultate, echipa Proagro Capital include pedologi, fermieri, juriști, specialiști în investment și în tranzacții imobiliare și nu în ultimul rând colaboratori externi precum Darian DRS ca și evaluator și KPMG ca și auditor.
Totul pentru a beneficia de o fereastră de oportunitate care încă poate aduce randamente considerabile după cum însuși președintele fondului declară: “ Consider că este o investiție foarte sigură, deoarece pământul este o resursă finită ca și suprafată. Este o resursă care poate fi exploatată la infinit. Este și o oportunitate deoarece odată cu intrarea în Comunitatea Europeană, prețul terenului agricol românesc va tinde înspre media europeană ”.
Managementul Proagro Capital iși propune ca în 5 ani să genereze o dublare a investiției inițiale. Pentru a-și atinge acest obiectiv își diversifică plasamentele în mai multe proiecte, momentan având în diverse stadii, de achiziție sau analiză, proiecte în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Cluj și Mureș. Deasemenea își concentrează eforturile pe activitatea de comasare a loturilor : “ Comasarea terenurilor în așa fel încât să se obțină suprafețe extinse pe care să se poată face agricultură de performanță va genera în mod cert o apreciere a prețurilor ”, precizează Doru Boloș. Suma minimă care poate fi investită în fond este, la data realizarii interviului, 5.000 de lei.