Sunteti aici:InterviuINTERVIU Profesor Alexandru Cordoș - Camera Deputaților – PSD Cluj

INTERVIU Profesor Alexandru Cordoș – Camera Deputaților – PSD Cluj

Publicat in data

Absolvent de Drept, la Cluj,  profesor  universitar  și decan  interimat al  Facultății de  Drept “Dimitrie  Cantemir”, din  Cluj, Alexandru  Cordoș este  președintele  Organizației  PSD  Cluj și  candidat    pentru  Camera  Deputaților, din  partea  PSD Cluj. Alexandru  Cordoș are  o activitate  politică  îndelungată  și bogată,  în  trecut  fiind consilier local al municipiului Cluj-Napoca (2004-2008) și senator de Cluj (2008-2016).

  • Ce așteptări credeți că au clujenii de la deputatul lor?

În primul rând să îi reprezinte cu demnitate, să reușească să rezolve din problemele lor, care în fapt sunt problemele tuturor comunităților. Nu este suficient să fii prezent între oameni și problemele lor doar o dată la patru ani când este campanie electorală. Oameni au mai mari așteptări de la parlamentari decât de la aleșii locali, pentru că parlamentarii sunt cei care propun și votează legi, iar Parlamentul chiar are acest atribut obligatoriu de a aduce binele in casele tuturor românilor. Parlamentul este cea mai importantă instituție din România și toți parlamentarii ar trebui să conștientizeze că ei poarta o responsabilitate imensă vizavi de viitorul României.

  • Ce părere aveți despre strategiile guvernamentale din  pandemia COVID? Considerați că  realitatea alarmantă a pierderii locurilor  de  muncă ar fi putut fi evitată sau măcar atenuată? Dezastrul din  sistemul sanitar ar  fi putut  fi evitat/atenuat?

Guvernul Orban a gestionat catastrofal pandemia! Și, în stilul în care s-a mers până în prezent, va fi tot mai rău. Așa-zisa plafonare a cazurilor sau eficiența măsurilor Guvernului sunt iluzii. O demonstrează un raport al Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor, care în cazul României arată clar că menținând doar restricțiile actuale, numărul cazurilor noi și cel al deceselor va fi în continuă creștere. Ce aș fi făcut diferit?! S-a ajuns în acest punct critic pentru că testările la nivel național au fost mai mult decât insuficiente, deși PSD a propus de foarte multe ori creșterea numărului de testări. Ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă este o dovadă a faptului că actuala guvernare a fost nepregătită pentru gestionarea situației, sistemul medical a colapsat, corpul medical nu a fost protejat și nici ajutat să se protejeze, și cel mai grav, în continuare la nivelul DSP-urilor județene se află la conducere oameni din afara sistemului medical, oameni agreați de conducerea partidului de guvernământ de la nivel local. Restricțiile impuse s-au dovedit haotice și ilogice, ceea ce a semănat neîncredere în mijlocul populației și o subminare a încrederii în autorități. În problematica pierderii locurilor de muncă pot spune că un Guvern responsabil ar fi putut atenua efectele acestui dezastru. Măsurile de redresare economică sunt doar pe hârtie, măsurile coercitive lockdownului (carantinarea completă) erau previzibile. Tocmai de aceea ar fi trebuit să fie mai responsabili, mai atenți cu nevoile mediului de afaceri, a celor care activează în HoReCa, a tuturor românilor, cei care finalmente au avut cel mai mult suferit de pe urma haosului creat prin starea de urgență.

  • Ca profesor universitar, ce părere aveți despre mutarea cursurilor în  online? Considerați că era necesară închiderea școlilor, liceelor, grădinițelor și universităților? Considerați că mai este  garantat, de către  stat, dreptul la educație, în condițiile în care nu toți elevii dispun de  tablete  sau  conexiune  la  internet?

Cursurile online sunt o soluție de avarie, care iarăși a fost aplicată după ureche. Acest sacrificiu la care am obligat toate generațiile de copii din mediul preuniversitar va fi foarte greu de anulat, iar pentru PSD prioritare sunt proiectele care privesc ridicarea nivelului de trai al românului și ele vizează în special educația, sănătatea și protecția socială, mai ales acum, privind lucrurile din perspectiva pandemiei care a afectat locurile de muncă  pentru aproape  un milion de români. Pe scurt noi, social-democrații, avem în vedere promovarea și implementarea proiectelor care vizează o lege a educației stabilă, dar mai ales eficientă, care să permită generațiilor viitoare să performeze profesional în mediul privat și instituțional din orice colț al lumii. Ca să exemplific: înființarea ”Platformei națională digitală a educației” (manuale în format digital, catalogul virtual, alte resurse de învățare și posibilități de evaluare) care se va realiza concomitent cu dotarea tuturor copiiilor cu tablete și suportul logistic pentru folosirea tehnologiei, realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia, înființarea școlilor cu program prelungit, până la ora 16,00, oferind astfel elevilor pe lângă programul şcolar şi posibilitatea de a servi o masă caldă şi de a participa la activități extracurriculare, în funcție de specificul comunității și asigurarea unor burse minime pentru elevi:

  • bursa socială: lunar, 40% din salariul minim net pe economie – 550 lei/lună;
  • bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie – 450 lei/lună;
  • bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie – 470 lei/lună;
  • bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie – 500 lei/lună

 

  • Va fi benefic faptul că  PSD  nu a încheiat alianțe  pentru  parlamentare?

Astfel de decizii se iau în altă parte. Categoric că avem și noi, liderii zonali, un cuvânt de spus, dar decizia aparține majorității. Este dificil să exprim un punct de vedere corect, pentru că orice răspuns poate fi speculat. PSD a mai candidat la alegerile parlamentare în varii alianțe, să ne amintim USL de exemplu, dar acest lucru nu este concludent dacă rezultatele nu sunt cele previzionate. Fiecare partid are propria doctrină, propria direcție și propria-i idee de a guverna, deci alianțele pot fi un lucru benefic pentru toți dacă există puncte comune și dorința de a face ca aceste puncte comune să devină realitate. Altfel este indicat să guvernezi singur, dar pentru a atinge acest deziderat trebuie să faci majoritate parlamentară de unul singur, ceea ce niciun partid din România nu a reușit și nici nu va reuși în viitorul apropiat.

  • Ce v-ați  propus  pentru viitorul mandat de deputat? Ce proiecte aveți?

Principalele mele obiective vizează în primul rând problemele cu care se va confrunta noul parlament, ce vor fi multiple, diverse și urgente, atât în plan național cât și în plan regional. Prioritatea mea este îmbunătățirea infrastructurii sociale, menținerea locurilor de muncă asigurând totodată dezvoltarea României. Având în vedere situația sanitară prin care trecem, consider imperios necesară dezvoltarea infrastructurii medicale pe plan local, dotarea corespunzătoare a acesteia, prioritatea mea principală fiind asigurarea finanțării Spitalului Regional de Urgență Cluj, în vederea finalizării acestuia și nu în ultimul rând dezvoltarea rețelei locale de policlinici. Un proiect foarte important pentru mine, l-aș putea numi proiect apropiat sufletului meu, este deblocarea finanțării proiectelor incluse în ”Legea muntelui”. Această lege este extrem de benefică pentru micii intreprinzători (fermieri) din zona montan-rurală, dar mai ales pentru cetățenii care locuiesc în acele zone. ”Legea muntelui” este o lege gândită de cel mai performant ministru al agriculturii din perioada postdecembristă, respectiv social-democratul Petre Daea.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – 2

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL – 1

MĂNĂSTIREA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de încadrare...