INTERVIU: Mircia Giurgiu, candidat Partidul România Unită Cluj pentru Camera Deputaților

Fostul deputat Mircia Giurgiu deschide lista pentru Camera Deputaților a Partidului România Unită, filiala Cluj.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu proiectul PSRO?
Mircia Giurgiu: Am luptat vara trecută cu o echipă serioasă la Cluj, reușind să obținem nouă consilieri locali, chiar dacă timpul a fost scurt, aproximativ cinci luni de la înființarea filialei până la depunerea listelor. Am reușit să facem filiale în peste 40 de localități. Am așteptat cu toții să mergem mai departe cu acest proiect, am așteptat o decizie de la centru, de la conducerea partidului, pentru a avea o continuitate. Din păcate, până la urmă PSRO nu a reușit să ia nicio decizie. Eu am purtat zilnic discuții cu conducerea partidului, iar cu două zile înainte de depunerea candidaturilor mi s-a transmis că PSRO nu va participa la alegerile parlamentare. Atunci am decis să mergem la PRU, deoarece legea partidelor permite înscrierea ca si candidat doar dacă ești membru al formațiunii respective. Astfel, întreaga filială PSRO Cluj am fuzionat cu PRU Cluj.

Rep.: De ce ați ales Partidul România Unită?
M.G.: Am ales PRU deoarece aveam o colaborare mai veche. Am purtat discuții cu membri acestei formațiuni, dar am sperat ca PSRO să ia decizia de a participa la alegerile parlamentare într-o formă sau alta. Noi avem multe probleme în țară si cineva trebuie să lupte pentru drepturile românilor. Familiile din România sunt nevoite să se despartă, să meargă să muncească în străinătate. Copiii rămân singuri, iar părinții își găsesc munci grele si prost plătite. Vom încerca să găsim soluții pentru ca românii să aibă șansa să lucreze în țară si să aibă șansa unui trai decent. Eu am susținut întotdeauna valorile tradiționale românești, fiind născut si crescut în Apuseni. Nu putem să nu ținem cont de tradițiile noastre, de ceea ce trebuie să fie păstrat. Pentru fiecare dintre noi a fi român nu trebuie să fie o rușine.

Rep.: Ce proiecte veți susține dacă ajungeți în Parlament?
M.G.: Avem foarte multe proiecte pe care o să le susținem. În Munții Apuseni sunt foarte mari probleme acum. În toate satele din Munții Apuseni a început să ningă si oamenii nu au lemne de foc. Sunt foarte mult familii care se descurcă greu, sunt familii alcătuite dintr-o singură persoană, văduve în vârstă. Acestea au muncit toată viața, dar se descurcă foarte greu deoarece nu li se acordă pensii, acestea ocupându-se toată viața cu creșterea animalelor. În acest moment nu pot merge în pădure. Între Beliș si Călățele, pe podul de pe Valea Neagră, stau poliția si Jandarmeria, iar sătenii sunt amenințați că le vor fi luate atelajele dacă intră în pădure după lemne. Aceasta este o problemă foarte gravă pe care sperăm să o rezolvăm cât mai repede. Chiar dacă există legea moților, potrivit căreia moții ar avea dreptul la 15 mc de lemn pe picior, din păcate nu se aplică. De asemenea, nu au dreptul să prelucreze si să valorifice lemnul, mai ales că știm că moții si-au prelucrat dintotdeauna singuri lemnul si erau mândri să vândă ceea ce au prelucrat în toate colțurile țării. În ultimii ani legea a fost schimbată cu ordine de ministru, cu Hotărâri de Guvern si legi, astfel încât moții nu mai au dreptul să valorifice produsele lemnoase. De asemenea, producătorii de legume și fructe nu pot să își valorifice produsele în piețe si supermarketuri. De exemplu, cartofii cultivați în zona Dângău-Râșca. Dacă ar fi ajutați ar putea să își vândă produsele si clujenii ar avea si ei posibilitatea să consume legume proaspete, sănătoase si românești. Piețele sunt acaparate de produse din import, în loc să fie promovate produsele locale. Există în vigoare legea supermarketurilor potrivit căreia 50% dintre produse trebuie să provină de la producătorii locali, dar nu se respectă. O altă problemă importantă este cea cu care se confruntă crescătorii de animale. Am fost la târgul de la Huedin si de la Gilău si am constatat că animalele au prețuri foarte scăzute. De exemplu, prețul porcilor este de 6,5 lei kg, si chiar si așa se vând greu. De asemenea, mulți dintre crescătorii de vaci nu mai pot să asigure furajele necesare pentru toate animalele deținute, astfel că încearcă să le vândă, prețul este însă foarte mic. Din acest motiv, revin cu o propunere pe care am mai înaintat-o si când eram parlamentar: în fiecare județ să existe cel puțin un abator care să poată prelua animalele care sunt de vânzare, astfel încât crescătorii să poată să vândă animalele care nu le pot comercializa în târg. De asemenea, vom discuta în campanie si cu locuitorii din județul Cluj si vom ține cont si de problemele semnalate de aceștia. Când eram parlamentar am inițiat si am trecut proiecte pentru a rezolva din problemele românilor. Dacă ne implicăm putem.

Rep: Cum ați reușit să salvați de la faliment Imprimeria Ardealul?
M.G: În ultimii patru ani am activat în diverse domenii de activitate, ca si consilier al Ministrului pentru Dialog Social m-am ocupat de Sindicate. Am avut foarte multe întâlniri si discuții, am participat la marșuri, mitinguri, proteste, greve pentru a-i ajuta si a dezamorsa conflictele. Pentru o perioada scurtă am fost consilierul președintelui consiliului județean Cluj si apoi m-am întors la Imprimeria Ardealul. În 16 Martie am reușit să dăm jos conducerea care a provocat insolvența Companiei Naționale Coresi si care a vândut tipografia de la Craiova si care si-a dorit să vândă compania cu trei sucursale. În 16 martie am dat jos conducerea si in 21 Martie urma să se pronunțe falimentul. De la preluarea conducerii sucursalei Ardealul Cluj, am reușit să avem tot timpul comenzi. În primele patru luni ale anului s-au înregistrat pierderi de 90.000 de lei pe lună, în luna septembrie am ajuns la un profit de 311.000 lei. Am avut foarte multe datorii de plătit, încet reușim să le achităm si să aducem Imprimeria Ardealul acolo unde a fost, prima din județ. Am creat in cinci luni 13 noi locuri de muncă. In viitor vom crea si altele deoarece dorim să ne extindem.

Mircia Giurgiu este absolvent al Facultății de sociologie, jurnalistică și filosofie a Universității „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Din 1997 până în 2004 a deținut diverse funcții în cadrul organizațiilor sindicale din domeniul tipografiei și în cadrul Blocului Național Sindical. A fost ales în Camera Deputaţilor în anul 2004 ca membru al Blocului Naţional Sindical, pe listele PRM, după care a activat ca independent. În 2008 a fost reales deputat pe listele PDL, după care a activat ca independent din mai 2011 până în octombrie 2011, iar ulterior s-a înscris în PSD, până la sfârşitul mandatului. La alegerile locale din 2012, Mircia Giurgiu a mai candidat, ca independent, la Primăria Cluj-Napoca. În iunie 2016, Mircia Giurgiu a candidat din partea PSRO la Primăria Cluj-Napoca. În acest moment deține funcția de Director la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj pe care a salvat-o de la faliment.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii