UE trimite intariri la granita dintre Grecia si Turcia, dupa ce Erdogan a deschis frontierele pentru 75.000 de migranti

Agentia europeana de control al frontierelor Frontex a anuntat duminica desfasurarea unor intariri si ridicarea nivelului sau de alerta la granita dintre Grecia si Turcia, unde mii de migranti incearca sa intre in UE, potrivit AFP.

“Am ridicat nivelul de alerta pentru toate frontierele cu Turcia la inalt“, a precizat o purtatoare de cuvant a Frontex intr-un comunicat transmis de la Bruxelles.

Am primit o cerere de ajutor suplimentar de la Grecia. Am luat deja masuri pentru a trimite echipament tehnic si agenti suplimentari in Grecia“, a adaugat ea.

Comisarul european pentru Migratie, Margaritis Schinas, a scris pe Twitter ca a cerut o reuniune extraordinara a ministrilor de interne din UE pentru a discuta despre aceasta situatie.

El a adaugat ca “sunt in desfasurare consultari” intre presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul grec Kyriakos Mitsotakis si comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

De ce au fost deschise frontierele

Turcia si-a deschis frontierele cu UE, spre Grecia si Bulgaria, lasand libera trecerea pentru mii de refugiati si migranti.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca “a deschis portile” pentru migranti dupa moartea a zeci de soldati turci in bombardamente aeriene ale regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad in nordul Siriei.

Turcia a sustinut duminica faptul ca a lasat peste 75.000 de migranti sa treaca frontiera spre Uniunea Europeana.

Erdogan a facut presiune asupra UE si a statelor membre NATO pentru a obtine sprijinul lor in operatiunile militare ale Turciei in Siria.

Frontex explica in comunicatul sau ca urmareste indeaproape situatia la frontierele Greciei si Bulgariei cu Turcia.

13.000 de migranti, la granita cu Grecia

In acelasi timp, in fata afluxului de mii de migranti, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a convocat o reuniune de urgenta a consiliului guvernamental de Afaceri Externe si Aparare pentru duminica seara.

La nord-est de Grecia, circa 13.000 de migranti, conform ONU, sunt masati la frontiera terestra eleno-turca, sperand sa treaca din Turcia in Grecia, dupa decizia Ankarei din noaptea de joi spre vineri de a nu-i mai impiedica pe migrantii care vor sa ajunga in Europa sa ii treaca frontiera.

Situatia calma la granita cu Bulgaria

Situatia la granita externa a Uniunii Europene intre Turcia si Bulgaria este calma duminica, executivul de la Sofia dand asigurari ca nici macar un migrant nu a trecut frontiera ilegal, relateaza DPA.

“In acest moment, situatia este calma”, a declarat duminica, la Sofia, ministrul bulgar al Apararii, Krasimir Karakaceanov, intr-un interviu pentru televiziunea publica.

Politica Bulgariei trebuie sa fie aceea de a nu permite sosirile ilegale de migranti, a adaugat el. Bulgaria si-a intarit deja vineri dispozitivele de securitate la granita terestra de 259 de kilometri cu Turcia prin desfasurarea de trupe ale jandarmeriei.

El a evidentiat ca granita externa a UE din Bulgaria este bine protejata prin garduri de sarma ghimpata si prin camere de supraveghere cu infrarosu.

Ministrul a confirmat ca premierul bulgar Boiko Borisov se va intalni luni cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre situatia din Siria si problema migratiei. Ministrul nu a precizat exact unde va avea loc intalnirea.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare