Cristi Danileţ: Am rămas acelaşi judecător cu blog, facebook şi prieteni

După șase ani petrecuţi în forul suprem al unei puteri a Statului Român, Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul Cristian Danileţ a revenit din această lună la Tribunalul Cluj. Dezinvolt cum l-am cunoscut, ne-a răspuns pe loc câtorva curiozităţi, chiar pe holul Palatului de Justiţie.

Rep: Cu ce a revenit acasă magistratul Cristi Danileţ, din peregrinările naţionale şi internaţionale de aproape un deceniu?

Cristi Danileţ: Fac şi eu ca fiul rătăcitor, mă întoc acasă cu o mai bogată experienţă. Eu cred că am lăsat un semn peste tot pe unde m-am dus. Mi-am adus aportul la dezvoltarea unor instituţii. În Consiliul Superior al Magistraturii am reuşit să îndeplinesc principalele obiective pe care mi le propusesem la începutul mandatului. În momentul de față CSM este o instituție puternică, care contează pe scena publică. Sunt printre puţinii care au dus la capăt un mandat de 6 ani. Sunt foarte mândru de această demnitate pe care am purtat-o și am învățat o mulțime de lecții. Cu trecerea timpului am învățat să port numai războaiele pe care le pot câștiga și să nu fac compromisuri de niciun fel.

Rep: Vă menţineţi şi după un deceniu consideraţiile care v-au adus celebritatea? Există corupţie în justiţie?

CD: Să ştiţi că despre corupţie o să tot vorbesc. Pentru că e o chestie care nu se va eradica niciodată. E înscrisă deja în gena poporului român. Probabil o vom regăsi tot aici şi peste 1000 de ani. Ideea este dacă vom reuşi să o ţinem în frâu, să o controlăm, să reducem numărul cazurilor.

Rep: Ce se va întâmpla cu justiţia acum, după schimbarea regimului politic?

CD: Justiţia trebuie să fie total independentă de politică. Este important ca lumea să înţeleagă că judecătorii nu sunt controlaţi decât prin lege. Nici o schimbare politică nu ar trebui să înfluenţeze, sau cel puţin nu în rău justiţia română. Este clar că avem un progres în modul de soluţionare a cauzelor, în modul de investigare a unor infracţiuni, dar încă mai sunt multe de făcut. Ca şi cetăţeanul simplu de la firul ierbii să simtă că se face reformă în justiţie.

Rep: Cum v-au primit foştii colegi?

CD: Foarte bine. Unii dintre actualii colegi de la Tribunal sunt dintre cei cu care am lucrat la Judecătorie.

Rep: Dar cei care v-au reclamat la CSM, pentru afirmaţiile privind corupţia din justiţie?

CD: După acel eveniment în care au sesizat CSM-ul, că „de ce Danileţ vorbeşte de corupţia din justiţie”, vreau să vă spun că sunt unii care mi-au dat dreptate. În cursul timpului s-a văzut că în România corupţia din justiţie a afectat multe instanţe şi nu este un subiect care să fie trecut cu vederea. A fost şi este corupţie în justiţie. Ce este important este faptul că începând din anul 2005 avem capacitatea să o descoperim. Şi un singur caz de corupţie dacă există într-un tribunal este foarte grav. Justiţia nu se cumpără şi nu se vinde ca la talcioc. Justiţia se înfăptuieşte doar în temeiul legii, de către oameni plătiţi din bugetul statului.

Rep: Aţi venit acasă doar ca să vă aşezaţi, sau aveţi şi alte proiecte de viitor?

CD: Dacă voi rămâne la Cluj îmi voi desfăşura activitatea în cadrul secţiei penale şi mă voi ocupa în paralel de un proiect pe care l-am iniţiat, de educaţie juridică pentru liceeni. Am văzut planul cadru realizat de Ministerul Educaţiei şi în anul 2019 se va introduce la clasa a VII-a.

Rep: Îi vom elibera pe cei mulţi închişi în penitenciare? Ce părere aveţi de ordonanţele privind graţierea?

CD: Ordonanţele nu sunt în regulă. Trebuie dezbătute. Au venit şi la noi la Tribunal pentru observaţii. Eu ştiu un lucru, că numărul de infracţiuni nu a crescut şi nu a scăzut. E aceeaşi situaţie de ani de zile. Statul investeşte foarte mult în represiune, prindem infractorii şi îi băgăm la închisoare, dar nu cheltuieşte nimic cu prevenţia. Pe termen lung nu avem proiecte care să împiedice repetarea acestor situaţii. În maximum un an se vor umple la loc, vom avea aceeaşi situaţie în penitenciarele din România. În plus graţierea nu rezolvă suprapopularea penitenciarelor. Condiţiile din penitenciare nu se vor îmbunătăţi, salariile gardienilor nu vor creşte, asistenţa medicală sau calitatea hranei nu se vor îmbunătăţi. Sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare, pentru a evita o condamnare la CEDO a României.

Rep: Cum vedeţi actuala soluţie de la Ministerul Justiţiei, cu Florin Iordache, faţă de ministrul tehnocrat Raluca Prună?

CD: Eu aş evita să compar miniştrii între ei, deşi am avut ocazia să lucrez cu probabil cel mai performant ministru al Justiţiei din câţi a avut România, Monica Macovei, pe care l-am întâlnit în 15 ani. Miniştrii Justiţiei nu trebuie să fie pe placul judecătorilor. Sunt nişte administratori ai sistemului, se ocupă în special de finanţări şi de politicile publice ale statului. Nu trebuie să satisfacă doleanţele judecătorilor, nu trebuie să-i împiedice cu nimic pe judecători în desfăşurarea activităţii. Mai degrabă văd ministerul ca un partener al CSM şi împreună să facă justiţia să funcţioneze eficient. Nu în folosul judecătorilor, ci în folosul societăţii.

Rep: Ar trebui reînfiinţat un departament de protecţie internă a Ministerului de Justiţie, după atâtea cazuri de corupţie?

CD: Cred că magistraţii nu trebuie să fie spionaţi în viaţa lor privată. La rândul lor nu ar trebui să se lase şantajaţi, să denunţe o astfel de eventuală situaţie. În viaţa profesională se cere o conduită la un anumit standard şi aici toate instituţiile statului ar trebui să-şi facă datoria. Dacă un magistrat  comite o infracţiune, atunci să fie urmărit penal, dacă comite o abatere disciplinară, să fie sancţionat de CSM.

Rep: V-aţi instalat, aţi început activitatea?

CD: Da, am primit birou, dosarele sunt în lucru, în curând mă veţi vedea şi în sală, voi da şi soluţii, aşa cum v-aţi obişnuit, soluţii drepte, adică în temeiul legii, după evaluarea completă a probatoriului.

Rep: Veţi mai fi văzut la suc cu suporterii şi veţi mai emite public consideratii juridice, faţă de evenimente delicate de actualitate, cum ne-aţi obişnuit?

CD: Voi continua activitatea mea de educaţie juridică pentru adulţi, voi continua cu postări pe FB şi blog, precum şi întâlnirile la un suc în Cluj şi împrejurimi. Pentru copii, voi continua cu programul de educatie juridică, prin întâlniri în şcoli şi licee, respectiv pe grupul de discuţii special construit pentru ei pe FB.

Mihai Bacalu

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii