Un bărbat de 96 de ani, cel mai vârstnic absolvent și șef de promoție la o facultate din Italia: „Mi-am îndeplinit visul”

Giuseppe Paternò, 96 de ani, a devenit cel mai în vârstă absolvent de facultate din istoria Italiei, îndeplinindu-și visul pe care l-a avut încă din tinerețe, acela de a absolvi cu brio un program de studii superioare, relatează The Guardian. Bărbatul a fost chiar șef de promoție în generația sa: „Este una dintre cele mai fericite zile din viața mea”.

Crescând în Sicilia în anii 1930, obstacole precum sărăcia, războiul și, mai apoi, întreținerea unei familii i-au stat în calea realizării unui obiectiv pe care și-l setase din tinerețe. „Mi-am îndeplinit, în sfârșit, visul”, a aclamat bărbatul, veteran de război și fost muncitor în rețeaua de căi ferate din Italia.

Paternò a absolvit facultatea de filosofie de la Universitatea din Palermo, având cele mai bune rezultate academice din întreaga sa gerenație, și fiindu-i acordate mai multe titluri de onoare: „Să am posibilitatea să studiez a fost întotdeauna cea mai mare aspirație a mea, însă familia nu a avut resursele necesare să plătească pentru educația mea. Am fost o familie mare și foarte săracă”, mărturisește bărbatul.

Proaspătul absolvent a fost cel mai mare din cei șapte frați și a început să muncească încă de când era mic, ajutându-și tatăl la o fabrică de bere din Palermo. În luna iulie a lui 1943, când au avut loc invaziile aliatice în Sicilia, Paternò lucra ca telegrafist în orașul italian Trapani.

„Am ieșit neatins de război și mi-am luat un loc de muncă pentru serviciul feroviar de stat. Nu eram entuziasmat de meseria mea, dar știam că trebuie să o fac pentru că pe atunci eram deja căsătorit și aveam o familie pe care să o întrețin. În același timp, aveam o dorință copleșitoare de a mă scufunda în cărți și de a citi, studia și învăța.”

Paternò a absolvit un liceu abia la vârsta de 31 de ani, lucru pentru care a fost nevoit să meargă la orele ținute seara, după ce ieșea de la muncă, obținând, în cele din urmă, calificarea de inspector: „În timpul zilei, lucram. Seara, mă prezentam la școală, iar noaptea studiam”, povestește bărbatul, care a menționat faptul că acest travaliu nu i-a risipit visul de a urma o facultate.

În 2017, Paternò s-a înscris la filosofie, la Universitatea din Palermo. „Mă trezeam la șapte dimineața să studiez. Am folosit o mașină veche de scris pentru a-mi face temele. Mă odihneam după-amiază, pentru ca seara să mă apuc din nou de studiat până la miezul nopții. Vecinii obișnuiesc să mă întrebe «De ce te mai complici cu asta la vârsta ta?», ei neînțelegând importanța îndeplinirii unui vis, indiferent de vârstă.

Pandemia de COVID-19 era cât pe ce să îi pună bețe în roate în procesul de absolvire a facultății, însă, odată cu trecerea în online a cursurilor, bărbatul s-a conformat și a reușit să se adapteze la noua tehnologie. „Când a venit pandemia, am început să ne îngrijorăm pentru sănătatea sa”, a spus Ninni Paternò, fiul lui Giuseppe. „I-am spus tatălui meu să amânăm examenele și să reluam activitatea academică în toamnă. Dar el a refuzat, spunând că, din cauza vârstei înaintate, îi e teamă că nu va mai rezista până atunci.”

Paternò și-a văzut visul devenit realitate vineri, când, din postura de șef de promoție, a abolvit cu laude facultatea. „Esta una dintre cele mai fericite zile din viața mea. Îmi doresc doar ca soția mea să fi fost lângă mine astăzi, să mă vadă. Ea s-a stins din viață acum 14 ani”, a spus bărbatul.

După această reușită, Paternò nu se gândește să renunțe la studii și ia în considerare varianta aplicării la un program de masterat. „Mă gândesc să continui și să aplic la master. Mama mea a trăit până la vârsta de 100 de ani. Dacă numerele vor fi ereditare, înseamnă că mai am patru ani pentru a o face și pe asta”, a declarat bătrânul, cu zâmbetul pe față.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii