INTERVIU: Șeful PNȚCD Cluj despre susținerea candidaturii Elenei Gabriela Udrea la prezidențiale

Rep: De ce ați făcut alianța cu PMP?

Horea DAN: După o perioadă lungă de timp în care atat PMP cât și PNȚCD au fost oarecum izolati pe scena politică, am considerat de bun augur să concepem o alianță și să punem capăt politicii urii, mai ales că nu avem diferențe majore doctrinare, ambele partide fiind membre în PPE. Nu a fost o decizie ușor de luat, dar situația dramatică în care se află țara, coroborată cu un război la graniță, peste care se supune o gâlceavă interminabilă în interiorul granițelor, necesită o astfel de decizie.

Rep: Cum credeți că va decurge  alianța PMP-PNȚCD pe plan național și local?

H.D: În istoria recentă a celor două formațiuni identificăm câteva acțiuni comune, mai concret susținerea președintelui la alegerile din 2009, de asemenea susținerea dată de către PNȚCD în momentul suspendării și în general acțiuni care nu sunt în contradicție majoră cu acțiunile liderilor PMP. Având în vedere aspectele concrete din trecut și determinarea noii generații din PNȚCD, de a face cu adevărat politică, cred că viitorul acestei alianțe nu poate să fie decât bun, de altfel aceste tendințe sunt reflectate în acordul politic dintre PMP și PNȚCD, prin care ne susținem reciproc, atât la alegerile locale, parlamentare, dar și cele parțiale de până atunci.

Rep: La nivel de Cluj, s-au făcut pașii necesari pentru o alianță concretă?

H.D: Da, ne-am întâlnit cu liderii PMP Cluj și președintele organizației, deputatul Adrian Gurzău, ocazie cu care am stabilit un calendar comun de acțiuni, printre care stabilirea conducerii consiliului de coordonare la nivel de județ, unde din partea PMP este desemnat domnul Adrian Gurzău, în calitate de președinte, iar din partea PNȚCD, domnul Ramon Moldoveanu, în calitate de secretar generel al PNTCD Cluj. De asemenea am lansat acțiunea de strângere de semnături, în vederea susținerii doamnei Elena Gabriela Udrea la funcția de Președinte a României, unde atât eu, cât și presedintele organizației municipale, Dan Marius Drăgan, am acordat semnătura de susținere, pe aceeași listă cu primarul municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc. În săptămânile care urmează, ne propunem să realizăm  un ciclu de conferințe de presă și întâlniri publice cu cetățenii și colegii noștri de partid.

Rep: Care credeți că sunt șansele Elenei Udrea la prezidențiale?

H.D: Cel puțin după ultimele evaluări, candidatul stângii se situează relativ confortabil în sondaje, cel al ACL este în cădere, iar cel de-al treilea candidat, doamna Elena Udrea, care contează pentru noi, a intrat în cursa prezidențială și este într-o creștere evidentă. Sperăm ca odată cu sprijinul acordat de către colegii din PNȚCD și alte formațiuni, să acceadă în turul doi, unde în mod firesc dreapta ar trebui să câștige.

Rep: Am înțeles că ați fost în vizită la Palatul Cotroceni și ați discutat cu Traian Băsescu despre această posibilă alianță. Cum a fost?

H.D: După cum știm, este de notorietate publică faptul că PNȚCD și-a propus să condamne comunismul și să scoată la lumină arhivele securității, iar aceste acțiuni au fost realizate cu sprijinul președintelui Traian Băsescu.

Revenind la întrebare, confirm că am fost primiți în cabinetul președintelui, vineri seara, într-o întâlnire colocvială. După o discuție cu caracter general a situației PNȚCD și a problemelor grave din țară și străinătate, am atins și subiectul alianței cu PMP. Practic a fost o informare a președintelui cu privire la această alianță și dorința expresă a noastră de a crea o a treia alternativă la cei doi poli toxici de pe scena politică românească.

Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă relaxată, la cafea, prilej cu care l-am invitat pe președinte alături de noua alianță, după terminarea mandatului.

Ionuț Geană

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii