“Oferim o șansă României, ne oferim nouă o șansă!”, Mircea Barna – inițiatorul proiectului “Împreună pentru România Modernă”

Mircea Barna.jpg

După ani de experiență și expertiză în realizarea proiectelor sociale și sportive, Mircea Barna inițiază un nou proiect, de această dată, mult mai amplu și mai ambițios: “Împreună pentru România Modernă”.  Un proiect care vrea să clădească viața tinerei generații de la cele mai fragede vârste și pînă la maturitate. Stucturat în 4 etape pe grupe de vârstă, proiectul vrea să ia tânara generație și s-o instruiască prin sport și metode occidentale de călăuzire vieții și a carierei, să-i ofere mai apoi mentorat și expertiza și chiar s-o ajute să-ți exporte munca și serviciile. Clădirea unei societăți noi, moderne, cu antreprenori și intraprenori dedicați reconstrucției României.  

Reporter: Domnule Mircea Barna suntem din nou în fața unui nou proiect social, sportiv, extrem de amplu….

Mircea Barna: Este vorba de un program amplu care presupune luarea sub tutelă atât a şcolarilor, cât şi a liceenilor şi apoi a tinerilor şi nu numai. Este nevoie la prima categorie de o implementare a unei mentalităţi sănătoase şi a unei educaţii a corpului, prin sport. Apoi vorbim de cursuri specializate şi de formarea unui mod de viaţă la tineri. În fine, vorbim de sprijin financiar şi, mai ales, de mentorat.

Rep.: Manager de tenis al fetelor tale, Scoala de fotbal Ardealul, Impreună pentru Sportul Românesc, au rămas în urmă?

M.B.: Din toate, din absolut toate am învățat. Fetele mele au performat in tenis, Anca a fost campioana Germaniei, Adriana vice-campiana Germaniei. Scoala de fotbal Ardealul a dat sportivi care astazi fac cinste sportului romanesc Chiriches, Maxim, Răduț, Vlad și toți ceilalți. Împreună pentru Sportul Românesc a coagulat în jurul său 25.000 de copii si peste 1000 de voluntari… Din toate aceste experiențe am luat cea a fost mai bun și am implementat în acest nou proiect.

Rep.: Nu este totuși un proiect prea amplu, prea ambițios?

M.B.: România nu mai poate rata ocazia de a pune pe baze serioase și ferme tânara generație. De la 1 ianuarie 2014, așa cum probabil știți, piața de muncă din Europa se va deschide și pentru români. Fără o societate nouă, bine pusă la punct și serioasă România nu va avea nicio șansă de supraviețuire . Trebuie să facem ceva, TREBUIE să facem ceva ACUM!

Rep.: Și totuși, revin la întrebare: nu-i prea mult, nu-i prea amplu?

M.B.: Noi credem că nu. Credem cu toată convingerea că toți cei care simt că este momentul să facem ceva vor veni alături de noi. E greu, foarte greu acum la început și nu odată am fost aproape să renunțam. Dar, mereu, a mai venit cineva lîngă noi, cu o idee, cu un impuls și… mergem mai departe. De această dată însă suntem hotărîți să mergem pînă la capăt.

Rep.: Pe site-ul proiectului dumneavoastra (n.r.,  iprm.ro) lansați o serie întreaga de metode aduse din Occident, cu preponderența din Germania. Nu le putem explica pe scurt?

M.B.: Este adevărat că am adus din Germania cîteva metode de instruire a tinerilor. QET și Nickelias vin de acolo și sunt confirmate de felul în care arată societatea germană. Acolo vrem și noi să ajungem, nu? Apoi sistemul de Educație a corpului, recunoscut la nivel mondial, al profesorului Tudor Bompa. Plus alte cîteva surprize pe care le pregătim in acest proiect amplu de care România are atâta nevoie.

Rep.: Să le luăm pe rînd cu voia dumneavoastră: Instruire după sistemul Tudor Bompa

M.B.: Puțină lume îl știe în România pe profesorul român Tudor Bompa. Programele sale de instruire în Educația corpului sunt recunoscute pe plan mondial și folosite în foarte multe academii de sport. Tudor Bompa și institutele sale din Canada si Italia sunt partenerii noștri direcți și fac parte din grupul de specialiști pe care-i vom folosi în cadrul proiectului nostru.

Rep.. QET ?

M.B.: Însăși numele acestui proiect este abrevierea principalelor caracteristici: QET – Calitate | Etică  | Transparenţă ! Ce aș mai putea adăuga? Poate doar să vă reamintesc că, odata cu deschiderea pieței de muncă la 1 ianuarie 2014, toți cei care vor dori să muncească in Germania și chiar Uniunea Europeană, vor trebui să respecte aceste principii. Noi vom implementa copiilor, încă din prima etapă a proiectului nostru, aceste noțiuni. Fără ele, societatea românească nu va putea performa într-o Europa tot mai pretențioasă.

Rep.: Nickelias…

M.B.: Academia Nickelias este și titlul unei cărți semi-autobiografice pe care am s-o scot și care va fi parte integrantă a proiectului. Prin Nickelias vrem să introducem alte 3 principii clare: Planificare | Organizare | Antreprenoriat. Fără acestea șansa României de a supraviețui in Europa prin propria sa forță de muncă se reduce considerabil.

Rep.:  Capitalism generos…

M.B.: Ma bucur că n-ați sărit pese acest concept extrem de important și care trebuie implementat rapid în societatea romanească. Un concept asupra căruia românii ar trebui să-și deschidă ochii este “Capitalismul Generos”. Ideiile reputatului Rich Devos (co-fondatorul Amway) din “Manualul Capitalistului” au stat și ele la baza proiectului nostru. Despre lucrarea lui DeVos, unul dintre fondatorii “gândirii pozitive”, dr. Norman Vincent Peale, spunea: “Rich DeVos este gânditorul momentului. Într-o lume deziluzionată de Marxism, oamenii se întorc cu fața spre capitalism. Dacă vor găsi însă un capitalism sălbatic, în care mulți sunt zdrobiți de o lege a junglei necruțătoare, s-ar putea să asistăm la o nouă pierdere a speranțelor. “Manualul Capitalistului” ofera multe dintre raspunsurile pentru viitor, iar unul important este și acesta: capitalismul dezinteresat.

Rep.: Mentorat…

M.B.: În toate fazele proiectului vorbim atât de susţinerea tinerilor, cât şi de cea mentorilor. Finanţarea fără mentorat este ineficientă, la fel ca şi mentoratul fără finanţare. Ca o constatare, 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentaţi supravieţuiesc în business.

Rep.: Am remarcat și o categorie ciudată, EXPORT, care pare să fie în contradicție cu scopul declarat al proiectului de a-i ține pe români la ei acasă…

M.B.: Aș vrea să fac o mică paranteză ca să vă explic. Și tot de la sport am să pornesc: Orice mare sportiv care a performat înafară s-a întors aici cu banii.  Chiar și sportivii actuali care sunt afară tot aici trimit banii. Revenind la întrebare, însă, piața de muncă din Europa se va deschide de la 1 ianuarie 2014 și pentru români. Românii vor putea muncii oriunde însă sunt convins că tot aici, acasă, se vor întoarce cu banii. Noi vom deschide prin proiectul nostru birouri prin Europa și le vom intermedia, dacă doriți, exportul muncii sau a serviciilor oferite pentru Europa. NU vom fi Birouri de plasare de forță de muncă, ci vom fi parte tocmai a acelui segment de mentorat și expertiză pe care-l promovăm în cadrul proiectului. 4-5-6 luni românii vor lucra afară, poate, unii dintre ei, însă aici se vor întoarce, vor muncii, vor avea firme, vor avea viața lor frumoasă și normală. Oferim o șansă României, practice ne oferim nouă o șansă, ca să trăim într-o țară frumoasă și mai ales NORMALĂ!

Rep: Ledership…

M.B.: Avem alături de noi una dintre cele mai puternice companii de Leedership din lume, prin divizia sa din Europa de Est: Lim Global! Toate firmele care vor veni alături de noivor beneficia într-un fel sau altul de expertiza acestor specialiști de renume. Și, bineînteles, cei implicați direct în proiect, de la copii și tineri, la voluntari, toți vor trece la un momentdat prin acest filtru și vor beneficia de experiențe acestor creatori de lideri.

Rep.: Am remarcat totodată că vă bazați mult pe VOLUNTARIAT…

M:B.: Noi facem proiecte de acest gen, fără însă să atingem o asemenea amploare ca acum, pe voluntari. Ei sunt, așa cum declarăm în toate actele noastre: sufletul Asociaţiei “Împreună pentru România Modernă”. Voluntarii sunt în prezent, aşa cum au fost întotdeauna, coloana vertebrală a tuturor activităţilor noastre. Devotamentul voluntarilor nu reduce numai costul activităţilor, ci permite Asociaţiei IPRM să-i ajute pe cât mai mulţi. Voluntarii au un rol cheie şi în conducerea organizaţiei, chiar și preşedintele Asociaţiei IPRM  este voluntar. În plus, toate deciziile ce ghidează activitatea IPRM sunt luate de voluntari.

Rep.: Și totuși, nu cred că partea financiară este total neglijată de proiect…

M.B.: Normal…. Aveți dreptate, însă noi pornim întotdeauna, și vă repet, întotdeauna de la premiza că TREBUIE să facem ceva pentru reconstrucția țării noastre. Nu punem neapărat partea financiară pe primul plan, însă trebuie cumva să „împingem” proiectul înainte ;i avem nevoie și de câteva activități comerciale. Însă nu acestea sunt cele mai importante și nu vrem ca ele să impieteze cumva scopul generos al proiectului. Vă repet, nu câștigul material este cel mai important în acest proiect. Dincolo de sloganuri populiste sau politicianiste, noi vrem să scoate România din marasm și, împreună cu cei care vin alături de noi, chiar să facem ceva pentru țara asta.

Rep.: La atâtea metode de instruire probabil aveți sprijinul multor specialiști…

M.B.: Avem o bază mare de specialiști! De la Tudor Bompa si institutele sale din Canada și Italia, de unde îl avem în rîndurile noastre pe Carlo Buzzichelli, și pînă la Andrea Mewaldt, Anca și Adriana Barna, Franz-Josef Wich, Ralph Kuester toți din Gemania. În plus din Elveția avem suportul lui Josef Obertuefer, iar din Anglia, și Romania, dacă putem spune așa, ne ajută Marc Pillich-Wright. Nu în ultimul rînd suntem onorați de parteneriatul cu Dan Berinde cel care conduce divizia europeană de est a Lim Global. Dar avem și mulți alți specialiști care se alătură în fiecare zi proiectului nostru.

Rep.: Rămîn la ideea că proiectul pare prea amplu…

M.B.: Nu uita ce-a spus psihologul Daniel David de la Cluj: „Societatea pare încă anesteziată de propriile angoase, NU caută calea de salvare colectivă. Nu caută soluţii şi poate nici Nu a identificat problema. Nu văd o preocupare Nici a statului, Nici a societăţii civile, în mod sistematic în acest sens”. Noi vrem atât cât putem să dăm soluțiile de care România are nevoie: COPIII să fie instruiți prin sport, TINERII să fie călăuziți prin viață și, apoi, MENTORIAȚI și SPRIJINIȚI în proiectele lor. Să-și facă un viitor în România, acasă! Nu în ultimul rând, Voluntarii să facă parte dintr-o organizație serioasă, profesionistă și curată, SPONSORII să înțeleagă și să aplice CAPITALISMUL GENEROS. Numai astfel România poate sa devină MODERNĂ, să crească și să se întărească în Europa. Chiar dacă pare idealistic, proiectul nostru poate că este vast, amplu etc., dar este IMPORTANT și este o SOLUȚIE pentru viitorul României.

Rep.: Ar mai fi multe de spus despre proiectul „împreună pentru România Moderna” însă probabil nu ne-ar ajunge nici timpul nici spațiul pentru a explica totul acum și aici….

M.B.: Normal… Entuziasmul, emulația și chiar devotamentul celor care vin în jurul proiectului nostru este atât de mare încât zilnic mai adăugăm cîte un punct, cîte o noua idee… Îi rog pe toți cei interesați să ne urmarească atât pe site-ul proiectului – iprm.ro cât și pe pagina noastră:  facebook.com/iprm.proiect pentru cele mai noi informații. Tot acolo ne puteți lăsa impresii, idei și soluții la problemele pe care le tratăm în acest proiect. Chiar vă mulțumesc anticipat pentru aceste mesaje….

Rep.: În incheiere aș avea o remarc%C