Sunteti aici:InterviuEmil Aluaș: Generaţiile viitoare de români trebuie să stea cu capul sus în faţa lumii

Emil Aluaș: Generaţiile viitoare de români trebuie să stea cu capul sus în faţa lumii

Publicat in data

281065-foto-opinie

Emil  Aluaş, clujean, fost director, cadru universitar în România şi SUA. Cu studii la Bayreuth   (Germania) şi Budapesta, este fondatorul Uniunii Ardelenilor şi Bănăţenilor. Fost profesor al   mai multor universităţi din SUA; Minneapolis, MN, Lincoln-Nebraka, Bloomington, IN,  este restabilit definitiv în Cluj-Napoca şi preşedinte-fondator al Fundaţiei PRO WEST,  structură care se implică în propagarea  în Europa şi în lume a Clujului, a Ardealului şi    Banatului, acordă burse studenţilor şi elevilor eminenţi cu rezultate de excepţie. Membru   PSD, consideră că prin mijloace şi pârghii politice trebuie să contribuie la asigurarea şi   menţinerea salariilor şi pensiilor generaţiei lui, cei de peste 55 de ani. Este preocupat de  însuşirea în România a istoriei reale şi a valorilor europene, la orice preţ. “Trebuie să încetăm să  mai jucăm dublu în faţa Europei Occidentale. Generaţiile viitoare de români trebuie să stea  cu capul sus în faţa lumii”.

Reporter: Care este situaţia actuală a României în Europa Centrală și de Est?

Emil  Aluaş: Traversăm un moment dificil.  Ar fi trebuit să fim un actor principal, alături de   Polonia, în rezolvarea problemei Ucrainei. Chiar dacă nu facem parte din Grupul de la Visegrád,   România, cu cei aproape 1 500 de Km de frontieră comună cu Ucraina, ar fi trebuit să fie prima   pe lista celor implicaţi în rezolvarea paşnică a conflictului intern din ţara vecină. Am fi avut   posibilitatea să obţinem un imens credit în faţa Republicii Moldova. Pericolul încă există ca această tară mare să se rupă în două. Chiar dacă preşedintele Traiana Băsescu se află la Berlin,   prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, se află la Munchen având ca principal subiect pe agenda  vizitei, Ucraina. Amintesc că Ungaria are deja un comitet de criză privind posibilitatea unor  refugiaţi din Ucraina. Nu este târziu nici pentru noi. Trebuie să ne mişcăm repede şi cu mult  tact. Să nu uităm că avem peste 11 milioane de greco-catolici în Ucraina Sub-Carpatică. Sunt fraţii noştri în valori şi credinţă.

Rep. Pentru că vorbim de partea estică a Europei, există un scandal privind mesajele informative    ale lui Edward Snowden, fost angajat al NSA (Agenţia Naţională de Securitate) şi firma DELL Computers, actualmente fugit din SUA şi găzduit de Moscova. Ce părere aveţi de acest  american fugit şi găzduit în tabăra adversă ?

E. A. Stricăciunile lui Edward Snowden aduse NSA şi SUA, sunt imense. Este vorba de o  cantitate de un milion şi jumătate de mesaje deţinute de acest fost lucrător al NSA. Forţa unei super puteri ca SUA stă în puterea ei economică, puterea sistemului care asigură democraţia şi   libertăţile fundamentale ale cetăţenilor ei, dar şi în loialitatea cetăţenilor faţă de ţară. Sunt absolut convins că fapta lui Edward Snowden nu a fost o întâmplare. Puţin probabil ca un tânăr de 29 de ani, ca Edward Snowden, să fie angajat la NSA şi firma DELL Computer, aşa, pur şi  simplu, din întâmplare. Totul a fost planificat. Edward Snowden trebuie să răspundă în faţa  legilor SUA pentru fapta lui.

Rep. Ce ne puteţi spune despre alegerile europarlamentare ?

E. A. Am mai făcut public pozitia mea. Aş fi dorit să fiu inclus pe lista pentru europarlamentare.  Din păcate sunt considerat prea nou în PSD. Este vechea noastră meteahnă că nu este important   cât eşti de capabil, ci vechimea în partid. Asta este… Am un respect deosebit faţă de şefii PSD de la Cluj, Ioan Rus şi Vasile Dâncu, care mi-au vorbit deschis şi fără ocolişuri. Mi s-a  subliniat faptul că PSD este format din oameni, iar oamenii sunt de mai multe feluri. Locul meu   în partid va fi acela de a creşte veniturile şi pensiile generaţiei mele. Pe agenda mea sunt de   asemenea încă trei sectoare pentru care voi lupta în cadrul PSD, învăţământul, sănătatea, agricultura.

 

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...