Sunteti aici:InterviuInvestițiile, prioritatea primarului Grigore Fati

Investițiile, prioritatea primarului Grigore Fati

Publicat in data

grigore-fati-primar-apahida

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, s-a concetrat în mandatul care tocmai se închieie pe derularea de investiții pentru modernizarea infrastructurii în comună.

”Primul lucru pe care l-am făcut după ce a preluat conducerea Primăriei a fost mărirea procentului alocat pentru investiții. An de an am avut 65-67% din bugetul local alocat pentru investiții. Această comună mare, frumoasă și bogată avea o infrastrutură foarte slabă. Încă nu au reușit să ajungem la o situație normală, dar vom reuși în următorii ani. Pe unele direcții nu am reușit să realizez tot ce mi-am propus, dar am suplimentat pe altele. Atunci când în 2012 porneam la drum în campania electorală aveam anumite percepții despre ceea ce trebuie făcut în comună, iar unele dintre acestea mi le-am schimbat”, a declarat primarul

Introducerea rețelelor de apă și canalizare, principala preocupare a primarului Fati

Primarul Grigore Fati a reușit să realizeze rețeaua de canalizare în peste jumătate din comună, având ca prioritate introducerea canalizării în toate satele.

”Chiar dacă mi se reproșează că m-am focusat pe canalizare, consider că este o situație de normalitate să existe canalizare în fiecare sat.  Am reușit în acești patru ani să dezvoltăm o rețea de 54 de kilometri de canalizare, față de 10 kilometri câți existau la preluarea mandatului. Mai avem de realizat cam tot atât pentru ca principalele localități să beneficieze de această facilitate.  Am avut discuții despre asfaltarea unui număr mai mare de străzi, dar am ajuns în imposibilitatea de a mai asfalta deoarece nu era normal să punem asflat pe străzi fără canalizare și fără apă. Un al proiect în valoare de 1,2 milioane de euro se referă la rețele de canalizare pluvială în Sânicoara. Încercăm să rezolvăm această problemă prin rețele subterane.  Dorim să continuăm pe această direcție, respectiv extinderea rețelelor de canalizare și de apă. În ceea ce privește rețeaua de apă, această problemă este rezolvată doar în Câmpenești. În acest moment avem un proiect cuprins în Mastrplan, derualt înpreună cu Compania de Apă Someș-Tisa o lucrare pe Câmpenești de aproximativ 25 de kilometri de canalizare și contrucția unor bazine de apă care ar asigura necesarul de apă pe taoate nivelurile de înălțime în această localitate. De asemenea, se va realiza și înlocuirea principalei conducte de apă. Aceasta este o lucrare foarte mare și importantă deoarece este realizată din azbociment” a declarat Fati

Fati a a menționat că odată finalizate lucrările la rețelele de apă și canalizare se poate trece la asfaltarea străzilor.

”Avem proiectate 9 kilometri de străzi și drumuri pe fonduri proprii, proiect a cărui licitație a fost finalizată deja. Suntem în acest moment la procedura de verificare a ofertelor. Dacă nu vor exista contestații, în două săptămâni putem trece la execuție. De asemenea există fonduri alocate și pentru alte proiecte de drumuri. Tot legat de infrastructură, avem în acest moment avizele pentru stațiile de autobuz, proiect în valoare de 1,3 milioane de lei. Au fost foarte multe avize de obținut pentru aceast proiect deoarece comuna Apahida are foarte multe rețele subterane. Sper ca până la sfârșitul săptămânii viitoare să avem toate avizele să putem pune și această lucrare pe SEAP.  Am finalizat proiectul de trotuare pe anumite străzi din Sânicoară. Avem și un proiect pe fonduri europene în valoare de 1 milion de euro pentru asfaltări în Sânicoara. De asemenea, ne-a fost comunicată decizia de eligibilitate pentru grădinița din Apahida realizată parțial pe fonduri europene 500.000 de euro, parțial din fonduri proprii până la 1 milion de lei”, potrivit primarului

Primarul este acuzat de opoziție că nu folosește banii de la bugetul local, însă acesta afirmă că totți banii sunt bugetați pe proiecte aflate în diverse stadii de derulare.

” Avem deja în derulare, în diverse stadii de achiziție multe proiecte. În fiecare an am alocat bani pentru proiectare, deoarece dacă nu ai proiectul la momentul oportun, nu ai șanse să accesezi fonduri europene, fonduri guvernamentale și nici din fonduri proprii. Eu prefer să facem proiecte să le avem pregătite, iar în cazul în care nu o să reușim pe fonduri europene sau guvernamentale le putem derula pe fonduri proprii, mai greu, în etape pe mai mulți ani. Domnul viceprimar afirmă că la Primăria Apahida se află în visterie 17 milioane de lei pe care primarul care nu e gospodar nu știe să îi cheltuie, nu i-a alocat pentru proiecte. Toți acești bani sunat însă alocați. de exemplu, 4,7 milioane de lei sunt pentru asfaltarea  a 9 kilometri de drumuri, proiect aflat în procedură de licitație. Nu puteam să aloc banii înainte. Dacă se studiază programul de investiții pentru anul în curs se va vedea că toți banii sunt prinși acolo. Ba mai mult, am fost nevoit ca unele proiectare să le tai de pe lista de investiții deoarece nu ne ajungeau banii. Doresc ca oamenii să știe că toate fondurile sunt planificate pentru investiții, nu vom rămâne cu banii necheltuiți. Plățile se fac doar atunci când lucrarea este terminată, pe bază de situație de lucrări și recepție”,  a afirmar Grigore Fati

Duminică primarul a inaugurat o investiție derualtă în urmă cu doi ani, respectiv noul cămin cultural din Sînicoară. Aceasta a fost o investiție de peste 800.000 de lei. De asemenea, au fost modernizate căminele din Pata și din Dezmir și se află la stadiul de proiect cel din Corpadea. Se intenționează accesarea  fondurilor europene pentru modernizarea Casei de Cultură din Apahida.

Primarul este nemulțumit că datorită opoziției csonilierilor locali sun și proiecte care stagnează

Canalizarea din Pata stagnează deoarece nu am reușit să ajungem la un acord cu consilierii locali. Proiectantul, reprezentantul Companiei de Apă-Canal au propsu o localizare a stației de epurare. Deoarece acea locație a coincis cu propunerea mea, noi nu aveam teren acolo, dar cineva s-a oferit să ne doneze 1000 de mp, consilierii locali s-au opus amenajării stației în respectiva locație. În zona unde am avea noi teren se află ape sărate și intenționăm să facem o zonă de agrement. De peste un an stăm și acel proiect nu poate să fie derulat. Am construit peste 9 kilometri de rețele electrice. Nu am reușit să conving consiliu local să vindem rețelele la Electrica, deși probabil că am fi fost prima comună din țară. Până la urma le-am predat în comodat, în folosință gratuită, pe 49 de ani. Nu ne vindem țara, dar o dăm pe gratis. Până la urmă important este ca cetățenii să aibă energie electrică. Vom comntinua modernizarea rețelelor electrice până la finalizarea electrificării întregii comune. În ceea ce privește gazul metan,  am avut câteva tentative de discuții cu agentul privat, în special pentru  în zona unde și-au construit case tinerii. Am avut aceiași problemă am avut cu opoziția. Nu au dorit să marșeze, deși au avut două variante. Acum văd în programul lor de guvernare că ei vor introduce gazul. De ce nu au votat acum doi ani, acum oamenii aceia ar fi avut gaz. Vin acum cu promisiuni în campania electorală.

 

În ceea ce privește un nou mandat, Grigore Fati le promite apahidenilor că prioritatea sa va rămâne dezvoltarea infrastructurii în comună și atragerea investitorilor.

”Prioritatea mea pentru următorii patru ani rămân investițiile. Doresc să candidez pentru încă patru ani, deoarece într-un mandat unui primar îi este greu să realizeze chiar și programul acela pentru patru ani. Există tendința de a veni cu proiecte care nu se pot realiza într-un timo atât de scurt. Doresc ca în acești patru să continui ce am început în mandatul care se încheie și să dezvolt tot ceea ce înseamnă infrastructură, atragerea investitorilor și dezvoltarea actului educațional. Se pot realiza aceste lucruri dacă stăm și judecăm pe cifre pe documente, nu pe povești. Sunt pe cale să fac o rupere de ritm, de a schimba fața comunei. Rămâne de văut dacă alegătorii vor fi mulțumiți cu ceea ce am făcut și cu ceea ce le propun. Eu am discutat cu oamenii nu doar în campanie și cred că am încrederea populației”, a concluzionat Fati

Infestițiile în comuna Apahida:

Canalizare din fonduri europene

Probabil cea mai importantă investiție a fost realizată din fonduri europene, respectiv introducerea rețelelor de canalizare în Dezmir, Apahida (parțial) și Sânnicoara (parțial)

Lucrările, cuprinse în cadrul unui singur contract au vizat construirea de noi reţele de canalizare în zone din cele trei localităţi care nu beneficiază încă de astfel de utilităţi. Lungimea totală a reţelelor de canalizare nou înfiinţate este de 38,42 km împreună cu 14 staţii de pompare ape uzate. Valoarea contractului este de 22,23 milioane lei. Investiţia a fost derulată în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în zona Cluj- Sălaj în cadrul alocării disponibile din Fondul de Coeziune – Axa 1 POS Mediu 2007-2013”.Lucrările vor continua printr-un nou proiect pe fonduri europene din exercițiul finanaciar 2014-2020.

Modernizarea străzilor din comună

În perioada 2013-2015 în Apahida au fost investiți  6.721.284,20 lei pentru lucrări de modernizare a drumurilor din comună.

În 2013 au fost realizate modernizarea a 8 străzi din localitatea Apahida, două străzi din localitatea Corpadea, patru străzi din localitatea Sânnicoara, o stradă din Dezmir și două străzi din localitatea Pata. TOTAL asfaltari drumuri = 7378 m ; platforme = 2615 mp, iar valoarea totală a contractului este de 3.909.718,54 lei.

În 2014 a fost au fost realizate lucrări de modernizare Infrastructură Rutieră pe str.Libertăţii din localitatea Apahida.

Localitatea Apahida-str.Libertăţii L=578 m; l=5,5m; S=3230 mp. Valoarea totală a contractului este de 541.083,37 lei.

Tot în 2014 s-a semnat contractul pentru alte două străzi din Apahida şi o stradă din Sannicoara. Localitatea Apahida-str.Morii=215,   str.Campia=320 m.

Localitatea Sannicoara-str.Noua=295 m

TOTAL comuna Apahida=830 m. Valoarea totală a contractului este de 533.104,37 lei.

În 2015 pe străzile pe care s-au efectuat lucrări de înlocuire a conductei de apă și canalizare anul precedent a început procesul de asfaltare. Printre ele și strada I.C. Brătianu, una dintre străzile pentru care s-au făcut multe solicitări pentru modernizare.

DRUMURI:

Localitatea APAHIDA: str.I.C.Bratianu  = 1040,63 m

Localitatea CORPADEA: str. Horea   = 906,18 m,  Alei  str.Republicii  =2290 mp

ȘANȚURI

Localitatea Apahida: Sant str. Morii   =235 m

Valoarea totala a contractului este de 1.645.602,55  lei.

Modernizarea rețelei de electricitate

În 2014 a fost semnat contracul pentru execuție electrificare în comuna Apahida(Proiectare și execuție) pentru următoarele obiective:

-înlocuire lămpi cu sodiu 250 W pe str.Clujului în localitatea Sînnicoara și pe str.Libertatii din loc.Apahida cu corpuri de iluminat cu sursa LED(12 buc);

Retea de iluminat public pe str.Libertatii intre podul metalic si sensul giratoriu din localitatea Apahida pe o L=1200m;

Reţea de iluminat public pe str.Clujului din localitatea Sannicoara pe o L=1300m;

Valoarea totală a contractului este de 660.997 lei.

Reţea de iluminat public pe stradă Câmpeneşti din localitatea Apahida;

Reţea de iluminat public în incinta Creşei de copii din localitatea Apahida;

Înlocuirea lămpilor cu consum mare de energie electrică, cu lămpi cu leduri, care au consum mic de curent electric, precum şi uniformizarea iluminatului public, pe str.Clujului din localitatea Sannicoara.

Tot în 2014 s-a realizat:

Reţea de iluminat public pe stradă Câmpeneşti din localitatea Apahida;

Reţea de iluminat public în incinta Creşei de copii din localitatea Apahida;

Înlocuirea lămpilor cu consum mare de energie electrică, cu lămpi cu leduri, care au consum mic de curent electric, precum şi uniformizarea iluminatului public, pe str.Clujului din localitatea Sannicoara.

În 2015 au fost realizate lucrări de modernizare a iluminatului public,prin lucrari de instalatii electrice:

  1. Extindere reţea de iluminat public în loc. Apahida – str. Libertăţii – 600 ml (între blocuri);
  2. Extindere reţea de iluminat public în loc. Dezmir – str Criseni – 520 ml (înspre P-ta Agro);
  3. Extindere reţea de iluminat public în loc. Dezmir – str. Aviator Traian Darjan – 580 ml (de la stâlpul nr. 22 până la str. Planoarelor la stâlpul nr. 13A);
  4. Extinderea reţea de iluminat public în loc. Sannicoara – Str. Feroviarilor – 410 ml;
  5. Extindere reţea iluminat public în loc. Sannicoara – str. Aviatorilor – 420 ml;
  6. Extindere reţea iluminat public în loc. Sannicoara – str. Meteor – 380 ml;
  7. Iluminat perimetral Lacul nr. 6, loc. Câmpeneşti – 1700 ml.

Valoarea totala a contractului este de 429.040 lei.

Cămin cultural nou în Sânnicoara

Locuitorii localităţii Sannicoara se bucură de un nou cămin cultural. Investiţia realizată din fonduri publice al primăriei se ridică la suma de 880.000 de lei. Construcţia a presupus pentru început demolarea şi evacuarea molozului pentru construcţia existentă. Mai apoi a fost construit un corp nou de clădire cu funcţiunea de Cămin Cultural, o construcţie cu regim de înălţime „ parter + mansardă” pe teren cu suprafaţă de 527 mp.

Subvenții pentru abonamentele de transport in comun pentru elevi si pensionari în valoare de peste 1, 1 mil lei anual

Primăria Apahida asigură subvenţionarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru elevi, studenţi, cursanţi la studii postliceale, postuniversitare, pensionari şi alte categorii de persoane defavorizate.

Primăria Apahida suportă din bugetul local contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun care circulă din comuna Apahida la Cluj-Napoca şi retur, pentru elevi, studenţi, cursanţi la studii postliceale şi postuniversitare până la vârsta de 25 de ani, pentru pensionari şi alte categorii de persoane defavorizate.

Teren sintetic cu nocturnă în Dezmir

Primăria Apahida a achiziţionat în 2014 gazon sintetic cu fir monofilament şi înălţime de 50 mm pentru amenajarea terenului de minifotbal situat în localitatea Dezmir, comuna Apahida în suprafaţă de 924 mp. Valoarea totală a contractului este de 91.775,37 lei.

Iar în seara zilei de 03 septembrie 2015, în urma verificării punctului de aprindere de pe str Grădinarilor – Sînnicoara a fost dat în funcţiune la ora 20:45 sistemul de iluminat nocturnă la Terenul sintetic Dezmir. Investiţia a fost realizată integral cu fonduri din bugetul local al Comunei Apahida .

 

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...